Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
HEVO artist-impression IKC De Wisselaar Breda
Copyright: HEVO
HEVO artist-impression IKC De Wisselaar Breda
Copyright: HEVO

Duurzame basisschool met toekomstgericht onderwijs

23 september 2019
De bestaande huisvesting voldoet niet aan de huidige normen qua modern onderwijs en is in technische zin achterhaald en verouderd. Om echt stappen te kunnen zetten in de ambitie vernieuwend onderwijs en om te verduurzamen is besloten om een inspirerend en toekomstbestendig gebouw te realiseren.

In de initiatieffase hebben wij ondersteund bij het opstellen van het Programma van Eisen en de architectenselectie. Vanaf de definitiefase tot en met de oplevering verzorgen wij het bouwmanagement van deze vervangende nieuwbouw. Dat wil zeggen zekerheid op prijs, planning én kwaliteit inclusief invloed op het proces.

BreedSaam is een coöperatieve vereniging van elf schoolbesturen in Breda en draagt bij aan maximale ontwikkelingskansen voor kinderen door het realiseren van een rijke leer- en werkomgeving en een veilig en gezond leer- en werkklimaat.

De vervangende huisvesting is bestemd voor KBS De Wisselaar, peuteropvang ’t Kuikenhof en bso Tiktak. Het bestaande onderwijsgebouw zal volledig worden gesloopt. De ambitie van de school is een energiezuinig, toekomstbestendig en flexibel schoolgebouw. Zo zijn er bijvoorbeeld al voorbereidingen getroffen voor een uitbreiding van twee lokalen. Een andere ambitie van de school is het realiseren van gemiddeld klasse B uit het Programma van Eisen Frisse Scholen, waaronder een EPC-waarde van 25% onder het huidige Bouwbesluit. Tevens was een nadrukkelijke wens van het schoolbestuur om de onderwijsvisie te wijzigen door niet meer te kiezen voor traditionele gesloten klaslokalen.
De nieuwe school heeft een open karakter; veel open ruimten die met elkaar in verbinding staan om toekomstgericht onderwijs te kunnen geven. De klaslokalen hebben geen deuren en een beperkt aantal dichte wanden, waardoor er een open leeromgeving ontstaat. De akoestiek van dit soort ruimten is hierbij een interessante uitdaging. De vrijheid en flexibiliteit die het ontwerp creëert biedt mogelijkheden om nu én in de toekomst in te spelen op het veranderde onderwijs.

Het nieuwe IKC De Wisselaar gaat ruimte bieden voor tien klaslokalen (open structuur), één peuteropvanggroep, een centraal hart (aula), een speellokaal, diverse ondersteunende kantoor- en vergaderruimten en een gymzaal. Ook dient het gebouw voldoende flexibiliteit te bieden bij groei of krimp van het aantal gebouwgebruikers.

Duurzaam
De nieuwbouw van De Wisselaar moet het onderwijsproces en de ontwikkeling van kinderen faciliteren en stimuleren met een zo breed mogelijke zorg. Tegelijkertijd moet het gebouw op korte en lange termijn gezond te exploiteren zijn. Wij dachten mee en adviseerden over de mogelijkheden om een gezond gebouw te ontwerpen én dat gezond te kunnen exploiteren. Daarom is gekozen voor duurzame - op het onderhoud en de exploitatie afgestemde - materialen en energiezuinige installaties.

De school wordt voorzien van een omkeerbare buitenluchtwarmptepomp die voorziet in de benodigde warmte en koude. Een gebalanceerd ventilatiesysteem met hoogrendement warmteterugwinning en vraagsturing op basis van CO2 zal bijdragen aan een gezonde werk- en leeromgeving.
Daarnaast zal het gebouw worden voorzien van een energiezuinig verlichtingsconcept met daglichtafhankelijke regeling. Het gehele verlichtingsconcept wordt volledig in led uitgevoerd.
Tevens zijn de voorbereidingen getroffen om het beschikbare dakoppervlak in te zetten voor het plaatsen van zonnepanelen. Hiermee is een energieneutrale school haalbaar.
Een van de bijzonderheden bij dit project is de mogelijkheid voor het realiseren van een groene en educatieve daktuin.

In de media
Bekijk hier de video (mei 2019) om alvast een indruk te krijgen hoe het nieuwe gebouw eruit gaat zien. video 

Lees verder: https://www.hevo.nl/projecten/de-wisselaar-breda

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met HEVO

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan