Duurzaam bedrijfsgebouw De Lely
30 maart 2016
De Lely Groep investeerde in het meest duurzame bedrijfsgebouw in Europa. Deze internationale producent van toonaangevende innovaties voor de agrarische sector bracht op die manier de kantoor- en productiemedewerkers van de vestigingen in Maassluis onder één dak. Het bestaande gebouw voor de productie van machines voor ruwvoederwinning voldeed nog perfect en werd gekoppeld aan de nieuwbouw. Daarnaast keerde de productie van melkrobots, stalproducten en voerapparatuur terug in Maassluis. Het project werd ontworpen en geleid door het Rotterdamse architectenbureau ConsortArchitects, terwijl de uitvoering in handen was van hoofdaannemer Dura Vermeer Bouw Rotterdam. Storax leverde een lamellenwand met geïntegreerde trafodeuren op basis van de Linius-lamellen van Renson.
Het nieuwbouwvolume van de Lely Groep, officieel geopend eind januari 2014, heeft een vloeroppervlakte van 33.000 m² en omvat het hoofdkantoor, een productiehal en een R&D center. Samen met stedelijk ontwerpbureau plein06 maakte ConsortArchitects het Masterplan en legde toekomstvisie, beeldkwaliteit en de landschappelijke inpassing van de totale campus vast. Het uitgangspunt was het streven naar een historisch verantwoorde aansluiting op de oorspronkelijke verkaveling, waterstructuur en begroeiing in de Dijkpolder te Maassluis. “Het is bijzonder om een bedrijfscomplex voor gerobotiseerde producten te mogen ontwerpen,” geeft architect Machiel Hopman aan. “Als full service architectenbureau hebben wij hier de kans gekregen om vanaf het allereerste begin tot aan het ontwerp van het interieur mee te denken. Samen met de adviseurs hebben wij als één team gewerkt aan een integraal ontwerp, waarin factoren als duurzaamheid, slim bouwen en de corporate identity van de Lely Groep op elk schaalniveau gewaarborgd werden. Het resultaat is een unieke duurzame en innovatieve bedrijfscampus met internationale allure.”
Innovatieve staalconstructie
De architecten kozen voor een hoofdvolume met aan weerszijden twee langgerekte vleugels die ten opzichte van het maaiveld opgetild werden. De glasgevels van het kantoor hebben uitzicht over het authentieke polderlandschap van Midden-Delfland. Achter de grote glasgevels werd een expressieve staalconstructie opgetrokken. Deze staalconstructie bestaat uit grote vakwerken met een hoogte van twee verdiepingen. Dankzij deze hoogte is het goed mogelijk overspanningen tot 36 meter te maken waardoor de vrachtwagens van de transportfirma’s onder de kantoorgebouwen door kunnen rijden. Deze vernieuwende staalconstructie geeft het gebouw een technische uitstraling die goed past bij het innovatieve en hightech karakter van de Lely Groep. De staalconstructie wordt grotendeels geprefabriceerd en in grote elementen met bijzonder transport aangevoerd en op de bouwplaats geassembleerd.
Duurzaamheid centraal
Als BREEAM expert begeleidde ConsortArchitects de opdrachtgever ook in het traject naar certificering van zowel het kantoor als de productiehal. De Lely Groep ambieerde een BREEAM score ‘Excellent’ voor het kantoor en voor de assemblagehal de unieke score ‘Outstanding’. Om dit niveau te behalen werd in alle facetten van het project duurzaamheid geïntegreerd: vanaf de locatiekeuze, de bouwconstructie en technische installaties tot en met de terreininrichting. Architecten en studiebureaus besteedden ook veel aandacht aan de technieken. De volglazen gevel werd uitgevoerd in een glastype met een kwaliteit van drievoudig glas en om fel zonlicht te weren, werd een automatische buitenzonwering geïntegreerd. Een warmte-/koude-opwekking (WKO) met een warmtepomp op basis van bodemwater werd aan een systeem voor asfaltverwarming gekoppeld. Op deze manier kan het parkeerdek ’s winters vorstvrij gehouden worden en wordt tegelijkertijd extra koude geladen voor de zomer. Verder omvat dit project ook een bio-WKK installatie, die draait op bio-olie die wordt geproduceerd uit afval van klanten van Lely. Regenwater wordt opgevangen, gezuiverd en aangewend voor de toiletten. Het uiteindelijke afvalwater wordt via een helofytenfilter op het oppervlaktewater geloosd. “De nieuwbouw van de Lely Groep werd in de BREEAM-NL meetmethode beoordeeld binnen de segmenten ‘kantoren’ en ‘industriegebouwen’ en kreeg uiteindelijk het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat BREEAM-NL 5 sterren,” geeft de architect aan. “Het slimme ontwerp en het samenbrengen in een vroeg stadium van alle disciplines in één ontwerpteam hebben zeker bijgedragen tot dit resultaat.”
Lange aluminiumwand
Naast de grote glaspartijen valt een lamellenwand met en lengte van 26 m en een hoogte van 3,6 m meteen in het oog. Daarvoor deden de bouwpartners een beroep op de firma Storax. “Samen met de architecten en aannemers van dit project tekenden wij een lamellenwandsysteem, dat enerzijds vooral een esthetische meerwaarde aan het gebouw geeft, maar anderzijds ook zorg voor de bekleding van 4 trafodeuren, die in het geheel geïntegreerd werden,” legt projectleider Fabian Greveling van Storax uit. “Wij leverden uiteindelijk bijna 100 m² lamellen type L.033IM1 en L.033CL van Renson in een door de klant gespecificeerde kleur.”
De Linius L.033IM1 met geïntegreerd muggengaas combineert weerbestendigheid en insectenwering in één lamellenprofiel. Het systeem bestaat uit onderling aaneensluitende lamellen met een stap van 33,3 mm, eenvoudig en onzichtbaar gemonteerd door middel van clipsmontage in de standaard lamellenhouders. Door toepassing van dit systeem wordt het toevoegen van een afzonderlijke insectenwering overbodig, wat bijgevolg in een aanzienlijke tijdwinst bij de montage resulteert. Dit gepatenteerde systeem is geschikt voor toepassingen waar een esthetisch lamellenwandsysteem moet worden gecombineerd met weerbestendigheid, insectenwering en een kostenbesparende snelle montagetijd. De lamel L.033IM1 kan perfect gecombineerd worden met de standaard lamel L.033.01 en de afsluitlamel L.033CL. De primaire eigenschap van de afsluitlamel L.033CL is de dichtheid. In tegenstelling tot de standaard lamellenwandtypes vormt ze een gesloten geheel, dat doorzicht verhindert, ongedierte buiten houdt en water- en luchtinfiltraties tot een absoluut minimum beperkt. Deze gepatenteerde oplossing zorgt voor een volledig of gedeeltelijk gesloten lamellenwand, zonder bijkomende onderdelen of montagetijd. De grote stijfheid van deze lamellen resulteert eveneens in een grote vrije overspanning tussen twee dragers (1400 mm) en een betere bestendigheid tegen vandalisme.