Copyright: grafie Christian van der Kooy
Copyright: grafie Christian van der Kooy
Copyright: grafie Christian van der Kooy
Copyright: grafie Christian van der Kooy
Copyright: grafie Christian van der Kooy
Copyright: grafie Christian van der Kooy
Copyright: grafie Christian van der Kooy
Copyright: grafie Christian van der Kooy
Copyright: grafie Christian van der Kooy
Copyright: grafie Christian van der Kooy

Onderwijspark Ezinge officieel geopend

21 november 2014, 14:48
Afgelopen woensdag heeft koning Willem-Alexander het Onderwijspark Ezinge in Meppel geopend. Vijf scholen hebben een onderkomen gekregen in het door atelier PRO architekten ontworpen gebouwenensemble. De architectuur is afgestemd op de verschillende sferen van de omgeving.

De bebouwing van Onderwijspark Ezinge kenmerkt zich door de geanodiseerde gevelplaten in verschillende satijnbronstinten. De cassetteplaten zijn vlak en onder een hoek geplaatst, zodat de gevel uit enorme pixels lijkt te zijn opgebouwd. In combinatie met het wisselende Nederlandse licht ontstaat een levendig lichtspel, weet atelier PRO te melden.

Het Onderwijspark staat in een parkachtig landschap, met daaromheen vier totaal verschillende sferen: het spoor, de woonwijk Ezinge, het naastgelegen bedrijvenpark en het Drentse landschap. Aan elke zijde manifesteert het ensemble zich anders, vertelt het architectenbureau.

“Het is voornaam en herkenbaar aan het spoor, kleinschalig naast de woonwijk, robuust richting het bedrijvenpark en met een geleidelijke overgang naar het landschap. Het Onderwijspark past zo in de omgeving en verbindt de verschillende sferen met elkaar”, aldus atelier PRO.

De scholen en sportzalen zijn als huizen in een dorp gelegen, met elk een eigen karakter terwijl ook het dorp als geheel voor iedereen herkenbaar is. Elke school heeft een eigen inrichting en eigen kleuren. Een fijnmazige structuur van pleintjes, straten, stegen en patio’s verbinden de scholen en overige functies.

“Het is een gebouw waar verschillende leeftijdsgroepen zich thuis kunnen voelen en waar ze niet de weg kwijt raken, dankzij de vanzelfsprekende schakeling van ruimten en de altijd aanwezige relatie met buiten licht, lucht en uitzicht. Zoals een dorp”, zeggen de architecten.

Kunstwerken
Van meet af aan is in het ontwerp ruimte gereserveerd voor kunst als een ‘schooloverstijgend’ en verbindend element, meldt atelier PRO verder. Beeldbepalend zijn de twee kunstwerken op de kopgevels, die van veraf zichtbaar zijn. Het gaat om twee digitaal keramische prints op glas, naar ontwerp van het Amsterdamse duo Driessen + Van Deijne.

De scholen hebben elk een eigen domein en de praktijkonderwijslokalen rond het gemeenschappelijk hart vormen de verbinding. Hier zijn de meer algemene voorzieningen. Entrees van de scholen liggen in de glazen bouwdelen tussen de gesloten bouwstroken.

Het vmbo en de havo/vwo hebben elk een eigen aula. Deze ruimten zijn ingericht met losse elementen, poefjes, in voor elke school een eigen kleurthema. Leerlingen kunnen de poefjes zo neerzetten als ze zelf willen, met als idee dat vanuit dat atrium elke dag een ander schouwspel te zien is.

Het Onderwijspark is voorzien van uitgebreide sportvoorzieningen, zoals sportvelden en een sportcomplex. Laatstgenoemde functie kent dezelfde architectuur als de rest van de bebouwing. De entree is een glazen bouwdeel tussen de gesloten bouwvolumes met de sportzalen.

Zowel de topsporthal als twee kleinere zalen zijn op te delen, zodat verschillende verenigingen of schoolklassen er tegelijk gebruik van kunnen maken. Onder het hele sportcomplex worden de fietsen en auto’s gestald. Binnen zijn er nog tal van andere voorzieningen, zoals een sportcafé, fitnessruimte, ricochetbanen, dans/yogazalen en sportfysiotherapeuten.

Frisse Scholen
De scholen kregen Frisse Scholen-label B en een GPR van 8.1 op alle aspecten. Het gebouw kreeg niet alleen een gezond binnenklimaat maar ook een slimme bouwstructuur en materialen die lang mee gaan.

Het is een compact gebouw met een lage energievraag. Dankzij het goed geïsoleerde dak en dito vloer is de energiehuishouding gunstig en daardoor zijn de exploitatiekosten laag, meldt atelier PRO.

Installaties meten voortdurend de behoefte aan lucht en licht per ruimte en zijn door de gebruikers zelf in te stellen. De bouwstroken met de scholen zijn oost-west georiënteerd. Er is zo een schaduwgevel op de noordzijde en een zongevel op de zuidzijde. De ramen zijn groot gemaakt om veel daglicht toe te laten en de zuidgevel is voorzien van binnenzonwering.

Door hoogwaardige materialen is intensief gebruik mogelijk tegen lage exploitatiekosten over een langere periode, de materialen worden mooi oud, aldus atelier PRO.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Een thuiskomen voor Bedaux de Brouwer Architecten

3 uur geleden

Bouw van The Baan Tower nu echt van start

4 uur geleden

Mei transformeert Gasometer in Münster tot duurzaam woongebouw

4 uur geleden

Bij nai010 uitgevers verschijnt publicatie over natuurinclusieve architectuur

Vandaag, 09:02

Duits energieconcern RWE steekt 55 miljard in duurzame projecten

1 uur geleden

Frankrijk maakt stranden, parken en bossen rookvrij

2 uur geleden

Stedelijk Museum krijgt eind 2024 weer een beeldentuin

Vandaag, 11:27

CBS: steun voor kernenergie in Nederland neemt toe

Vandaag, 09:50

Lagere straffen in langslepende Vestia-zaak na hoger beroep

Gisteren, 13:49

Brabant verkent mogelijkheden publiek warmtebedrijf

Gisteren, 10:45
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan