Residentiële aanblik voor veelzijdig totaalproject
17 oktober 2019
In Veurne werd in amper 2 jaar een uitgebreide site ‘from scratch’ helemaal afgewerkt en in april 2019 opgeleverd. De hoofdbestemming van de gloednieuwe ‘Zuidburg’-site zijn de 100 assistentieflats, maar er is ook een kinderdagverblijf, brasserie , polyvalente ruimte, fitness, kapper en pedicure. Dat alles rondom een tuin van 3500 m2. Goed voor een megaproject dat dankzij de combinatie van sierpleisterwerk en de verticale aluminium Linarte gevelbekleding van Renson toch ‘huiselijk’ aandoet. Een bewuste keuze, zo blijkt.
Veelzijdige site met duidelijk vormgegeven bestemmingen
“De bouwheer was van in het begin heel bewust op zoek naar een symbiose tussen de verschillende bestemmingen voor deze site,” vertelt architect Tom Wylein (Wylein&Partners architectenbureau). “De brasserie bijvoorbeeld is zo ontworpen dat die niet alleen heel aantrekkelijk is voor de bewoners van de assistentiewoningen zelf, maar ook commercieel levensvatbaar is en een trekpleister vormt voor omwonenden.” Met ook andere nevenfuncties – de polyvalente ruimte, biljartzaal en bibliotheek zijn ook vrij toegankelijk voor bezoekers – die mee opgenomen werden in het ontwerp van deze site is het duidelijk de bedoeling geweest om de assistentieflats te laten opgaan in de omgeving en de grens tussen bewoners en omwonenden zo klein mogelijk te houden. “En dus was het voor ons de uitdaging om het hele project in functie daarvan te ontwerpen,” aldus Wylein.
Dat de architect de Linarte gevelbekleding van Renson van in het begin in het ontwerp opnam, heeft daar alles mee te maken. “Het idee daarachter was dat de 2 vleugels van het ontwerp – die vooral onderdak bieden aan de assistentieflats – allebei afgewerkt werden met sierpleister. Daartussen bevindt zich een blok die de beide vleugels verbindt en waarin andere functies ondergebracht zijn zoals onthaal, restaurant en kinderdagverblijf. We wilden dat contrast in functies ook duidelijk laten terugkomen in een verschillende look&feel voor de vleugels enerzijds en het verbindende gebouw anderzijds,” verklaart Tom Wylein zich nader.
Duurzaam & strak design in wit/zwart
Erwin Vermeesch van opdrachtgever Zuidburg CVBA zag het graag gebeuren, want – zo licht hij toe: “We hadden een duidelijk beeld van waar we naar toe wilden, en dat resultaat moest in de eerste plaats duurzaam en strak ontworpen zijn. Wat de gevelbekleding betreft, was het beperkte onderhoud en het feit dat de look ook na jaren behouden blijft een doorslaggevende factor om voor Linarte te gaan in combinatie met de sierpleister. Dat die aluminium gevelbekleding dezelfde kleur kreeg als het aluminium schrijnwerk in de rest van de gebouwen, zorgt mee voor het strakke wit/zwart design.”
De totale look & feel van deze site doet daarmee meteen denken aan heel wat residentiële ontwerpen en woonprojecten en dat is volgens de architect ook wat het ontwerp van meet af aan wou benaderen: een residentiële look eerder dan een typisch ‘rusthuisontwerp’. “We kozen voor de Block 16 profielen om net die strakheid van de gevel zo veel mogelijk te behouden,” zegt Tom Wylein. “Een combinatie van verschillende types aluminium Linarte profielen had in principe ook gekund, al was daarvan bij de lancering van deze nieuwe gevelbekleding nog niet meteen sprake. Ik zag Linarte namelijk twee jaar terug op Architect@Work voorgesteld en zag hierin meteen graten voor dit project.”
Vlotte opbouw
Nog volgens de architect is de opbouw en integratie van de Linarte gevelprofielen heel vlot gegaan.
Er kwam amper 1 werfvergadering aan te pas met de algemene aannemer en daarna hoorde ik geen enkele keer dat er problemen gemeld werden. Over de juiste aansluitingen hadden we vooraf wel goede afspraken gemaakt, samen met de adviseur van Renson die instond voor de nodige technische uitleg.
Kris Wynen (Aluservice) die instond voor de plaatsing van de Linarte gevelbekleding beaamt: “Alle details werden vooraf inderdaad duidelijk besproken zodat de verschillende partijen tijdig van alles op de hoogte waren. De uitdaging voor ons als plaaster is dan altijd om de achterliggende draagstructuur voor de aluminium profielen perfect uit te voeren. Als daarbij met de nodige precisie te werk gegaan wordt is de eigenlijke plaatsing van de Linarte bij wijze van spreken kinderspel. Hier werd gekozen voor een klassieke opbouw: een laag isolatie waarop met afstandsschroeven de houten kepers uitgelijnd werden. Een zwart doek daarvoor beschermde de isolatie al tegen weer en wind in de opbouwfase. Zo stond het gebouw al geïsoleerd klaar tijdens de winter en konden we de plaatsing van de aluminium lamellen uitstellen tot een later stadium in het bouwproces om beschadigingen zo veel als mogelijk te vermijden. De lamellen zelf werden met behulp van kunststof clips op de horizontale aluminium dragers geplaatst. Die clips zorgen ervoor dat je de individuele profielen makkelijk kan uitlijnen in de langsrichting, zodat er op de werf zelf eigenlijk niets op maat verzaagd hoeft te worden. Naast de lamellen zelf, namen we voor dit project trouwens ook alle plooiwerken voor onze rekening om de aansluiting met het buitenschrijnwerk af te werken.”
De individuele verticale profielen laten zich heel gemakkelijk verwerken. Tegen de geïsoleerde gevel brengen we daarvoor eerst een houten keperwerk aan, waarop we daarna de horizontale aluminium dragers bevestigen. Op die dragers kan je de verticale profielen simpelweg vastklikken met de meegeleverde kunststof clips. De profielen worden op maat geleverd en dus heb je in theorie zelfs geen zaagwerk op de werf. Bijkomend voordeel is dat je – dankzij een vernuftig systeem in de clips – steeds nog een beetje bijpassen om de profielen op het einde van de gevel correct te laten uitkomen.
Absolute meerwaarde voor strakke gevels
Voor het onthaalgebouw van dit project is Linarte volgens de architect een absolute meerwaarde. “Het straalt de kwaliteit en duurzaamheid uit waarnaar we voor dit ontwerp op zoek waren,” benoemt hij het. En zo krijgt een groot project toch een residentiële look, net zoals de bedoeling was. Erwin Vermeesch vult nog aan dat hij zeer tevreden terugblikt op een project waarbij naar eigen zeggen “de samenwerking tussen architect, bouwheer en aannemer optimaal verliep.”