HEVO exterieur De Spaaihoeve
Copyright: Fotograaf: Philip Driessen
HEVO interieur De Spaaihoeve
Copyright: Fotograaf: Philip Driessen
HEVO exterieur De Spaaihoeve
Copyright: Fotograaf: Philip Driessen
HEVO interieur De Spaaihoeve
Copyright: Fotograaf: Philip Driessen

Nieuwbouw school zonder traditionele klaslokalen

23 september 2019
Het ontwerp voor De Spaaihoeve is onconventioneel. Een open, vrij indeelbare onderwijsvloer, zonder gangen en traditionele lokalen om toekomstgericht onderwijs te kunnen geven. Leerlingen ontdekken spelenderwijs en leren actief, niet klassikaal, maar in clusters. Deze onderwijsvisie vraagt om een gebouw met grote, vrij indeelbare open ruimten. Het totaal aan ruimten is conform de standaardnormen voor onderwijsgebouwen, maar door de opzet wordt de functionele onderwijsruimte vergroot. De vrijheid en flexibiliteit die het ontwerp creëert biedt mogelijkheden om nu én in de toekomst in te spelen op het veranderde onderwijs.

"Het schoolgebouw ondersteunt de visie perfect. Ik krijg dan ook veel complimenten dat het wordt ervaren als een geweldige en rustgevende plek om te werken. Alles klopt"!

— Lenny Voets | Schoolleider De Spaaihoeve

Wensen versus realiteit
In het ontwerp is rekening gehouden met een flexibele aanpasbaarheid en de multifunctionele aanwending van het gebouw. Het gebouw kan in de toekomst aangepast worden aan gewijzigde gebruiksfuncties of onderwijsconcepten. De plattegrond van de school kenmerkt zich dan ook door een volledig open structuur. De wens was om een bruisend hart met één centrale entree te maken waar schoolbreed weekafsluitingen, (spontane) vieringen en tentoonstellingen plaatsvinden. Deze grote ruimte is eveneens flexibel in te delen, waardoor een multifunctioneel speellokaal en een ‘grand café’ ontstaan. Dit ‘grand café’ wordt ook weer flexibel benut en doet dienst als teamruimte en ontmoetingsruimte voor medewerkers en ouders. Rondom dit schoolhart liggen vier schoolclusters voor de kleutergroepen, onder-, midden- en bovenbouw. In deze open leercentra kunnen gebruikers met roomdividers flexibel instructie- en werkruimten creëren. Gezien het transparante karakter van het gebouw is in het Plan van Eisen extra aandacht geschonken aan een goede akoestiek en een gezond binnenklimaat. Vanuit onze expertise en ervaring hebben wij hierin praktische adviezen gegeven.

Alle ruimte voor groei!
Een school zonder lokalen heeft nog een praktisch voordeel. Het aantal leerlingen van spilcentrum De Spaaihoeve groeit snel. Een gebouw zonder tussenwanden kan deze groei gemakkelijker en organischer opvangen, waardoor de kleinschaligheid ook bij grotere leerlingenaantallen geborgd blijft.

"Het ambitieniveau van de school ligt hoog en bij HEVO net zo. Daarmee zitten we op gelijk niveau en is er één gedachte over de kwaliteit van het schoolgebouw."

— Lenny Voets | Schoolleider De Spaaihoeve

Gezonde school
De nieuwbouw van spilcentrum De Spaaihoeve moet het onderwijsproces en de ontwikkeling van kinderen faciliteren en stimuleren. Tegelijkertijd moet het gebouw op korte en lange termijn gezond te exploiteren zijn. Wij dachten mee en adviseerden over de mogelijkheden om een gezond gebouw te ontwerpen én dat gezond te kunnen exploiteren. Daarom is gekozen voor duurzame - op het onderhoud en de exploitatie afgestemde - materialen en energiezuinige installaties. Echt bijzonder is het Risicodragend Projectmanagement dat er mede aan bijgedragen heeft dat er een snel maar weldoordacht Plan van Eisen is opgesteld. Na de eerstesteenlegging in maart van 2018 waar de leerlingen, ouders en medewerkers in grote getalen getuige van waren, hebben ze in oktober 2018 een nieuw (school)dak boven hun hoofd.

Natuurinclusief bouwen
Vanuit ecologisch onderzoek voorafgaand aan de sloop van de oude school zijn bij de nieuwbouw vier verblijfplaatsen voor vleermuizen aangebracht.
Aanvullend zijn er 16 neststenen voor de huismus aangebracht. Er is een flinke overstek van gemiddeld grofweg 1 meter gemaakt rondom het hele gebouw, waaronder de neststenen in de muur zijn aangebracht. Zon, regen en wind hebben nu namelijk geen invloed op de nestplekken, die door middel van verborgen stenen achter het buitenblad zijn weggewerkt. De werkzaamheden zijn in 2018 uitgevoerd in het kader van het project van Vogelbescherming Nederland en de Zoogdiervereniging om het natuurinclusief bouwen te stimuleren in de vijf grote steden van Noord-Brabant.

In de media
In Schooldomein van mei 2018 is het artikel ‘Spaaihoeve Eindhoven biedt alle ruimte voor groei! Vernieuwd onderwijs in een school zonder lokalen’ gepubliceerd.

Download artikel

In ons relatiemagazine 360°, editie najaar 2018, is in de rubriek '360°' een artikel opgenomen over De Spaaihoeve: school zonder klaslokalen.

Download

Naar aanleiding van het bezoek van de Scholenbende op 10 december 2018 aan De Spaaihoeve zijn twee artikelen gepubliceerd.

Download

Lees verder: https://www.hevo.nl/projecten/spaaihoeve-eindhoven

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met HEVO

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan