Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
HEVO | impressie IKC De Kroevendonk Roosendaal
Copyright: HEVO
HEVO | impressie IKC De Kroevendonk Roosendaal
Copyright: HEVO
HEVO | impressie IKC De Kroevendonk Roosendaal
Copyright: HEVO
HEVO | impressie IKC De Kroevendonk Roosendaal
Copyright: HEVO

Nieuwbouw inclusief kindcentrum met gymzaal

2 februari 2023
Kindcentrum De Kroevendonk staat voor inclusief denken in het onderwijs. Dit betekent dat ook kinderen met een beperking of een ontwikkelingsachterstand welkom zijn en zoveel mogelijk integreren in het onderwijs. 

HEVO heeft het ontwerpproces begeleid en verzorgt het projectmanagement.

Duurzaam kindcentrum volop in ontwikkeling
Een gedateerd en te klein schoolgebouw dat niet meer paste bij de ontwikkelingen en visie was de aanleiding voor de nieuwbouw. Het nieuwe gebouw komt op de plek van het oude gebouw en de nieuwbouw zal naar alle waarschijnlijkheid in het najaar van 2023 in gebruik worden genomen. 

Binnen kindcentrum De Kroevendonk werken verschillende partners samen: de peuterspeelzaal, het basisonderwijs, de kinderopvang en de specialistische kinderopvang Wij Samen. Deze stichting begeleidt kinderen met een ernstige meervoudige beperking in hun ontwikkeling. Samen werkten al deze partners aan het ontwerp van een nieuw integraal kindcentrum (IKC), met als motto: ‘Geloven in ontwikkeling. ALTIJD’. 

Inclusief onderwijs: toegankelijke school
HEVO hanteert het Handboek Toegankelijkheid en elementen uit het Integraal Toegankelijkheids­Symbool (ITS)-keurmerk, maar de belangrijkste inbreng kwam van de experts van De Kroevendonk en Wij Samen. Voor de fysieke toegankelijkheid is gedacht aan:

  • Geen obstakels op de route naar het gebouw (straat en stoep); het gebouw wordt letterlijk drempelloos.
  • Brede ingangen en toegangsdeuren.
  • Duidelijke bewegwijzering op het terrein en in het gebouw.
  • Hellingbanen en trapliften (binnen en buiten).
  • Ringleiding voor hoortoestellen.
  • Klimaatbeheersing en ventilatiebeheersing.
  • Aangepaste toiletten.

Verzorgings- en snoezelruimten
Om een kind rust en ontspanning te bieden om positief op te laden of te ontladen is een snoezelruimte opgenomen. Met ‘snoezelen’ worden de zintuigen extra geprikkeld door externe middelen die in een omgeving aanwezig zijn, om te voldoen aan de behoefte aan rust en afleiding. Ook zijn er stilteplekken en een plek waar het juist rumoerig mag zijn. Daarnaast zijn er verzorgingsruimten voor kinderen met een beperking en een badkamer en toiletruimte waarin voldoende ruimte is voor een brancardrolstoel en de draaicirkels van rolstoelen. In de gym- en speellokalen is extra aandacht geweest voor de akoestiek. Om de oriëntatie te ondersteunen zijn er grafische elementen zoals duidelijke pictogrammen en is er in elke ruimte extra aandacht voor de tactiliteit.

---
'De visie van De Kroevendonk en haar kindpartners zoals Stichting Wij Samen, heeft richting én snelheid gegeven in dit project. Gesprekken met de leerlingen, leerkrachten en medewerkers én met de omgeving waren gericht op het creëren van de best denkbare inclusieve leeromgeving. Het team van HEVO heeft van begin af aan - bij het verkrijgen van de bouwkredieten, het bedenken van het concept en nu bij de realisatie - dit doel voor ogen gehad. Een sterke visie op onderwijs leidt tot een sterk huisvestingsconcept; ook voor ons is dankzij dit project inclusief denken vanzelfsprekend geworden.'
Gerhard Jacobs, HEVO
---
Duurzaam gebouw binnen budget
Inclusief onderwijs kan óók binnen strakke budgetten en duurzaamheidswensen worden gerealiseerd. Door te denken in mogelijkheden en goed samen te werken wordt deze nieuwbouw binnen budget en bijna energieneutraal gerealiseerd en heeft het gebouw onder meer zonnepanelen en een groen dak. Tevens is goed gekeken naar de exploitatiekosten op de langere termijn.

Centraal hart voor iedereen
Het kindcentrum heeft een centraal hart in het gebouw, van waaruit de verschillende domeinen goed zichtbaar en bereikbaar zijn. Hieromheen komen clusters van steeds twee jaarklassen met een leerplein. De ruimten van Wij Samen vormen een cluster met de peutergroepen. De gymzaal komt centraal in de school. De leerpleinen voegen zich makkelijk naar de activiteiten en de verkeersruimte is multifunctioneel te gebruiken. Het nieuwe gebouw is zodanig op de kavel gepositioneerd dat er een rustige zone ontstaat richting de omliggende woningen. 

De school midden in de wijk en dubbelgebruik
Het kindcentrum wil verbonden zijn met de wijk en werkt vanuit de principes van de vreedzame school en wil dit verder uitwerken naar de vreedzame wijk. Zo maken ze samen onderdeel uit van een gemeenschap. De kinderen kunnen samen spelen op het schoolplein, waar onder meer moestuintjes komen. Het tiny forest tegenover de nieuwbouw zal ingezet worden om samen te leren en spelen met plek voor dieren, een ontdektuin én het door de kinderen gewenste buitenonderwijs. Het gebouw en de buitenruimte zijn beschikbaar voor naschoolse activiteiten en gebruik door buurtbewoners. 

Lees verder

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met HEVO

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan