Marlies Rohmer en Yttje Feddes
Copyright: Marlies Rohmer
Copyright: Marlies Rohmer
Copyright: Marlies Rohmer
Copyright: Marlies Rohmer
Copyright: Marlies Rohmer
Copyright: Marlies Rohmer

Architectenweb Sportzomer: paardrijden is voor Marlies Rohmer de ultieme vorm van samenwerken

Vandaag, 09:10
Architectenweb interviewt deze zomer architecten die naast hun werk fanatiek sporten of een bijzondere sport beoefenen. In de derde aflevering spreken we met Marlies Rohmer die bijna dagelijks op haar twee IJslandse paarden rijdt en in de zomer graag trektochten maakt. “Juist die IJslandse paarden staan nog redelijk dicht bij de natuur, groeien op in kuddes en kunnen behoorlijk eigenwijs zijn – dat is het leuke eraan.”

Naast jouw werk als architect rijd je paard. Doe je dat in wedstrijdverband of recreatief?
“Ik heb twee IJslandse paarden, die ik beide vijf keer per week rijd. Dat varieert van trainen op de ovaalbaan tot rijden in een overdekte binnenbak en rijden in de natuur zoals op het strand en in de duinen. De paarden staan in Camperduin in een stal voor IJslandse paarden van een IJslandse WK-ruiter, waar ik ook les van krijg. 

Ik heb regelmatig wedstrijden gereden. Dat zijn zogenaamde gangenwedstrijden. IJslandse paarden hebben naast stap, draf en galop nog twee gangen: telgang en tölt. Die tölt is een hele comfortabele gang met verschillende snelheden, waarmee je goed over ruig terrein kunt rijden, terwijl je zelf eigenlijk heel stil in het zadel zit.

Ben ik competitief ingesteld bij wedstrijden? Ja, natuurlijk, anders doe je niet mee. Ik heb goede paarden, met veel potentie. Maar het welzijn van het paard staat voor mij voorop. Ik heb recent een jonge hengst gekocht, waarmee ik zo wedstrijden zou kunnen doen, vanwege zijn fantastische gangen. Maar hij blijkt veel sensitiever dan gedacht en ik voel aan alles dat ik hem er geen plezier mee doe, dus zie ik er voorlopig vanaf.

Ik ben ooit drie keer uitgeloot voor Diergeneeskunde. In de tussentijd heb ik toen in een eventingstal gewerkt in Duitsland. Eventing is een cross met hindernissen. Ik kom uit een artsengezin en had werkelijk geen benul van het vak architectuur. Totdat ik bij Ruurd Roorda in Delft op bezoek was, die ik kende van de basisschool. Hij moest even iets ophalen op te TU Bouwkunde. Ik mee. Aldaar viel ik in de maquettehal om van verbazing en enthousiasme en heb ik me meteen ingeschreven. Uiteindelijk een heel goede keuze, want het vak van dierenarts lijkt me toch een stuk eendimensionaler dan de wereld van de architectuur.”

Wat trekt je zo aan in paardrijden?
“Wat mij heel erg aantrekt bij paardrijden is dat je samen met zo’n groot dier, dat vele malen sterker is dan jij, een team bent. Paarden spiegelen het gedrag van mensen, bijvoorbeeld als je nerveus bent. Ze hebben geen dubbele bodems, zoals mensen kunnen hebben, en er ontstaat een heel basaal, bijzonder, gelijkwaardig en ontroerend contact. Het is de ultieme vorm van samenwerken. Mensen denken misschien dat je alleen je wil oplegt aan het dier, maar in werkelijkheid geef je subtiele ‘hulpen’ waarmee de paarden hun lichaam goed gaan gebruiken. Dat moet ook: anders zouden ze blessures kunnen krijgen vanwege het ruitergewicht.

Door te trainen maak je ze sterker, het zijn echte atleten. Paarden vinden het ook leuk. Ze zijn soms door dolle heen, vooral als je op het strand rijdt. Het gevoel van ‘samen fietsen stelen’, dat is wat me aantrekt: het intieme contact, de lol die je samen hebt, ook als ze een geintje uithalen. Het is een heel vrolijke aangelegenheid, het zijn echt karakters.

Zelf ben ik dus gevallen voor IJslandse paarden, die nog redelijk dicht bij de natuur staan, in kuddes opgroeien en behoorlijk eigenwijs kunnen zijn – dat is juist het leuke eraan. Het is een aantrekkelijke wereld met leuke types. Het is soms ook spannend, ik heb twee ‘Ferrari’s’ en af en toe gaat er wel eens wat mis, vliegen we even uit de bocht. Ik heb een jaar geleden mijn hand gebroken, toen ik eraf viel.

Mijn paarden staan in de genoemde professionele stal van de IJslandse WK-ruiter. Daar wordt gefokt, getraind en er zijn ook mensen zoals ik die een of twee paarden in pension hebben. Ik sta daar bijvoorbeeld samen met Yttje Feddes, waar ik heel regelmatig mee buiten rijdt. Dat is ontzettend leuk en onderweg hebben we het sporadisch ook nog over het vak, alhoewel niet vaak, want bij de paarden vergeet je je werk totaal. Zelf ben ik dan alleen bezig me tot mijn paard te verhouden en dat is een enorme kwaliteit in de soms nogal gestresste wereld van de architectuur, met alle tenders en zijn managementlagen.”

Ken je meer architecten die ook paardrijden?
“Van Charlotte ten Dijke (Tangram Architekten) en Elma van Boxel (ZUS) weet ik dat ze een paard hebben. Ik vraag me altijd af hoe zij dat met hun werk combineren, want ik laat er wel veel sociale activiteiten voor liggen en plan mijn werk om de paarden heen. De paarden staan net als de projecten in mijn agenda.

Ik sta vaak al om 5:00 uur op en werk dan tot een uur of 10:00, daarna ga ik rijden, en in de middag pak ik het werk bijvoorbeeld weer op. Ik kom ook wel eens in rijkleding naar een vergadering. Dan was ik wel eerst even mijn handen (lacht).

Tussen mijn twintigste en mijn vijftigste heb ik trouwens geen paard gehad. Dat was niet te combineren met mijn tachtigurige werkweek en mijn bureau waar op een gegeven moment vijfenveertig mensen werkten. Ik heb me toen fulltime op mijn fantastische vak gestort. Pas op mijn vijftigste ben ik weer begonnen, eerst met één paard en nu twee.

Ik rijd af en toe ook nog andere paarden bij voor mensen, die bijvoorbeeld met vakantie zijn. Ben ik dan moe na het rijden van drie paarden? Ja, dat wel. Maar het is zo uitdagend en tegelijkertijd zo zen. En het is heel goed voor je ruitergevoel om meerdere paarden te rijden. Ik hoop tot mijn tachtigste door te kunnen gaan.

Mijn vriendin Liesbeth van der Pol rijdt geen paard, maar is een zeiler. Soms zeil ik met haar mee. Maar ze heeft ook weleens met mij meegereden. In de zomervakantie maak ik graag trektochten op IJsland, op IJslandse paarden natuurlijk, en zij is twee keer meegegaan. Dat vind ik dus heel erg stoer. Vooraf had ze wel lessen genomen.

In IJsland gaat het om fantastische tochten over gletsjers, lavastranden en bergtoppen, met een kudde van honderd loslopende paarden die meedendert, met een aantal ruiters voorop en een aantal ruiters achteraan. Je wisselt dan steeds van paard, want het gaat om lange afstanden, van hut naar hut, in behoorlijk primitieve omstandigheden. Mij maakt dat enorm gelukkig. Het hier en nu, niets anders.”

Hoe kwam je erop om op je vijftigste het paardrijden weer op te pakken?
“Toen ik aan mijn studie aan de TU Delft begon, heb ik met pijn in mijn hart mijn paard moeten verkopen. Op mijn vijftigste zou ik hoogleraar worden in Delft en toen dat niet doorging, heb ik meteen een paard gekocht onder het motto van dat het hoogleraarschap me ook veel tijd zou hebben gekost en dat ik die tijd dan ook aan een paard kon besteden. Dat bleek een goede keuze, alhoewel het wel een enorm gepuzzel was met de tijd.

Als architect werk ik ondertussen anders. In plaats van een eigen bureau te hebben, werk ik samen met jonge bureaus. Zo heb ik net bijvoorbeeld een grote tender gewonnen met Shift Architecture & Urbanism. Zo is het iets beter te combineren.”

Verhoudt het paardrijden zich op een bepaalde manier nog tot jouw werk als architect?
“Voor mij staat het paardrijden er echt los van. Ik rijd paard omdat het mijn lust en mijn leven is, omdat ik me onlosmakelijk verbonden voel met deze bijzondere dieren en het me een groot geluksgevoel bezorgt.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Stedenbouwkundig structuurontwerp voor Blok III in Sloterdijk I Zuid goedgekeurd

18 juli, 1:30

VORM ontwikkelt laatste twee kavels Eenhoorngebied Amsterdam

17 juli, 2:24

Multifunctioneel gebouw Floating Gardens in Sloterdijk biedt plek aan woningen en een IKC

17 juli, 12:18

Architectenweb Sportzomer: Vincent van Heesch is een fanatiek tennisser

17 juli, 9:15

Zoetermeer wil brug over spoor en A12 renoveren

2 uur geleden

Aanpak Zuid-Hollandse verkeersader kost tientallen miljoenen meer

Gisteren, 12:29

Hermans kiest Schiermonnikoogroute voor stroomkabel naar Noordzee

18 juli, 11:09

Hester Bijl wordt rector magnificus TU Delft

18 juli, 9:27

Provincie komt bij BAM en SPIE uit voor onderhoud aan Zeelandbrug

17 juli, 1:39

Meerderheid Limburgers houdt rekening met nieuwe overstromingen

17 juli, 10:35
Ronnie WeessiesRedacteur
ATAG Nederland
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
AXOR + hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
Architectenweb
Over ons
Contact

© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan