Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée
Copyright: Ronald Auée

Veel dubbel ruimtegebruik bij MFA Heerde

22 juli 2016, 16:07
In de gemeente Heerde is naar ontwerp van DAT (De Architectenwerkgroep Tilburg) een multifunctionele accommodatie opgeleverd. Het gebouw huisvest negen verschillende gebruikers, waaronder vier scholen en een bibliotheek.

De multifunctionele accommodatie – kortweg MFA Heerde Oost genoemd – ligt aan de rand van het voormalige landgoed Van Meursweide middenin het dorp. Voor DAT begon het ontwerp met het bestaande voetpad dat het centrum van Heerde, via het gemeentehuis, met de weide verbindt.

“Door dit voetpad door te trekken, dwars door de MFA heen, tot aan de Griftstraat, wordt het gebouw uitermate openbaar: een nadrukkelijke wens van de gebruiker”, verklaart DAT. “Tevens kreeg de MFA hierdoor twee voorkanten.”

Daar waar het pad het gebouw in komt heeft het architectenbureau het ‘ontmoetingsplein’ van het gebouw ontworpen. Hier zijn de bibliotheek en het dorpshuis gesitueerd en komen de gebruikers van alle functies elkaar tegen.

De beoogde verweving met het omliggende landschap en gevraagde transparantie van het gebouw zette DAT ertoe aan het gebouw als een laag en open paviljoen te ontworpen. In dit grotendeels eenlaagse gebouw vormen de scholen, het theater en de gymzalen een hoogteaccent, waardoor deze functies leesbaar zijn voor de buurt.

Dubbel ruimtegebruik
MFA Heerde Oost was alleen mogelijk door de bereidheid van de verschillende gebruikers om onderling samen te werken en ruimtes te delen. De vier scholen maken gezamenlijk gebruik van twee gymzalen, die buiten schooltijden ook gebruikt wordt door de tafeltennisvereniging.

De bibliotheek is 300 m2 groot en heeft een vast en een flexibel deel. Bij evenementen kan het flexibele deel in het vaste deel geschoven worden, waardoor 100 m2 vrij komt.

Het theater heeft 325 zitplaatsen en wordt gebruikt voor voorstellingen, bijvoorbeeld door de scholen, maar is tevens de repetitieruimte voor de lokale fanfare. In plaats van een vaste tribune is hierbij gekozen voor een schuiftribune, zodat de zaal ook op andere manieren te gebruiken is.

Aan de theaterfoyer ligt een grote keuken, die de scholen ook kunnen gebruiken als kookleslokaal. Verder bevat het gebouw nog drie multifunctionele zalen, plus een cultuurplein met verschillende lokalen. De lokalen van het cultuurplein worden ook gebruikt als handvaardigheidslokalen voor de scholen, omgekeerd worden enkele lokalen van de scholen ook weer als muzieklokalen gebruikt door het cultuurplein.

De multifunctionele accommodatie meet in totaal 6.200 m2.

Intensief proces
Aan de samenwerking tussen de negen gebruikers binnen MFA Heerde Oost en het dubbele ruimtegebruik binnen het gebouw ging een intensief proces vooraf. DAT heeft in dit proces in een serie van workshops en gesprekken samen met de gebruikers gezocht naar het optimale ruimtegebruik.

De bijeenkomsten werden door DAT ondersteund met tekeningen in verschillende schalen, 3D-modellen en maquettes. In de loop van het proces werden de wensen van de gebruikers voor het architectenbureau steeds duidelijker en is het oorspronkelijke PvE ook aangepast.

Materialisatie
Wat betreft de materialisatie van het gebouw vormde voor DAT het verschil tussen binnen en buiten het uitgangspunt. Het interieur is zo wit mogelijk gehouden, het exterieur is uitgevoerd in tactiele, lichte baksteen. “Deze kleurstelling geeft het plan een fris en bijzonder uiterlijk”, stelt DAT. “Het gebouw vormt zo een mooi contrast met de rode steen van het parkeren en het groen van de omgeving.”

Andere nieuwsberichten

Tilburgs Koningsplein wordt Koningswei

Gisteren, 15:25

Mysterieus ‘stealth’ buitenhuisje gerealiseerd op Buitenplaats Koningsweg

Gisteren, 15:09

Manahahtáanung of Nieuw Amsterdam? vertelt inheems verhaal van New York

Gisteren, 11:10

Popma ter Steege ontwerpt ‘Kantoor vol Afval’ voor Rijksvastgoedbedrijf

Gisteren, 10:00

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

Gisteren, 09:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

21 mei, 10:43

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

21 mei, 9:45

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

21 mei, 8:30

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan