Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Bestaande situatie
Copyright: Vocus architecten
Bestaande situatie
Copyright: Vocus architecten
Bestaande situatie
Copyright: Vocus architecten
Bestaande situatie
Copyright: Vocus architecten
Doorsnede met duurzaamheidsmaatregelen
Copyright: Vocus architecten
Schets
Copyright: Vocus architecten
Schets
Copyright: Vocus architecten
Schets plattegrond
Copyright: Vocus architecten
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Copyright: Rob van Esch
Bestaande situatie
Copyright: Vocus architecten
Bestaande situatie
Copyright: Vocus architecten
Bestaande situatie
Copyright: Vocus architecten
Bestaande situatie
Copyright: Vocus architecten
Doorsnede met duurzaamheidsmaatregelen
Copyright: Vocus architecten
Schets
Copyright: Vocus architecten
Schets
Copyright: Vocus architecten
Schets plattegrond
Copyright: Vocus architecten

Gerenoveerd winkelcentrum refereert nog sterker aan verleden van de plek

28 juni 2021, 12:18
In Enschede is afgelopen jaar het overdekte winkelcentrum Het Stroink gerenoveerd. Naar ontwerp van Vocus architecten kreeg het winkelhart van de wijk Stroinkslanden een ander uiterlijk en werd het complex verduurzaamd. Ook is de buitenruimte opgefrist.

De wijk Stroinkslanden is de meest oostelijke wijk van Enschede-Zuid, en aangelegd vanaf de jaren zeventig tot en met de jaren negentig. Aan het eind van het eerstgenoemd decennium openden de deuren van winkelcentrum Het Stroink, een gebouw met een puntdak dat refereerde aan de boerderij waaraan wijk en winkelcentrum hun naam ontlenen.

In de afgelopen jaren verloor het winkelcentrum zijn glans. Winkelruimtes kwamen leeg te staan en het gebouw zelf verrommelde door nieuwe stukken die waren aangebouwd. Verder raakte de gevel van metselwerk overgaand in Trespa-gevelplaten sleets en kwam er maar weinig daglicht binnen.

Hoogste tijd dus voor een vernieuwing, waarbij ook meteen de verduurzaming van het complex ter hand is genomen. De gevel is voorzien van houten latwerk en meer opengewerkt met glaspartijen. In het dak zijn lichtstraten en koepels geplaatst, wat er ook aan bijdraagt dat het winkelcentrum van meer daglicht wordt voorzien.

Meest in het oog springende ingreep – en volgens Vocus architecten uniek voor een winkelcentrum in Nederland – is dat de karakteristieke puntgevel werd voorzien van een rieten dak. Daarmee heeft de historische referentie naar de boerderij nog meer cachet gekregen. Bovendien past het in het plaatje van de nabijgelegen landelijke omgeving, waar ook veel boerderijen staan.

Openbare ruimtes
Het winkelcentrum is zowel binnen als buiten overzichtelijker ingedeeld en aantrekkelijker gemaakt. Voor het gebruik van de openbare ruimtes en het parkeerterrein is in samenwerking met Blom & Moors en Trafique een plan gemaakt. Zo is voorzien in twee pleintjes, die zijn ingericht als verblijfsruimte met groen en bankjes. Deze pleintjes komen samen op de hoek van het gebouw en vormen een verlengstuk van de vernieuwde binnenstraat.

Er is nadrukkelijk gewerkt aan verduurzaming van het winkelcentrum, vanuit het bestaande pand, laat Vocus architecten weten. Bij het opbouwen van de nieuwe ruimtes en het vernieuwen van de gevel is de kans gebruikt om gevels en wanden beter te isoleren. Ook zijn zonnepanelen geplaatst, natuurlijke materialen toegepast en meer groen rondom gerealiseerd.

Bij de renovatie is waar mogelijk gebruik gemaakt van cradle-to-cradle-gecertificeerde materialen, zoals het hout van een houtzagerij die alleen lokaal hout verwerkt.

Andere nieuwsberichten

Tiny Houses in de sociale huur als toekomstbestendig ontwikkelmodel

3 uur geleden

Bouw woongebouw van BULK architecten en General Architecture gestart

Vandaag, 10:40

Faculteit ITC van Universiteit Twente uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024

Gisteren, 20:30

Kerk hervindt buurtfunctie als supermarkt

Gisteren, 14:39

EU-partijen beloven zich in te zetten voor betere huisvesting

Vandaag, 09:40

De Jonge is nog niet tevreden over woningbouwbeleid Zuid-Holland

Vandaag, 09:00

Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

Gisteren, 12:05

Buro Lubbers breidt directie uit

Gisteren, 11:40

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

22 mei, 9:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

21 mei, 10:43
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan