HEVO artist-impression voorzijde Weener XL
Copyright: Buro Kade
HEVO artist-impression vogelvlucht Weener XL
Copyright: Buro Kade
HEVO artist-impression voorzijde Weener XL
Copyright: Buro Kade
HEVO artist-impression vogelvlucht Weener XL
Copyright: Buro Kade

Nieuwbouw modern arbeidsontwikkelbedrijf

25 maart 2020
In november 2018 heeft de gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch besloten tot herhuisvesting van Weener XL. Het huidige pand is verouderd en voldoet niet meer aan de wensen van deze tijd. Daarom wordt dit gebouw vervangen door toekomstbestendige en duurzame nieuwbouw aan de Oude Vlijmenseweg. De nieuwbouw voor Weener XL wordt op dit moment ontworpen onder leiding van HEVO.

Ontwerpen vanuit een duurzame hospitality-gedachte
Weener XL is het werk-ontwikkelbedrijf van de gemeente ’s-Hertogenbosch en helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vanuit de gemeente bestaat de wens om duurzame en energieneutrale huisvesting te ontwerpen vanuit de hospitality-gedachte, waarbij de nadruk ligt op gastvrijheid voor bezoekers en medewerkers. Voor het ontwerp heeft de gemeente ’s-Hertogenbosch een tender uitgeschreven voor een integraal ontwerpteam. Wij hebben een team samengesteld dat bestaat uit lokale partijen die gezamenlijk invulling geven aan deze doelstellingen door gebruik te maken van duurzame materialen en te redeneren vanuit de gebruikers. Wat hebben zij nodig om hier fijn te kunnen werken? En hoe kan het ontwerp het beste aansluiten op hun dagelijkse behoeften? Deze uitgangspunten hebben bijgedragen aan het winnen van de tender.

Aandacht voor de menselijke maat
In het ontwerp staat de menselijke maat centraal. Het gebouw wordt in een groene omgeving geplaatst en moet vooral rust uitstralen, weinig prikkels bevatten en een plek zijn waar mensen op een prettige manier kunnen werken. Daarom wordt het gebouw van binnenuit ontworpen, waarbij aandacht is voor wat de gebruikers nodig hebben. De constructie bestaat van binnen bijvoorbeeld helemaal uit hout, waardoor het pand een natuurlijke en rustige uitstraling krijgt. Daarnaast wordt er veel gewerkt met groen om een huiselijk gevoel te creëren.

Circulair en bio-based materialen
Een van de uitgangspunten van de nieuwbouw voor Weener XL is om een circulair gebouw te realiseren, waarbij gebruik gemaakt wordt van bio-based materialen. Dit zijn materialen die makkelijk hergebruikt kunnen worden of weer kunnen worden opgenomen door de natuur. Het gebruik van bio-based materialen is tot dusver in alle gebouwonderdelen doorgevoerd: van de vloeren tot de plafonds en van de wanden tot het dak en de gevel. Zo worden er bijvoorbeeld armaturen gebruikt die uit bepaalde schimmels gegroeid zijn.

Energieneutraal en aardgasvrij
Maar de duurzaamheidsambitie gaat verder dan het gebruik van bio-based materialen. Het gebouw is straks volledig energieneutraal en aardgasvrij. De energie voor alle elektra en apparatuur wordt opgewekt door zonnepanelen en het gebouw wordt verwarmd met behulp van warmtepompen. Op dit moment loopt een onderzoek naar de mogelijkheid om gebruik te maken van riothermie, waarbij de warmte uit het riool kan worden benut om het gebouw te verwarmen. Daarnaast bevat het ontwerp een groendak met mos, sedum en andere plantjes waar insecten op afkomen. Dit stimuleert de biodiversiteit in de omgeving en dient tevens als buffer voor regenwater.

Gastvrij en toekomstbestendig
De nieuwbouw van Weener XL beslaat straks een oppervlakte van 14.000 m² (brutovloeroppervlak) en bestaat uit kantoren, productiehallen, een magazijn en ondersteunende gebouwfaciliteiten. Het ontwerp resulteert in een heel nieuw circulair en energieneutraal gebouw, waarbij de gebruiker centraal staat en sluit volledig aan op de behoeften van Weener XL. Het grootste verschil met de traditionele bouw is dat dit gebouw na 40 jaar volledig kan worden hergebruikt. Ofwel als geheel, ofwel als losse elementen. Dit maakt de nieuwbouw van Weener XL een gastvrij ontwerp met oog voor de toekomst.

 Lees verder:  https://www.hevo.nl/projecten/duurzame-nieuwbouw-weener-xl 

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met HEVO

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan