Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson

Oververhitting architecturaal counteren

20 december 2022
Op de zuidkant van de nieuwbouwwoning van de familie Van Maele steekt de eerste verdieping zonder ramen een eind boven de ramen op het gelijkvloers uit. Die oversteek verhindert – samen met 2 strategisch aangeplante bomen – dat de zon op het warmste punt van de dag rechtstreeks op de ramen van het gelijkvloers schijnt.  Ook zo kan je oververhitting binnenshuis dus voor zijn: dankzij de architectuur op zich. Al speelt ook nachtkoeling hier een cruciale rol.

“’s Nachts – en vaak zelfs ook overdag, afhankelijk van de periode in het jaar – zetten we wel consequent de nachtkoelingsluikjes open in de slaapkamers,” klinkt het bij Rimmert Van Maele. “Die doen goed hun werk, want koelere nachtlucht zorgt er effectief voor dat het binnen kan afkoelen tegen ’s anderendaags.

Gevelbekleding en nachtkoelingsroosters in 1
Ook mooi meegenomen is dat deze luikjes van buitenaf helemaal niet zichtbaar zijn maar perfect ingewerkt zitten achter de gevelbekleding. Zo zijn ze inbraakwerend waardoor we de luikjes zelfs overdag met een gerust hart kunnen open laten terwijl we gaan werken zijn.” Een inbraakwerend nachtkoelingsrooster op zich is iets functioneels, maar door dit te integreren als decoratieve gevelbekleding draagt het volgens Rimmert Van Maele zelfs bij tot de architectuur. “Eigenlijk zijn het nu doorlopende liniuslamellen die als aanvullend accent op de bakstenen een deel van de gevel bekleden en waar de luikjes achter zitten,” beschrijft hij het. “Eigenlijk is het eerder de gevelbekleding die functioneert als nachtkoelingsrooster dan omgekeerd. Hadden we gekozen voor een ander type gevelbekleding, dan nog zouden we ook die gecombineerd hebben met de nachtkoelingsluikjes erachter.”

“De strakke lijnen van de Linius gevelbekleding gaan hand in hand met de karaktervolle gevelsteen van deze woning, die zelfs nog wordt versterkt door de aluminium bekleding,” omschrijft architecte Ilse Corne (Trant-architecten) het ontwerp. “De verfijnde horizontale belijning past perfect bij het ontwerp en loopt ook op de garagepoorten door, zodat die naadloos ingewerkt zijn. Maar met de opengaande luikjes achter de lamellen op de verdieping komt bij dit esthetische aspect van de gevelbekleding dus ook nog een aanzienlijk functionele meerwaarde van nachtkoeling kijken, wat er op vraag van de bouwheer kwam. Eigenlijk viel de puzzel daarmee uiteindelijk mooi in mekaar. ”

Gezond binnenklimaat
Met ook een Renson C+ ventilatiesysteem met natuurlijke toevoer van verse lucht via raamverluchtingen is het voor de familie Van Maele hoe dan ook steeds aangenaam vertoeven in hun nieuwe woning. “We wonen landelijk en zetten sowieso graag de ramen open voor voldoende verse buitenlucht. Natuurlijk kan dat niet elke periode van het jaar of op elk moment van de dag en dan de bewijzen de roosters boven de ramen hun nut. Op advies van onze installateur hebben we trouwens naast de verplichte afzuiging van vervuilde binnenlucht in de vochtige ruimtes ook onze slaapkamers op de centrale ventilatie-unit laten aansluiten. Toch niet onbelangrijk als je daar ruim 8u van de 24u op een dag doorbrengt.

Praktische en esthetische hand in hand
Ilse Corne: „Deze woning is het mooiste bewijs van hoe het praktisch en esthetisch aspect perfect kunnen samen gaan, zonder dat één van beide prioritair wordt in het ontwerp. Het spelen met volumes en lijnen zorgt voor een mooie detaillering waar ook de bouwheer veel belang aan hechtte. Dat maakt dat de uitvoering net zo mooi is kunnen gebeuren als iedereen in gedachten had.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Trefwoorden

nachtkoeling linius

Neem contact op met Renson

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan