Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Situatie
Copyright: Gijs Van Vaerenbergh
Situatie
Copyright: Gijs Van Vaerenbergh
Plattegrond
Copyright: Gijs Van Vaerenbergh
Plattegrond
Copyright: Gijs Van Vaerenbergh
Isometrie
Copyright: Gijs Van Vaerenbergh
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Copyright: Matthijs van der Burgt
Situatie
Copyright: Gijs Van Vaerenbergh
Situatie
Copyright: Gijs Van Vaerenbergh
Plattegrond
Copyright: Gijs Van Vaerenbergh
Plattegrond
Copyright: Gijs Van Vaerenbergh
Isometrie
Copyright: Gijs Van Vaerenbergh

Een paviljoen van Gijs Van Vaerenbergh dat werkt als kijkmachine

15 november 2018, 16:04
Op een perceel, grenzend aan de Duitse Militaire Begraafplaats van Hooglede in West-Vlaanderen staat sinds kort het Six Vaults Pavilion. Gijs Van Vaerenbergh is verantwoordelijk voor het ontwerp van het even ingetogen als intrigerende paviljoen met een complex gewelf; een ontwerp dat naadloos aansluit bij eerdere ontwerpen van het bureau.

De herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog was voor de gemeente Hooglede aanleiding om voor de Duitse Militaire Begraafplaats een nieuw ontvangstgebied te realiseren. Naast een parkeerzone en fietsenstalling behoorde daartoe een overdekt ontvangstpaviljoen met openbaar toilet.

Gewelven
Voor het ontwerp van het paviljoen heeft Gijs Van Vaerenbergh zich laten inspireren door de klassieke boogarchitectuur, zoals die ook herkenbaar is in de historische Erehalle op de begraafplaats. Het bureau heeft echter een nieuwe interpretatie aan die architectuurtaal gegeven.

Uit een betonnen volume van 9 x 9 x 5m heeft Gijs Van Vaerenbergh zes gewelven onder verschillende hoeken uitgesneden. Als resultaat bepalen een complex gewelf en kolommen van verschillende vormen en afmetingen de overdekte ruimte. Een toiletruimte is subtiel verwerkt in een  ruimer gedimensioneerde kolom.

Picturaal spel
Elke gewelfruimte kadreert een ander fragment van de omgeving, zoals de begraafplaats, het omliggende landschap en de traditionele verkavelingen. Daarnaast kadreert het paviljoen, afhankelijk van de kijkrichting, ook fragmenten van zichzelf.

Dit resulteert in een picturaal spel van boog in boog, waarbij de lichtwerking op de gewelven wordt benadrukt. “Het paviljoen functioneert als een kijkmachine, die zowel de context als zichzelf uitlicht”, zegt Gijs Van Vaerenbergh daar zelf over.

Het Six Vaults Pavilion sluit aan bij thema’s die ook eerder in het werk van het bureau opdoken. Het snijden als strategie in hun denk- en werkproces passen Gijs en Van Vaerenbergh hier op een nieuwe manier toe. Eerdere werken van het tweetal zijn bijvoorbeeld de 'doorkijk'-kerk in Borgloon (‘Reading between The Lines' (2011), 'Framework’ (2012), een stalen labyrint (C-mine, 2015) en een arcade (Kruibeke, 2015).

Landschap
De vloer rond het paviljoen bestaat uit een donker betonnen vlak, voorzien van een breukpatroon. Dit verwijst naar het gebroken en zwart geblakerde landschap ten tijde van de Grote Oorlog. Op strategisch plaatsen zijn meer of minder betonnen fragmenten weggenomen om ruimte te geven aan groen.

De vloer houdt daardoor het midden tussen een verhard plein waar kan worden geparkeerd en een groen park dat aansluit op de groene begraafplaats. Het landschapsontwerp is tot stand gekomen in samenwerking met LAMA landscape architects.

De Duitse Militaire Begraafplaats in Hooglede, in West-Vlaanderen, stamt uit 1917, toen het gebied in Duitse handen was. Op de begraafplaats liggen ruim 8.000 Duitse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog in deze regio sneuvelden. 

Andere nieuwsberichten

Betaalbare stadswoningen op oude ‘Harley-locatie’ in Breda

Gisteren, 11:18

Rijksvastgoedbedrijf start aanbesteding voor bouw boekenmagazijn Koninklijke Bibliotheek

Gisteren, 10:40

Rob Moritz treedt terug als directeur 19 het atelier

20 februari, 3:55

Eerste editie van Tilburg Architectuurprijs gelanceerd

20 februari, 2:39

Recordomzet voor Arcadis, een derde meer winst

1 uur geleden

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

Gisteren, 13:27

Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland

Gisteren, 11:43

'Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder'

Gisteren, 09:29

Toezichthouder wil meer oog voor veiligheid bij energietransitie

20 februari, 3:20

Rijk houdt informatiesessies over bouw nieuwe kerncentrales

20 februari, 9:39
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan