HEVO | woonzorggebouw Hoge Woerd Utrecht
Copyright: HEVO
HEVO | woonzorggebouw Hoge Woerd Utrecht
Copyright: HEVO
HEVO | woonzorggebouw Hoge Woerd Utrecht
Copyright: HEVO
HEVO | woonzorggebouw Hoge Woerd Utrecht
Copyright: HEVO
HEVO | woonzorggebouw Hoge Woerd Utrecht
Copyright: HEVO
HEVO | woonzorggebouw Hoge Woerd Utrecht
Copyright: HEVO

Nieuwbouw duurzaam en flexibel woonzorggebouw

2 februari 2023
In Hoge Woerd zijn 25 zorgappartementen gerealiseerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die begeleid wonen. In het gebouw is voor bewoners 24/7 zorg aanwezig. Daarnaast zijn er algemene ruimten gerealiseerd waar bewoners samen activiteiten kunnen ondernemen.

Planontwikkeling
Woningcorporatie GroenWest, zorgorganisatie Reinaerde en HEVO werkten samen op het gebied van de ontwikkeling, realisatie en het gebruik van het nieuwe woorzorgcentrum in Utrecht. De gemeente Utrecht schreef medio 2018 een selectie (tender) uit voor de ontwikkeling van deze maatschappelijke kavel. HEVO won deze tender en in het kader van de realisatie is een grondovereenkomst gesloten met de gemeente Utrecht en is de grond doorgeleverd aan GroenWest. Met GroenWest is een turnkey-overeenkomst gesloten voor de risicodragende planontwikkeling en realisatie van het project.

Flexibel gebouw
In het woonzorggebouw zijn 25 tweekamerappartementen gerealiseerd voor mensen met een zorg- en ondersteuningsvraag. Ook zijn er 2 algemene ruimten waar de bewoners gezamenlijk activiteiten kunnen ondernemen. Het flexibele ontwerp is geschikt voor verschillende mensen met verschillende zorg- en/of ondersteuningsvragen. Het gebouw kan eenvoudig van functie veranderen, door toepassing van flexibele wanden.

Circulair en duurzaam
Het gebouw is een circulair gebouw. Bij het ontwerp is al rekening gehouden met ‘hergebruik’ na de levensduur van het gebouw. Alle materialen en elementen zijn zoveel mogelijk losgekoppeld, zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Ook zijn er, door een doordachte plaatsing van de natte ruimten, zo weinig mogelijk leidingen in beton gegoten. Het woonzorgcentrum heeft een EPC < 0 en voldoet aan de BENG-eisen. Het gebouw is energieneutraal en gasvrij door het slim gebruiken van zonnepanelen en warmtepompen. 

Ecologisch en maatschappelijk duurzaam
De bewoners vinden een gastvrije plek in Hoge Woerd. Al voor aanvang van het project heeft HEVO contact gezocht met omliggende bedrijven en gekeken naar de inzetbaarheid van de bewoners bij de buren. Zo zijn de Bouwloods, een werkplaats voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt, en brouwerij Maximus benaderd. Door het weglaten van een omheining wordt letterlijk een drempel weggenomen en worden bewoners extra gestimuleerd om te participeren in de buurt. Naast het gebouw is bij de ontwikkeling van Hoge Woerd ook naar de omgeving gekeken. Op het perceel wordt bijvoorbeeld zoveel mogelijk hemelwater opgevangen en in de bodem geïnfiltreerd. Waar het kan, wordt gebruik gemaakt van halfverharding om de kavel zo groen mogelijk te houden. Het gebouw draagt bij aan de biodiversiteit door het plaatsen van een bijenhotel en nestkasten voor gierzwaluwen. De groenvoorzieningen zorgen voor een gastvrije kavel voor insecten en vogels.

Architectuur
De architectuur van dit gebouw is geïnspireerd op de landelijke omgeving. De massa heeft een eenvoudige hoofdvorm met een asymmetrische kap. De voorzijde heeft drie lagen met een kap, de andere zijde heeft twee lagen met een kap. De materialisatie sluit aan bij het concept van een moderne schuur. De vorm van het gebouw is zo gekozen dat het samenhang heeft met de omgeving en naastgelegen gebouwen.

Eerste bouwhandeling
Op 3 december 2020 is door de projectbetrokkenen (gemeente Utrecht, GroenWest, Reinaerde en HEVO) het bouwbord onthuld als start van de uitvoering van het project. In het najaar van 2021 is het project opgeleverd.

Korte film
Op 15 juni 2022 vond het HEVO-event 'De toekomst van leren, werken en wonen' plaats. De korte film over Hoge Woerd was een van de video's die deze dag getoond zijn. Tjitske Tabak van Zorgorganisatie Reinaerde vertelt over de nieuwbouw en hoe de bewoners het proces en het gebouw hebben ervaren.  

Lees verder

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met HEVO

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan