Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie

Een ceremoniegebouw voor de tijdelijkheid

9 mei 2017, 11:30
Voor natuurbegraafplaats Maashorst bij Schaijk heeft architectenbureau VOCUS een ceremoniegebouw ontworpen met een informatiecentrum, ceremonieruimte en koffieruimte. Het gebouw is ontworpen vanuit onder meer landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden en is gebouwd voor de tijdelijkheid.

Het nieuwe ceremoniegebouw voor natuurbegraafplaats Maashorst bij het Noord-Brabantse Schaijk bestaat uit twee volumes, die haaks op elkaar zijn geplaatst. Daarmee heeft VOCUS het verschil in functie tastbaar gemaakt.

Een hoog, open volume met zichtlijnen naar de omringende natuur vormt de ceremonieruimte.  Koffieruimte, een condoleance- en familiekamer, informatiecentrum en spreekkamers en zijn in het lagere, meer gesloten volume ondergebracht. De scheiding tussen de twee gebouwdelen is als het ware een overgang tussen twee werelden.

Positionering en zichtlijnen
De grootste uitdaging in het ontwerp was de combinatie van informatiefunctie en ceremonieruimte binnen één gebouw, stelt VOCUS. Om de emoties bij een ceremonie niet in aanraking te brengen met die van een informatiegesprek, beschikt het gebouw over twee entrees. Het informatiecentrum is met een eigen ingang feitelijk losgemaakt van de overige functies.

Ook in positionering van de gebouwdelen en zichtlijnen is rekening gehouden met optimale privacy. Zo is er vanuit het informatiedeel en de spreekkamers wel uitzicht op de natuur, maar geen contact met de ceremonieruimte, legt VOCUS uit.

Om beide volumes zoveel mogelijk los van elkaar te laten functioneren is voorts gekozen om het dichte volume als 'houten doos' letterlijk onder het open volume te schuiven. De 'onafhankelijkheid' tussen de twee volumes komt terug in de kapconstructie. De rieten kap met eikenhouten spanten en sporenkap staat letterlijk 'op eigen benen'. De constructie van het ceremoniegebouw is waar mogelijk zichtbaar en leesbaar.

De natuur centraal
VOCUS heeft het ceremoniegebouw  ontworpen in opdracht van Natuurbegraven Nederland. Deze organisatie hanteert bij de ontwikkeling van natuurbegraafplaatsen een aantal uitgangspunten, waaronder het terugbrengen of behouden en versterken van landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden.

Deze uitgangspunten komen terug in het ontwerp. Zo refereert het architectenbureau met de vorm van het ceremoniegebouw aan een traditionele schaapskooi en zorgt de beperkte omvang – met een bruto vloeroppervlak van 500 m2 – voor een bescheiden plek van het gebouw in de natuur.

In lijn met het beleid van Natuurbegraven Nederland wordt het gebouw, zodra de begraafplaats vol is, weggehaald. De gebruikte materialen zijn volgens VOCUS dan ook veelal eenvoudig te recyclen of geschikt voor hergebruik.

De toegepaste mix van verschillende houtsoorten zorgt bovendien voor een natuurlijke uitstraling en een geborgen gevoel. Het gebouw is ingetogen ingericht met grotendeels betonnen vloeren, klinkerbestrating, donker gebeitste ruwe houten schaaldelen en een eenvoudige open haard. 

Andere nieuwsberichten

NEPROM-prijs naar ontwikkeling van Cruquius in Amsterdam

Gisteren, 16:00

Neutelings Riedijk wint prijsvraag Cité des Imaginaires en Grand Musée Jules Verne in Nantes

Gisteren, 14:14

Maaskant Park in Groot Handelsgebouw geopend voor publiek

Gisteren, 10:00

Villa op Terschelling die zich opricht uit de duinen

Gisteren, 09:00

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

Gisteren, 13:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35

Rekenkamer: Rijkswaterstaat en ProRail denken miljarden meer voor weg en spoor nodig te hebben dan nu begroot

15 mei, 2:29

RIVM: zonnepanelen worden nu nog gedowncycled, maar recycling is in toekomst mogelijk

15 mei, 2:16

Tennet: afschalen kolen- en gascentrales verzwakt stabiliteit electriciteitsnet na 2033

15 mei, 10:00
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan