HEVO Avans Breda exterieur
Copyright: Fotografie: Rieschard Schropp
HEVO Avans Breda interieur
Copyright: Fotografie: Rieschard Schropp
HEVO Avans Breda exterieur
Copyright: Fotografie: Rieschard Schropp
HEVO Avans Breda interieur
Copyright: Fotografie: Rieschard Schropp

Avans Hogeschool

2 oktober 2018
De onderwijsgebouwen van Avans Hogeschool aan de Lovensdijkstraat 61-63 in Breda stammen uit de jaren vijftig en zestig. Ze waren bouwkundig verouderd, slecht geïsoleerd en ongeschikt voor modern onderwijs. Bovendien waren licht, lucht en afzuiging niet meer afdoende voor de technische opleidingen van vandaag. Onder het motto ‘practice what you preach’ werden de gebouwen fasegewijs onder handen genomen voor een duurzame vernieuwing, die laat zien waar Avans voor staat.

Wij begeleidden Avans bij het opstellen van een Programma van Eisen dat aansloot bij de hedendaagse onderwijsvisie en zorgden voor een upgrade van de bestaande gebouwen. Omdat de vernieuwing qua omvang en technische complexiteit erg risicovol was, bracht Avans de risico’s tijdens het ontwerp en de uitvoering bij ons onder door te kiezen voor Risicodragend Projectmanagement.

"Het onderwijs moest gewoon doorgaan, terwijl de verouderde gebouwen getransformeerd werden. Vandaar onze keuze om de risico’s bij een partij neer te leggen die daar ervaring mee heeft."

Uitdagingen
Gedurende de vernieuwing moest het onderwijs gewoon doorgaan. Vandaar dat we gekozen hebben voor een gefaseerde aanpak, waarbij delen van het gebouw leeg waren. Voor een deel konden studenten opgevangen worden in de andere gebouwen, soms was er tijdelijke huisvesting nodig. De chemische laboratoria zijn tijdens de zomervakanties gerealiseerd. Een complexe logistieke operatie, die we met een leanplanning tot in detail onder controle wisten te houden.

Bovendien werkten we met een taakstellend budget, terwijl tijdens het proces de eisen van Avans regelmatig werden bijgesteld. Wij stelden dan bezuinigingsmaatregelen en alternatieven voor, op basis waarvan Avans kon kiezen. Uitgangspunt was steeds dat het project binnen tijd en budget gerealiseerd zou worden, dé zekerheid van ons Risicodragend Projectmanagement. Dankzij marktwerking was er uiteindelijk een onvoorziene onderschrijding op het budget, waarvan wij conform afspraak een deel hebben teruggegeven aan Avans.

"Het ging om een logistiek gecompliceerde operatie, die toch precies binnen de geplande tijd is afgerond."
-Arnaud Opdam, directeur Dienst ICT en Facilitaire Zaken Avans Hogeschool-

Onderwijsvisie
Belangrijk in het Programma van Eisen was de koppeling tussen de onderwijsvisie van Avans en de gebouwen. Een gebouw mag niet los staan van waar een organisatie voor staat. Belangrijke elementen waren: samenwerking, transparantie, ontmoeting en duurzaamheid. Vandaar dat de vernieuwde gebouwen een heldere structuur kennen, met veel open ruimtes, en uitgerust zijn met bewezen duurzame technieken.

Duurzaamheid
Avans heeft bewust gekozen voor bewezen technieken om ook in de toekomst kwaliteit te kunnen garanderen. Toegepast zijn: zonnepanelen, ledverlichting, lage temperatuurverwarming en warmteterugwinning. De opbrengsten van de zonnepanelen zijn op ieder moment afleesbaar, ook voor studenten. Bijzonder is het zeer hoog isolerende glas van de twee atria. De pixels van de prints op het glas zijn zodanig opgebouwd dat een optimale situatie ontstaat qua koeling en licht. Studenten kunnen overal hun laptops gebruiken, zonder last te hebben van lichtinval.

Andere duurzame aspecten zijn:
- Hergebruik bestaande gebouwen, slechts 3.000 m uitgebreid
- Optimaal geïsoleerde schil
- Multifunctioneel gebruik van gebouw en terrein
- Hoogwaardige installaties

 Hoge waardering gebouwen
 Sinds 2015 huizen de 3.000 studenten van Avans in Breda in ‘state of the art’ onderwijsgebouwen. Studenten komen steeds vaker naar de Lovensdijkstraat om daar te werken. Dat komt ook door Xplora, een plek waar studenten kunnen studeren, samenwerken, ontmoeten en ontspannen. Het bevordert in hoge mate het contact tussen studenten en docenten. Want docenten zitten op een paar meter afstand te werken van studenten. Daarmee is de drempel laag om even bij elkaar aan te schuiven.

Meer lezen?
 Het project Avans Hogeschool Breda is opgenomen in ons boek '25 jaar onderwijshuisvesting door HEVO'. U kunt kosteloos een exemplaar aanvragen.
 
Arnaud Opdam vertelt over de vernieuwing van deze onderwijslocatie in ons relatiemagazine 360°, editie april 2016.

Meer lezen: https://www.hevo.nl/projecten/avans-hogeschool-breda

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met HEVO

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan