Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
HEVO | nieuwbouw De Parkschool en Ibn-i Sina Arnhem
Copyright: HEVO
HEVO | nieuwbouw De Parkschool en Ibn-i Sina Arnhem
Copyright: HEVO

Nieuwbouw twee basisscholen onder één dak

2 februari 2023
In het IHP Primair Onderwijs 2017-2026 van de gemeente Arnhem is nieuwbouw opgenomen voor openbare basisschool De Parkschool en islamitische basisschool Ibn-i Sina. Samen onder één dak. De twee scholen, van respectievelijk de schoolbesturen Flores Onderwijs en Simon Scholen, zien de nieuwbouw als samenwonen onder één dak en gaan deze uitdaging met open armen aan. De scholen willen graag samenwerken op het gebied van faciliteiten en voorzieningen in het gebouw, terwijl ook hun eigen identiteit goed herkenbaar blijft.

De gemeente Arnhem heeft in samenspraak met de schoolbesturen vastgesteld dat de nieuwbouw gerealiseerd zal worden aan de Kinderkamp in Arnhem, naast het huidige schoolgebouw van De Parkschool. In het voorjaar van 2020 heeft HEVO met intensieve betrokkenheid van de beide scholen en schoolbesturen het ruimtelijk-functioneel en technisch Programma van Eisen voor de nieuwbouw opgesteld. Vanaf dit moment begeleidt HEVO het volledige project van circa 2.950 m² bvo risicodragend

Het ontwerp
In het najaar van 2020 zijn de architect en adviseurs geselecteerd en is er een start gemaakt met het ontwerpteam. Belangrijke uitgangspunten die aan het ontwerpteam werden meegegeven waren het vinden van synergie in het ontwerp (winst halen uit het samenwonen onder één dak), in balans met het behouden en uitstralen van de eigen identiteit. Van buitenaf mag het gebouw ‘een smoel’ hebben, waarbij de beide scholen afzonderlijk zichtbaar zijn. De architect heeft door middel van een lichte overkraging in de gevelafwerking op de verdieping aan twee zijden van het gebouw ‘koppen’ gerealiseerd. Hierin komt de identiteit van de beide scholen terug. Deze uitkragingen in de gevel zijn afgewerkt met aluminium panelen waarin voor De Parkschool een bosachtig patroon terugkomt en voor Ibn-i Sina een oosters patroon. Zo is op een subtiele wijze duidelijk waar zich de entree van welke school bevindt. 

Het nieuwe gebouw van het kindcentrum dient volledig aan te sluiten op de onderwijsconcepten van beide scholen. Tijdens het ontwerpproces is er samen met de gebruikers voor gezorgd dat hun wensen op het gebied van transparantie, kleuren, materialen en ruimtegebruik in het ontwerp terugkomen. Zo krijgt de Parkschool leerpleinen met kleinere vensters die deze verbinden met de lokalen. Ibn-i Sina heeft gekozen voor een gebedsruimte en brede ramen tussen de gangen en lokalen. In gebruik en functionaliteit verschilt de inrichting van de twee scholen, terwijl de beide structuren in de hoofdopzet van de kolommenstructuur van het gebouw passen. De scholen komen elkaar tegen in de centrale ontmoetingsruimte en zij delen een speellokaal en een multifunctioneel lokaal. Beide scholen krijgen een eigen schoolplein voor de kleuters en zij delen een groot schoolplein met de midden- en bovenbouw.

Duurzaam en toekomstbestendig
Het gebouw moet energiezuinig zijn (voldoen aan de BENG-normering) en het binnenklimaat wordt ontworpen op basis van gemiddeld Frisse Scholen klasse B. Het gebouw moet ook toekomstbestendig zijn, zodat eventuele wisselingen in leerlingenaantallen onderling kunnen worden opgevangen (bijvoorbeeld in het geval van groei bij de ene school en daling bij de andere school). Hiervoor zijn vier wissellokalen voorzien. Dit zijn lokalen die het ene schooljaar bij de ene school kunnen horen en het volgende schooljaar bij de andere. Verder wordt warmte in het gebouw geleverd door een warmte-koudeopslag (WKO). Dankzij deze duurzame installatie voldoet de nieuwbouw aan de BENG-normering. In het buitenterrein worden wadi’s gerealiseerd voor tijdelijke opvang en vertraagde afvoer van regenwater.  

Realisatie en veiligheid
Medio mei 2022 gaan de boorpalen de grond in en zullen de contouren van het gebouw snel zichtbaar worden. De nieuwbouw wordt direct naast het huidige gebouw van De Parkschool gerealiseerd. Daarom is er extra aandacht voor veiligheid en het beperken van overlast. De scholen, ouders en kinderen worden uitgebreid geïnformeerd over de veiligheid rond de bouwplaats en er zijn met de ouders aanvullende afspraken gemaakt over het halen en brengen van de kinderen. De bouwhekken worden aan de zijde van de bestaande school afgeschermd met doeken en er is extra aandacht gegaan naar het ontwerpen van een bouwinrit voor maximale veiligheid en minimale overlast. 

Lees verder
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met HEVO

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan