Marquise Purmerend
Copyright: Rijnboutt, Kees Hummel
Marquise Purmerend
Copyright: Rijnboutt, Kees Hummel
Marquise Purmerend
Copyright: Rijnboutt, Kees Hummel
Marquise Purmerend
Copyright: Rijnboutt, Kees Hummel

Gevelprofielen als eyecatcher de Marquise

10 december 2020
Opvallend en luxueus, zo wordt de Marquise in het gebied de Kroon in Purmerend wel genoemd. Of, om het plaatje compleet te maken: een kroonjuweel. Het appartementengebouw valt op door stoer rood metselwerk dat wordt afgewisseld met in het oog springende verticale aluminium gevelprofielen. Niet voor niets veroverde de Marquise een plekje in de uitgave Façades 2020.

De Marquise ligt aan het water van het Noordhollandsch Kanaal, daar waar de wijk Weidevenne en Kop van West elkaar raken. Daarmee markeert het woongebouw de grens tussen oud en nieuw Purmerend. Het gebouw is hoogwaardig opgezet en telt 51 koopappartementen en een parkeergarage. Rijnboutt is verantwoordelijk voor het kloeke ontwerp dat een terrasgewijze opbouw kent. Door de woningen ‘op te rollen’ is ook een voorplein gerealiseerd dat zowel bewoners als passanten een subtiel overgangsgebied verschaft naar de wijk.

Metselwerk
Het compacte volume heeft een robuuste uitstraling, vooral te danken aan de in het oog springende gemetselde gevels. Deze zijn opgetrokken in tegel- en halfsteens verband in combinatie met geanodiseerde aluminium kozijnen en aluminium gevelprofielen. De balkons en galerijen zijn uitgevoerd in antraciet beton en bekleed met hetzelfde metselwerk in tegelverband.

De brons geanodiseerde Linarte gevelprofielen van Renson vallen het meest op. De verticale elementen zijn door montage- en engineeringspartner Storax geïntegreerd naast de kozijnen van elk appartement, in de luifel en in de gevel bij de entree, alsook in de entreehal. Volgens Fabian Greveling, als technisch commercieel manager van Storax betrokken bij het project, is de Marquise vanwege deze verticale gevelelementen een prachtige referentie geworden. “De Linarte gevelprofielen in de Marquise laten zien wat er met dit product mogelijk is”, aldus Greveling. “Zeker gezien de diverse toepassingen: strookjes in de gevel, een complete entree met deur en droge blusleiding en een unit voor brievenbussen, allemaal geïntegreerd in de gevelbekleding.”

Flexibel systeem
Niet alleen het exterieur, maar ook de galerijen zijn voorzien van de aluminium bekleding. De toepassing is zo ontwikkeld dat hij geheel blind gemonteerd kan worden, wat in het geval van de galerijen te zien is door de naadloze integratie van nummerbordjes en lampen. Die flexibiliteit is uniek aan dit product, vertelt Greveling: “In plaats van een gezet paneel betreft het een opeenvolging van individuele profielen van 60mm. Er zijn verschillende profielen beschikbaar, dus de architect heeft de vrijheid een eigen patroon te maken.”

Daar komt bij dat het systeem letterlijk flexibel is. Greveling legt uit: “De verticale gevelprofielen worden gemonteerd op een horizontale achterconstructie. In dat systeem zitten toleranties waardoor elk profiel iets kan in- of uitschuiven. Net als een harmonica. Dat is ook fijn voor een aannemer die de risico’s wil beperken, omdat je tijdens de bouw afwijkingen kunt opvangen.”

Greveling kijkt trots terug op de Marquise, wat in zijn ogen een ‘ideale referentie’ is. “Zoals degevelbekleding hier is toegepast, was het ook bedoeld. Je bekleedt er niet een heel gebouw mee, maar voegt accenten toe met een esthetisch doel. In het geval van de Marquise is het negentig procent metselwerk en glas en tien procent Linarte gevelprofielen. Juist dat maakt het een eyecatcher van het gebouw.”

Samenwerking
Greveling noemt de samenwerking tijdens het project als een ander hoogtepunt. Storax was vroeg betrokken in proces, waarbij advisering met de architect plaatsvond, alsook tijdens de engineering in samenwerking met aannemer HSB Bouw, de montage en de nazorg. “Op die manier kun je zo goed mogelijk een project neerzetten”, aldus Greveling. “Een bouwteam heeft een absolute meerwaarde voor alle partijen. Door te adviseren in de juiste toepassing van een product, lever je ook een besparing op door bijvoorbeeld afmetingen op onze standaard extrusielengten af te stemmen en daardoor minder afval te produceren. Vanuit die adviesrol weten architecten ons steeds meer te vinden.”

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Renson

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan