Copyright: Kossmanndejong & Loerakker Architecten, fotografie door Thijs Wolzak
Copyright: Kossmanndejong & Loerakker Architecten, fotografie door Thijs Wolzak
Copyright: Kossmanndejong & Loerakker Architecten, fotografie door Thijs Wolzak
Copyright: Kossmanndejong & Loerakker Architecten, fotografie door Thijs Wolzak
Copyright: Kossmanndejong & Loerakker Architecten, fotografie door Thijs Wolzak
Copyright: Kossmanndejong & Loerakker Architecten, fotografie door Thijs Wolzak
Copyright: Kossmanndejong & Loerakker Architecten, fotografie door Maurits Irizarri van Suchtelen
Copyright: Kossmanndejong & Loerakker Architecten, fotografie door Maurits Irizarri van Suchtelen
Copyright: Kossmanndejong & Loerakker Architecten, fotografie door Maurits Irizarri van Suchtelen
Copyright: Kossmanndejong & Loerakker Architecten, fotografie door Maurits Irizarri van Suchtelen
Copyright: Kossmanndejong & Loerakker Architecten, fotografie door Maurits Irizarri van Suchtelen
Copyright: Kossmanndejong & Loerakker Architecten, fotografie door Maurits Irizarri van Suchtelen
Copyright: Kossmanndejong & Loerakker Architecten, fotografie door Maurits Irizarri van Suchtelen
Copyright: Kossmanndejong & Loerakker Architecten, fotografie door Thijs Wolzak
Copyright: Kossmanndejong & Loerakker Architecten, fotografie door Thijs Wolzak
Copyright: Kossmanndejong & Loerakker Architecten, fotografie door Thijs Wolzak
Copyright: Kossmanndejong & Loerakker Architecten, fotografie door Thijs Wolzak
Copyright: Kossmanndejong & Loerakker Architecten, fotografie door Thijs Wolzak
Copyright: Kossmanndejong & Loerakker Architecten, fotografie door Thijs Wolzak
Copyright: Kossmanndejong & Loerakker Architecten, fotografie door Maurits Irizarri van Suchtelen
Copyright: Kossmanndejong & Loerakker Architecten, fotografie door Maurits Irizarri van Suchtelen
Copyright: Kossmanndejong & Loerakker Architecten, fotografie door Maurits Irizarri van Suchtelen
Copyright: Kossmanndejong & Loerakker Architecten, fotografie door Maurits Irizarri van Suchtelen
Copyright: Kossmanndejong & Loerakker Architecten, fotografie door Maurits Irizarri van Suchtelen
Copyright: Kossmanndejong & Loerakker Architecten, fotografie door Maurits Irizarri van Suchtelen
Copyright: Kossmanndejong & Loerakker Architecten, fotografie door Maurits Irizarri van Suchtelen

Entreepaviljoen als sluitstuk voor toegankelijker Beth Haim

15 februari, 14:17
De Sefardische begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel is in de afgelopen jaren met een aantal maatregelen toegankelijker gemaakt voor bezoekers. Een groot deel van de plannen daarvoor is ontwikkeld  door Kossmanndejong en Loerakker Olsson Architecten, waaronder een entreepaviljoen.

In het centrum van Ouderkerk aan de Amstel ligt Beth Haim, een rijksmonument en een van de oudste Sefardische begraafplaatsen ter wereld. De oudste graven stammen uit het begin van de 17e eeuw en de begraafplaats is nog steeds in gebruik bij de Portugees-Joodse gemeenschap van Amsterdam.

Toegankelijkheid
Beth Haim, Hebreeuws voor ‘Huis des Levens’, is 4 hectare groot en telt ongeveer 28.000 graven. In 2014 is het bestuur van de begraafplaats gestart om Beth Haim toegankelijker voor publiek te maken. Kossmanndejong en Loerakker Olsson Architecten hebben een groot deel van de plannen daarvoor ontwikkeld.

Er zijn paden aangelegd, zitbanken geplaatst op mooie rustpunten en trappen en bruggen gerealiseerd om de onbereikbare delen van de begraafplaats te ontsluiten, vertellen de bureaus. Voorts is er een app ontwikkeld, die de verhalen rond de belangrijkste graven tot leven wekt en als sluitstuk is een entreepaviljoen ontworpen, waar bezoekers een introductie krijgen.

Geïntegreerd ontwerp
Kossmanndejong en Loerakker Olsson Architecten hebben in het ontwerp van het paviljoen exterieur, interieur, architectuur en tentoonstelling volledig met elkaar verweven, melden de bureaus. Het paviljoen sluit in kleur en materiaal aan op de historische omgeving, terwijl de afgeronde hoeken en het bijzondere metselwerk een voor eigentijdse uitstraling zorgen.

De afgeronde hoeken moeten ook de associatie oproepen met een cirkel, als symbool voor de voortdurende  cyclus van leven en dood. In de buitengevel is een grote, uit natuursteen gefreesde reliëfkaart opgenomen. Tevens zijn ruimten in de gevel uitgespaard om te rusten, ritueel de handen te wassen of een keppeltje te pakken, vertellen de ontwerpers.

De binnenzijde van het paviljoen is voor een ruim deel bekleed met wit geglazuurde stenen. Op een groot scherm kan de bezoeker een speciaal gemaakte introductiefilm bekijken. Ook zijn in de wanden drie vitrines met maquettes opgenomen. De maquettes tonen bijvoorbeeld de in de grond weggezakte grafstenen of een detail van een 3D gescande grafsteen, uitgefreesd in marmer.

Vergankelijkheid
Het uitgangspunt van het ontwerp was om de vergankelijkheid, die bij deze historische begraafplaats hoort, in de toegepaste materialen te laten terugkomen. Daarom hebben de bureaus bijvoorbeeld gekozen voor gebroken metselwerk, zachte natuursteenelementen, verweerd messing voor de entreedeuren en een dakconstructie en banken van onbehandeld massief eiken.

“Alle elementen refereren aan het leven en de schoonheid van het verval dat daarbij hoort”, leggen de ontwerpers uit. Tegelijkertijd zorgt een groot daklicht voor een open en lichte ruimte, waarmee Kossmanndejong en Loerakker Olsson Architecten de naam ‘Huis des Levens’ eer hebben willen aan doen.

De begraafplaats is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang van zondag tot en met vrijdag.

Andere nieuwsberichten

DP6 en Zenber presenteren voorlopig ontwerp gemeentehuis Oldambt

Gisteren, 15:44

Studio Nuy van Noort ontwerpt IKC in Eibergen

Gisteren, 11:14

Nominaties Zuiderkerkprijs en Geurt Brinkgreve Bokaal 2021 bekend

1 december, 4:40

Integraal Educatief Kind Centrum Lichtenvoorde is gericht op interactie

1 december, 3:42

Chocolademaker Tony's Chocolonely gaat geen eigen fabriek bouwen

Gisteren, 17:24

Verwijderen asbest duurt met huidige tempo nog ruim tien jaar

Gisteren, 10:19

Bosoppervlakte in Nederland verder afgenomen

Gisteren, 09:36

Failed Architecture zet belangrijke stap naar horizontale organisatie

1 december, 12:44

Archeologen vinden middeleeuwse fundering Binnenhof

1 december, 10:14

Rekenkamer: Rijk heeft onvoldoende overzicht van zijn bezittingen

1 december, 9:25
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan