Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: De Vlieger. Dols grafie
Copyright: De verbindende kunststraat. Dols grafie
Copyright: De aula als entreeplein. Dols grafie
Copyright: De aula als entreeplein. Dols grafie
Copyright: Zichtlijnen via vides. Dols grafie
Copyright: De verbindende kunststraat. Dols grafie
Copyright: De verbindende kunststraat. Dols grafie
Copyright: De hoofdtrap van het gebouw tussen de twee buitenruimtes. Dols grafie
Copyright: Kennis- en expertisecentrum. Dols grafie
Copyright: Kennis- en expertisecentrum. Dols grafie
Copyright: De stiltepatio. Dols grafie
Copyright: staand metselwerk over de volledige breedte. Dols grafie
Copyright: Dols grafie
Copyright: Drie volumes, drie thema's. Architecten aan de Maas
Copyright: De Vlieger. Dols grafie
Copyright: De verbindende kunststraat. Dols grafie
Copyright: De aula als entreeplein. Dols grafie
Copyright: De aula als entreeplein. Dols grafie
Copyright: Zichtlijnen via vides. Dols grafie
Copyright: De verbindende kunststraat. Dols grafie
Copyright: De verbindende kunststraat. Dols grafie
Copyright: De hoofdtrap van het gebouw tussen de twee buitenruimtes. Dols grafie
Copyright: Kennis- en expertisecentrum. Dols grafie
Copyright: Kennis- en expertisecentrum. Dols grafie
Copyright: De stiltepatio. Dols grafie
Copyright: staand metselwerk over de volledige breedte. Dols grafie
Copyright: Dols grafie
Copyright: Drie volumes, drie thema's. Architecten aan de Maas

Onderwijs, kenniscentrum en wijkfunctie onder een dak

6 april 2016, 15:04
De scholen, peuterspeelzaal en maatschappelijke functies van De Vlieger in Deurne heeft Architecten aan de Maas ondergebracht in drie bouwvolumes met een heldere lay-out. Het gebouw is eind februari feestelijk geopend.

De Vlieger is de Brede Maatschappelijke Voorziening in de Koolhof, een wijk met 4.500 inwoners en maar liefst 54 nationaliteiten. Het gebouw huisvest de vervangende nieuwbouw van de basisschool de Piramide en de school voor speciaal basisonderwijs de Brigantijn. Verder biedt De Vlieger onderdak aan de peuterspeelzaal Spring, de wijkraad en de gemeentelijke gymzaal.

Bij het ontwerp is veel aandacht gegeven aan de maatschappelijke functie van het gebouw in de wijk. Een aantal faciliteiten kan door zowel de kinderen van de scholen en de peuterspeelzaal als de wijkbewoners worden gebruikt, zoals een kooklokaal, een handvaardigheidslokaal en de aula.

Het gebouw ligt in een parkachtige omgeving. Het ontwerp sluit hierbij aan door materiaal- en kleurgebruik. Architecten aan de Maas heeft gekozen voor baksteen in een lichte kleur en olijfgroene kozijnen en profielen.

Concentratie
De Vlieger is opgebouwd uit drie bouwvolumes, elk met een eigen thema: concentratie, maatschappij en professional. De drie volumes hebben ook elk een eigen vormentaal. Een in glas uitgevoerde ‘kunststraat’ verbindt de volumes.

Het grootste volume heeft het thema concentratie. Hier zijn de leslokalen van beide basisscholen en de peuterspeelzaal ondergebracht. Het is volledig uitgevoerd in metselwerk en de raampartijen zijn grotendeels uitgevoerd als Frans balkon.

Om de verticaliteit van de Franse balkons kracht bij te zetten is, naast horizontaal, ook verticaal metselwerk gebruikt. Dit staand metselwerk loopt door over de volledige breedte van het gebouw.

Verbindingsgang
Het architectenbureau heeft het gebouw een ritmische opbouw gegeven aan zowel de buiten- als de binnenzijde. De binnenpuien zijn identiek en het bureau heeft gekozen voor een ton sur ton kleurgebruik in natuur- en groentinten, aangevuld met ijsblauwe kleurvlakken. Vides zorgen voor zichtlijnen tussen onder- en bovenbouw.

De horizontale structuur van het grote volume zet zich voort in de vliesgevel van de verbindingsgang met het ‘maatschappij-volume’. Aan weerszijden van de zogenoemde kunststraat ligt een patio: respectievelijk een stilte- en een ravotpatio. Beide zijn vormgegeven als buitenkamers.

Maatschappij en kennis
Het volume met het thema ‘maatschappij’ is aan de straat gesitueerd; hierin bevindt zich dan ook de hoofdentree. Op dit bouwdeel is het derde volume met geplaatst in de vorm van een glazen doos. Dit is het volume met als thema professional en biedt ruimte aan het staf- en kenniscentrum.

Het volume op de begane grond is georganiseerd rond de aula, die fungeert als ruimtelijke en functionele verbinding. Twee spiltrappen verbinden de twee volumes rechtsreeks. De aula is een entreeplein die de omliggende, maatschappij gerelateerde ruimten ontsluit: de gemeentelijk gymzaal, het kooklokaal, het handvaardigheidslokaal en de ruimte voor de wijkraad.

Uitvoering toont functie
Het volume kent een afwisseling van grote glasvlakken met gesloten metselvlakken, waarin bloemenramen zijn geplaatst. De gevel is een vertaling van de interne functies. Het volume op de verdieping is nagenoeg geheel transparant.

Dit volume biedt plaats aan een kennis- en expertisecentrum, dat in het teken staat van contact. Daarbij gaat het om professionals onderling, maar ook om contact tussen professionals, de ouders van de leerlingen en de buurt. De vliesgevel draagt het transparante karakter van de functie uit.

Multifunctionele faciliteiten
De ingebrachte faciliteiten kunnen de traditionele afbakening van activiteiten doorbreken, volgens het architectenbureau: “Zo wordt er aan gedacht om ouders die in de toekomst gebruik maken van de kinderopvang de mogelijkheid te bieden om in het gebouw samen met hun kinderen de avondmaaltijd te eten voordat zij naar huis gaan.”

De keukenfaciliteiten kunnen bijvoorbeeld ook overdag worden gebruikt door de kinderen voor kooklessen en ‘s avonds door de wijkbewoners voor kookclubs.

Gerelateerde projecten

Andere nieuwsberichten

MVRDV transformeert monumentaal pand voor flagshipstore elektrisch automerk

Gisteren, 16:54

Openingslezing Rotterdam Architectuur Maand voor Elma van Boxel

Gisteren, 11:22

Festival What Design Can Do verkent thema design en klimaatrechtvaardigheid

Gisteren, 10:31

Stuur nu jullie project in voor de prijs voor Interieur van het Jaar 2024

Gisteren, 09:30

Historische Tramhuis in Rotterdam ondergaat transformatie

Gisteren, 14:37

Architect en Rietveld-kenner Bertus Mulder overleden

Gisteren, 12:54

Noord-Holland komt met subsidie voor extra woonlaag

Gisteren, 10:00

Minder nachtvluchten op Schiphol, ban op luidste vluchten in nacht

Gisteren, 09:00

EU-partijen beloven zich in te zetten voor betere huisvesting

24 mei, 9:40

De Jonge is nog niet tevreden over woningbouwbeleid Zuid-Holland

24 mei, 9:00
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan