Bekostiging middelbare scholen op de schop

17 augustus 2018, 9:40
Het wordt voor middelbare scholen een stuk simpeler te berekenen hoeveel geld ze van het Rijk krijgen. Dat maakt vooruitkijken en plannen maken gemakkelijker, denkt minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs). Hij komt met een wetsvoorstel hiervoor, meldt Trouw.

Het Rijk kijkt nu nog naar een veertigtal kenmerken van een school om te bepalen hoeveel geld die krijgt. Die ingewikkelde rekensom is erg ondoorzichtig en heeft soms een onrechtvaardige uitkomst. De ene school krijgt voor een soortgelijke leerling soms minder geld dan de andere. Onbedoeld gingen scholen zich daar soms ook naar gedragen.

Van de tientallen kenmerken blijven er straks nog vier over. Het geld wordt daardoor wel ietsje anders over de scholen verdeeld. Van de scholen die het met minder moeten doen, gaat het leeuwendeel er volgens Slob hooguit een procent of drie op achteruit. Om scholen de tijd te geven de verandering te verwerken, trekt de minister vier en voor de meest gedupeerde scholen zelfs vijf jaar uit voor de overgang.

De nieuwe rekenmethode kan nadelig uitpakken voor 'brede' scholen (met allerlei schoolsoorten), voor scholen met maar één vestiging en voor technische vmbo's, waarschuwde de Onderwijsraad eerder. Om die tweede groep te ontzien, krijgen hoofdvestigingen straks meer geld. De technische vmbo-opleidingen moeten het doen met extra geld dat het kabinet al voor hen heeft uitgetrokken.

Bron: ANP
Toon alles

Andere nieuwsberichten

EVA architecten ontwerpt demontabel houten kantoorpand

Gisteren, 15:44

Architectenweb symposium: ontwerpen met de natuur

Gisteren, 10:30

Masterplan omvangrijke gebiedsontwikkeling Westland aangenomen

30 mei, 4:49

Warm en toch zakelijk kantoorinterieur door Brique Architecten

30 mei, 2:53

Toezichthouder: zonnepanelen via omvormer makkelijk te hacken

30 mei, 10:51

Boek brengt brutalistische gebouwen in Nederland in kaart

25 mei, 3:56

VDL Groep wil De Meeuw volledig overnemen

25 mei, 2:06

Noord-Holland vraagt 1,2 miljard voor landelijk gebied

24 mei, 3:24

Amsterdam volgens Atlas aantrekkelijkste stad om in te wonen

24 mei, 9:39