Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson

Sprekende gevel dankzij speelse combinatie

20 december 2022
De beperkte gevelbreedte weerhield de bouwheer en architect van deze nieuwbouwwoning in het Belgische Ieper er niet van om resoluut de kaart van de ‘openheid’ te trekken. Samen met de speelse combinatie van verticale profielen in de zwart-witte gevel, leverde dit een uniek ontwerp op, waar binnen en buiten naadloos in elkaar overlopen: van de open voorzijde tot de zuidgerichte tuin.

“Het strakke ontwerp mocht in ieder geval niet ten koste gaan van gezelligheid en sfeer,” blikt architecte Nele Delva (Trant-architecten) terug op de eerste gespreken met haar opdrachtgevers. “Een moodboard hielp ons op weg naar een ‘open’ ontwerp dat net zo goed warmte en rust uitstraalt. Zo werd bijvoorbeeld vanaf de eerste pennentrek veel belang gehecht aan een directe connectie met de tuin en het terras vanuit zowel de leefruimte als de keuken.”
“Voor een jong gezin als het onze is ons huis een echt ‘leefhuis’,” beamen Dieter en Anne-Sophie. “Binnen en buiten lopen daarbij naadloos in elkaar over, met een terras dat in het verlengde van de binnenvloerbekleding doorloopt en grote glaspartijen die voor een geïntegreerd gevoel zorgen.”
Ook aan de voorzijde van de woning kan je daar niet om heen, met de verticale aluminium gevelbekleding die aan de andere kant van het glas naast de voordeur naadloos verder loopt langs één muur in de inkomhal. “Op die manier worden buiten en binnen pas echt één geheel,” verduidelijkt Nele Delva die keuze. Met de ledverlichting in de aluminium gevelbekleding verwerkt, wordt dat geheel zelfs nog versterkt én het zorgt mee voor een speels element in de strakke façade.

Strak en toch speels
Het werkt in dit geval wonderwel. De combinatie van wit pleisterwerk met zwart aluminium (uitgevoerd in dezelfde kleur als het schrijnwerk) zat ook van meet af aan in het moodboard van Dieter en Anne-Sophie, zo herinnert zich Nele Delva: “Zij wilden een woning met sprekende gevel, esthetisch mooi maar ook makkelijk qua onderhoud. De keuze voor aluminium was dus snel gemaakt, de verticale Linarte profielen van Renson versterken nog het uitgesproken karakter van het ontwerp.”
Maar wat het strakke zwart-wit dat tikkeltje extra cachet geeft, is toch de verrassende combinatie van verschillende verticale profielen. Nele Delva zag daarin in ieder geval een grote meerwaarde ten opzichte van een ritmische of gelijke profilering. “Gelukkig deelde de bouwheer daarover al snel dezelfde visie,” zegt ze daarover. En dan komt hoe dan ook de meerwaarde van de Linarte gevelbekleding bovendrijven. Met individuele profielen kan je als architect namelijk je creativiteit de vrije loop laten. Het resultaat is in dit geval een unieke wildverband combinatie van ‘Even’ en ‘Block’ profielen, die laatste zowel in de 16mm als 30mm diepe versie. En dat leidt sowieso tot een één-uit-de-duizend ontwerp. Met de schuifpoort mee in dezelfde Linarte-profielen bekleed, krijgt het totaalbeeld van de voorgevel zelfs nog een extra ‘boost’.
Dieter en Anne-Sophie: “We vonden het een heel fijn voorstel om de gevelprofielen onderling te combineren. Het resultaat bleek ook een echte meerwaarde. Zo konden we een speelse en originele toets geven aan onze strakke gevel. Met 3 soorten profielen op de juiste manier gecombineerd, leverde Nele een echt huzarenstukje af. Sinds we hier wonen worden we daar regelmatig op aangesproken.”

Onderhoudsvrij en duurzaam? Een absolute meerwaarde
“We zijn dan ook heel tevreden met onze keuze voor de Linarte gevelbekleding,” klinkt het bij Dieter en Anne-Sophie. “Door de rest van de gevel en de voortuin vrij sober te houden, komt die als blikvanger van onze woning zelfs nog extra tot z’n recht. Ook omwille van de combinatie met de witte crepi, natuurlijk.” Maar naast dat esthetische aspect, was het vooral ook de duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid van de aluminium gevelbekleding die hen over de streep trok. “We hebben allebei een drukke fulltime job, waardoor we absoluut op zoek waren naar een product dat niet onderhevig is aan het weer en dat weinig onderhoud vraagt. Net daarom was hout als afwerking voor ons geen optie. En dus zijn we heel blij dat zowel ABS Bouwteam als Nele ons Linarte aanraadden.”

Trefwoorden

linarte
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Renson

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan