Fixscreen Minimal
Copyright: Renson
Fixscreen Minimal
Copyright: Renson
Fixscreen Minimal
Copyright: Renson
Fixscreen Minimal
Copyright: Renson
Fixscreen Minimal
Copyright: Renson
Fixscreen Minimal
Copyright: Renson
Fixscreen Minimal
Copyright: Renson
Fixscreen Minimal
Copyright: Renson
Fixscreen Minimal
Copyright: Renson
Fixscreen Minimal
Copyright: Renson
Fixscreen Minimal
Copyright: Renson
Fixscreen Minimal
Copyright: Renson
Fixscreen Minimal
Copyright: Renson
Fixscreen Minimal
Copyright: Renson

Na-installatie design doekzonwering

2 april 2020
Grote raampartijen smeekten om buitenzonwering in moderne villa

Een recente, ultramoderne nieuwbouwvilla in de groene omgeving tussen Mechelen en Leuven, strak wit pleisterwerk en grote raampartijen: alles om zorgeloos en comfortabel te kunnen wonen. Zo dachten ook de eigenaars toen ze er 7 jaar geleden introkken. Helaas moesten ze al snel op zoek naar de juiste ingreep om het op warme dagen binnenshuis toch aangenaam fris te houden. Binnen genieten ze dan wel van veel daglicht, maar pal op de zuidkant vangen de grote ramen helaas ook de volle zon én de warmte die daarmee gepaard gaat.

“Vooral op de bovenverdieping werd het al gauw te warm van zodra de zon kwam piepen. Ik heb er een kamer uitgerust als ruimte voor de sportlessen die ik geef en daar was het met het grote raam sowieso al moeilijk om de zon te weren,” doet de vrouw des huizes haar verhaal. “Zelfs de lage ochtendzon maakte deze ruimte in een mum van tijd te warm om op een aangename manier te kunnen sporten, en daar schrok ik toch wel van. Maar ook in de traphal zorgde een zelfde groot raam voor te hoge binnentemperaturen.” Zelfs in het voorjaar was het probleem al minstens zo erg als in de zomer. “Enige verschil is dat je dan een raam kan openzetten om het binnen wat af te koelen.”

“Zelfs de lage ochtendzon maakte het binnen in een mum van tijd te warm”

En dus gingen de eigenaars toen al op zoek naar de geschikte oplossing om de binnentemperaturen naar beneden te kunnen halen. Aan doekzonwering dachten ze dan wel al bij de bouw van hun woning, maar uiteindelijk lieten ze zich dat afraden uit schrik voor een povere windbestendigheid bij de grote oppervlakken. Het zonwerend glas zou de zon wel voldoende weren, werd hen voorgehouden. Dat bleek al snel niet het geval en dus moesten ze op zoek naar andere ingrepen: een binnengordijn met reflecterende laag (bood geen oplossing omdat de warmte op dat moment al binnen zat), zonwerende folie op het glas (maar die laat in de winter dan weer geen warmte binnen, hoewel die dan net wel welkom is), een terrasoverkapping met lamellendak voor het grote keukenraam (nam teveel licht weg), … de verschillende mogelijkheden passeerden de revue, maar geen enkele kon hen echt overtuigen. “En dus kwamen we vorig jaar uiteindelijk toch terug bij doekzonwering uit,” klinkt het.

“Zonwerend glas, binnengordijnen, zonwerende folie, … niks woog op tegen de voordelen van screens, zolang die maar geen afbreuk deden aan de minimal windows”

Een nieuwe stap in design en installatiegemak
“Enige probleem,” herinnert installateur Luc Boonen zich de vraag waarmee de eigenaars bij hem kwamen aankloppen, “waren de smalle raamprofielen van de minimal windows die mee de strakke look&feel van deze woning bepalen. Van de bestaande doekzonwering op de markt zouden de zijgeleiders sowieso voor het glas uit komen, en dat had voor deze woning echt zonde geweest. Deze eigenaars waren zich bij de keuze voor zonwering heel bewust van het esthetische aspect van hun woning. Daarom wilden ze niet eender welke screen, maar gingen ze op zoek naar oplossingen die de aanblik van hun gevel wel in ere konden houden. Gelukkig was er bij Renson toen net sprake van een nieuwe generatie windvaste doekzonwering: Fixscreen Minimal, mét slankere zijgeleiders en subtielere doekkasten voor grote ramen als deze.  Alsof het lot ermee gemoeid was.”

“Dat de zijgeleiders van de screens even breed zouden uitvallen als de raamprofielen, haalde ons inderdaad mee over de streep,” blikken de bewoners terug op deze geslaagde ingreep. “Bovendien werd de overgang tussen de beide grote ramen op gelijkvloers en eerste verdieping mooi mee uitgewerkt met een geïsoleerd aluminium profiel in dezelfde kleur en in hetzelfde vlak van de onderste doekkast. Het resultaat is dat die daardoor amper nog opvalt.”

“Met zijgeleiders even breed als de raamprofielen en de doekkasten subtiel ingewerkt, is van de achteraf geïnstalleerde screens amper iets te zien”

Luc Boonen: “Met amper 2 cm zichtbaar raamprofiel, waren de klassieke Fixscreens (met zijgeleiders van 3,5 cm breed) in dit geval geen optie geweest. De ‘Fixscreen Minimal’ kwam hier dus als geroepen, want daarmee komt in ieder geval geen aluminium zichtbaar voor het glas na de installatie van de zijgeleiders. Met de doekkast en zijgeleiders in dezelfde kleur structuurlak afgewerkt, dankzij de schroefloze geleiders en een kleinere onderlat, valt de voorgemonteerde doekzonwering zelfs amper nog op. Voor na-installatie op strakke woningen met ‘minimal windows’ is dit dan ook het gat in de markt, met een minimale impact op de woning en de architectuur. Zeker voor grote ramen, aangezien je met een kleinere doekkast toch die grotere oppervlakken kan coveren.” Nog een voordeel: de diepte van de zijgeleiders en de doekkast is er zo op voorzien dat er nadien ook nog een vliegenraam tussen gemonteerd kan worden. In tegenstelling tot de vorige generatie Fixscreens, beschik je zo ook over insectenwering met de screens opgetrokken.

“Niet alleen qua look&feel, maar ook op het vlak van installatie betekent de nieuwe Fixscreen een flinke stap voorwaarts,” geeft Luc Boonen nog mee. “Hiermee kunnen we de doekkast perfect apart bevestigen vooraleer de geleiders op hun plaats te monteren. Dat je ook de nieuwe onderlat voortaan ter plaatse kan (de)monteren scheelt een pak in het gewicht van grote doeken.”

Het resultaat? Altijd aangename binnentemperaturen
Sinds dit voorjaar merken de eigenaars dankzij hun keuze voor doekzonwering ook echt een verschil in huis. Op de bovenverdieping werd het tot dusver nog niet te warm. “Integendeel: in de lente moest ik de screens bij momenten zelfs terug omhoog doen omdat het er te fris werd en ik de zon net wel binnen wilde om het mee te helpen opwarmen. Dat is dan ook weer het voordeel van screens, je bedient ze perfect naar eigen wens,” vertellen ze. “Van zodra de zon nu op het raam schijnt, laat ik de doekzonwering neer. En daarmee blijft het zelfs op hete zomerdagen aangenaam in huis. Afgelopen zomer noteerde ik op een bepaald moment 26 graden binnen bij een buitentemperatuur van 33 graden. Mijn klanten die komen sporten zijn alvast heel aangenaam verrast. Om dan nog maar te zwijgen van het grote voordeel dat je dankzij de transparantie steeds het zicht naar buiten blijft behouden.”

“We merken echt een verschil in huis: nu houden we het binnen probleemloos lekker fris op warme dagen”

Fixscreen Minimal zet vooral op het vlak van design een flinke stap voorwaarts
Deze 5 voordelen maken van de Fixscreen Minimal de meest subtiele screen op de markt voor na-installatie op minimal windows, zonder impact op de strakke architectuur van een gebouw:
1)      Compactere doekkast voor oppervlaktes tot 18m².
2)      Subtielere onderlat (zonder zichtbare lasnaad erboven) en slanke, 20mm brede zijgeleiders, gemonteerd zonder zichtbare schroeven en afgewerkt met een gelakte aluminium binnenrail in hetzelfde kleur als de rest van de zijgeleiders.
3)      Gelakte voetplaatjes onder een hoek van 0 of 5°.
4)      Ruimte voor extra hor achter de onderlat.
5)      Windbestendig tot 130 km/u en 7 jaar garantie op de Fixscreen technologie.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Renson

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan