Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Vocus architecten
Copyright: Vocus architecten
Copyright: Vocus architecten
Copyright: Vocus architecten
Copyright: Vocus architecten
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Vocus architecten
Copyright: Vocus architecten
Copyright: Vocus architecten
Copyright: Vocus architecten
Copyright: Vocus architecten

Duurzaam paviljoen met 'all-electric' restaurant op vliegbasis Soesterberg

10 juli 2020, 14:20
Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is een duurzaam horecapaviljoen naar ontwerp van Vocus architecten in gebruik genomen. Het gebouw tegenover het Nationaal Militair Museum biedt plek aan een ‘all-electric’ restaurant en terras. Grote glazen puien zorgen voor uitzicht en inval van daglicht, terwijl overstekken het paviljoen van de nodige schaduw voorzien.

De vroegere vliegbasis Soesterberg is tegenwoordig onderdeel van een natuurgebied en fungeert als recreatieplek. Café Restaurant Soesterdal maakt deel uit van deze nieuwe invulling. Het paviljoen ligt aan de bosrand, met een weids uitzicht over de voormalige vliegbasis, en wordt zelf omringd door een natuurlijk speelbos en diverse speelplekken.

Het paviljoen, dat van veraf herkenbaar is, verwijst in vorm en materiaalgebruik naar de hangars die vroeger rondom de vliegbasis stonden. De hoge glazen puien zorgen er tevens voor dat de binnen- en buitenruimte gevoelsmatig in elkaar overlopen. De overstekken aan de zuid- en westzijde bieden de gasten beschutting tegen de zon en veraangenamen het binnenklimaat.

Loop van de zon
Bij het ontwerp voor het gebouw is vanaf het begin rekening gehouden met de loop van de zon, laat Vocus Architecten weten. Het lessenaarsdek is hellend richting het zuiden, waar zich de overstekken bevinden. Op het schuine dak zijn zonnepanelen gelegd, die de benodigde stroom voor het eerste volledig elektrische restaurant van Nederland leveren.

Aan de noordzijde zorgt een twee verdiepingen hoge glazen pui voor maximale daglichttoetreding en uitzicht op het vliegveld. De hoogte is voor een deel benut voor een extra verdieping met een multifunctionele ruimte, met ook hier zicht over de omgeving. De medewerkers hebben vanachter de bar weer volledig zicht op het restaurant en terras.

Verduurzaamd hout
De keuken en de toiletten liggen aan de oostzijde. De gesloten gevels aan deze zijde voorkomen opwarming van het paviljoen door de ochtendzon. Deze gevels zijn voorzien van verduurzaamd hout dat naar binnen doorloopt en hier bijdraagt aan een warme sfeer en goede akoestiek. De stalen constructie, het glas en stalen dak geven het paviljoen een industriële tint.

Behalve zonnepanelen is het dak voorzien van sedumvegetatie, wier extra massa bijdraagt aan een goed binnenklimaat. Isolerend triple glas Er is een waterinfiltratie gemaakt waarmee het regenwater op natuurlijke wijze in de bodem terugkomt. Dankzij isolerend triple glas in combinatie met een slim installatieconcept is het paviljoen energiezuinig.

Omwille van circulariteit bestaat het paviljoen uit ‘droge’ verbindingen, waardoor materialen eenvoudig kunnen worden hergebruikt.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Gisteren, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Gisteren, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Gisteren, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Gisteren, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Gisteren, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Gisteren, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Gisteren, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan