Copyright: Blueroom
Copyright: Blueroom
Copyright: Blueroom
Copyright: Blueroom

Ceremonieplaats onder een loofdak

5 december 2017, 11:26
Voor een natuurbegraafplaats in Noord-Brabant heeft architectenbureau Blueroom een schetsontwerp gemaakt van een multifunctioneel ceremoniepaviljoen. Daarbij heeft de architect er rekening mee gehouden dat ook het paviljoen niet voor de eeuwigheid is en tot de aarde zal terugkeren.

De opdrachtgever wil een paviljoen dat geschikt is voor een breed publiek. Het moet de wensen van mensen van verschillende religieuze overtuigingen, agnosten en atheïsten accommoderen. Verder wil de opdrachtgever dat het paviljoen ook andere activiteiten kan huisvesten, om zo het gebruik van het paviljoen te verruimen.

Verticaliteit
Blueroom heeft een neutrale maar sacrale architectuur gecreëerd voor een multifunctioneel paviljoen, stelt het architectenbureau zelf. Het ceremoniepaviljoen is gedeeltelijk ingegraven. Van de grond die dit oplevert worden aangestampte aarden muren opgetrokken. Het  bouwwerk wordt afgemaakt met lokaal hout.

De structuur van omhoog gerichte houten balken, begroeid met inheemse vegetatie, creëert een soort berceau. De verticaliteit hiervan appelleert daarnaast aan het omhoog gerichte karakter van sacrale architectuur wereldwijd, legt Blueroom uit.

Beschut en getemperd
De berceau groeit gedurende de gebruiksjaren van het ceremoniepaviljoen door. Dit levert een overdekte, maar niet geheel afgesloten ruimte op. De ruimte biedt volgens de architect beschutting tegen regen, sneeuw of direct zonlicht, maar laat gefilterd licht, briesjes en geluiden van de natuurlijke omgeving toe. De gebruikers voelen steeds de verbinding met de omringende natuur en de seizoenen.

De temperatuur in het paviljoen wordt getemperd door de thermale massa van de bodem en de aarden muren. Mocht er desalniettemin aanvullende verwarming of koeling nodig zijn, dan zal die worden geleverd met lokaal opgewekte energie.

Multifunctioneel
Het interieur van het paviljoen is geschikt voor zowel formele als informele zitopstellingen en staplaatsen. De eerste verdieping vormt een extra ring rondom de ruimte met het oog op grotere bezoekersaantallen. De ring kan ook worden gebruikt als expositieruimte.

Als er geen afscheidsceremonies plaatsvinden, kan het paviljoen dienen als stiltecentrum, herdenkingsruimte of als locatie voor bijvoorbeeld yogalessen en debatavonden, aldus Blueroom. Een familiekamer, garderobe en toiletten zijn geïntegreerd in de aarden muren.

Biologisch
De opdrachtgever heeft gevraagd om een gebouw dat de natuur op geen enkele manier negatief beïnvloedt. Bovendien moet het paviljoen, als de concessie van de natuurbegraafplaats afloopt, geheel verdwijnen.

Het bestemmingsplan laat 50 jaar gebruik van het bos toe. Elk bouwwerk dat gedurende die periode wordt opgetrokken, moet daarna worden verwijderd of worden opgenomen in de natuurlijke omgeving. Het ceremoniepaviljoen kan dan blijven staan om biologisch te worden afgebroken en op te gaan in de biotoop. 

Andere nieuwsberichten

Archello introduceert ‘de meest visuele podcastserie over architectuur’

Vandaag, 15:30

Bamboe paviljoen bij Brusselse triomfboog door bkvv architecten

Vandaag, 13:29

Studio Modijefsky ontwerpt koekmakerij als wonderwinkel

Vandaag, 12:24

Café of restaurant in de plint? Houd in het ontwerp rekening met eisen rond geluid en vooral rond muziek

Vandaag, 09:00

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

Vandaag, 16:09

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

Vandaag, 10:52

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Vandaag, 09:42

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

Gisteren, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

22 april, 2:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

22 april, 1:36
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan