Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Crematorium PAC, toegang tot de rouwhof
Copyright: Piet Gispen Photography
Rouwhof met op de achtergrond het kantoor uit 1922
Copyright: Piet Gispen Photography
Zicht op de begraafplaats vanaf de rouwhof
Copyright: Piet Gispen Photography
Rouwhof
Copyright: Piet Gispen Photography
Bezinningsruimte en familiekamer
Copyright: Piet Gispen Photography
Gevel aan de St. Barbaraweg
Copyright: Piet Gispen Photography
Gevel aan de St. Barbaraweg en parkeerplaats
Copyright: Piet Gispen Photography
Gevel van de bezinningsruimte
Copyright: Piet Gispen Photography
Gouden tegel in de gevel van de bezinningsruimte
Copyright: Piet Gispen Photography
Moment van afscheid
Copyright: Piet Gispen Photography
Op de naamdag van Sint Barbara volgt het binnenvallend zonlicht de tekst over de muur
Copyright: Piet Gispen Photography
Crematorium PAC, toegang tot de rouwhof
Copyright: Piet Gispen Photography
Rouwhof met op de achtergrond het kantoor uit 1922
Copyright: Piet Gispen Photography
Zicht op de begraafplaats vanaf de rouwhof
Copyright: Piet Gispen Photography
Rouwhof
Copyright: Piet Gispen Photography
Bezinningsruimte en familiekamer
Copyright: Piet Gispen Photography
Gevel aan de St. Barbaraweg
Copyright: Piet Gispen Photography
Gevel aan de St. Barbaraweg en parkeerplaats
Copyright: Piet Gispen Photography
Gevel van de bezinningsruimte
Copyright: Piet Gispen Photography
Gouden tegel in de gevel van de bezinningsruimte
Copyright: Piet Gispen Photography
Moment van afscheid
Copyright: Piet Gispen Photography
Op de naamdag van Sint Barbara volgt het binnenvallend zonlicht de tekst over de muur
Copyright: Piet Gispen Photography

Crematorium met rouwhof voor begraafplaats St. Barbara in Den Haag

25 april, 15:31
Een belangrijk onderdeel bij de herinrichting van de oude begraafplaats St. Barbara in de Haagse Binckhorst is de realisatie van een nieuw crematorium. Het gebouw, dat is ontworpen door queeste architecture & concept development en recent in gebruik is genomen, versterkt de representatieve kant van de begraafplaats en functioneert ook als een ‘bezinningsruimte’ in de parkachtige omgeving.

Vanwege de katholieke identiteit is crematie geen vanzelfsprekendheid op de ruim honderd jaar oude begraafplaats. De stichting r.k. begraafplaats St. Barbara heeft bijna zestig jaar gewikt en gewogen over de bouw.

De herontwikkeling van de Binckhorst leidde tot het idee dat de begraafplaats ook een rol kon gaan spelen als stadspark en groene long voor de wijk. Architectenbureau queeste kreeg de opdracht een masterplan voor de herinrichting van St. Barbara en het ontwerp van vier deelprojecten te maken. Daartoe behoorde ook een crematorium, gesitueerd naast de hoofdentree.

De begraafplaats was lange tijd een verborgen parel op de Binckhorst, vertelt queeste. Door de aanleg van de Victory Boogie Woogie-tunnel is de ingang weer zichtbaar. De realisatie van crematorium PAX versterkt de gezichtsbepalende zijde van St. Barbara.

Samenhangende compositie
De nieuwbouw moest aansluiten bij het karakter van de bestaande ontvangstgebouwen uit 1922 en tegelijkertijd zich duidelijk onderscheiden. Queeste ontwierp een gebouw als samenhangende compositie van verschillende programmaonderdelen. Het gebouw is in overwegend baksteen uitgevoerd; het metselwerk in kruisverband sluit aan bij de bestaande bebouwing en structuur van de begraafplaats, vertelt queeste. Het onderscheid is gemaakt door bij de nieuwbouw een rode voeg toe te passen.

Centraal in dit volume ligt een open rouwhof, dat het crematorium en de begraafplaats met elkaar verbindt. Vanaf de begraafplaats markeert een natuurstenen arcade de toegang tot het hof. In de arcade is de spreuk Laudato Si (Geprezen zij Gij) aangebracht.

Witte zalen
Binnen de rouwhof liggen twee ellipsvormige, wit uitgevoerde zalen. In de kleine zaal bevindt zich de familiekamer, de grote zaal biedt ruimte voor bezinning of de uitvaartdienst. Op Sint-Barbaradag, 4 december, schijnt de zon door een speciaal geplaatst raam en volgt de tekst Et nox sicut dies illuminabitur (En de nacht zal verlicht worden als de dag). Als de grote gebogen taatsdeuren worden geopend hebben de bezoekers voor het afscheid zicht op de oven.

Vanwege het belang van de begraafplaats voor Roma en Sinti vroeg de opdrachtgever om de toepassing van rijke materialen. Het interieur van het uitvaartcentrum is afgewerkt met natuursteen met goudkleurige details. De gevels van de twee elliptische volumes zijn afgewerkt met scherven natuursteen, waarbij 99 stuks zijn vervangen door vergulde tegels. Deuren, poorten en banken zijn gemaakt van transparant afgewerkt hout.

Duurzame keuzes
De constructie van het crematorium bestaat grotendeels uit hout. Verder is het crematorium gasvrij; de oven werkt elektrisch. De glazen daken van de twee zalen zijn voorzien van PV-panelen, die elektriciteit voor de gebouwinstallatie leveren. In het ontwerp zijn nestkasten voor vleermuizen en mussen en insectenhotels verwerkt. De retentiedaken zijn losgekoppeld van het riool en infiltreren in de bodem. De parkeerplaats is voorzien van waterdoorlatende bestrating. 

Andere nieuwsberichten

NEPROM-prijs naar ontwikkeling van Cruquius in Amsterdam

Gisteren, 16:00

Neutelings Riedijk wint prijsvraag Cité des Imaginaires en Grand Musée Jules Verne in Nantes

Gisteren, 14:14

Maaskant Park in Groot Handelsgebouw geopend voor publiek

Gisteren, 10:00

Villa op Terschelling die zich opricht uit de duinen

Gisteren, 09:00

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

Gisteren, 13:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35

Rekenkamer: Rijkswaterstaat en ProRail denken miljarden meer voor weg en spoor nodig te hebben dan nu begroot

15 mei, 2:29

RIVM: zonnepanelen worden nu nog gedowncycled, maar recycling is in toekomst mogelijk

15 mei, 2:16

Tennet: afschalen kolen- en gascentrales verzwakt stabiliteit electriciteitsnet na 2033

15 mei, 10:00
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan