Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
The Yard Berlijn
Copyright: Renson
The Yard Berlijn
Copyright: Renson
The Yard Berlijn
Copyright: Renson
The Yard Berlijn
Copyright: Renson
The Yard Berlijn
Copyright: Renson
The Yard Berlijn
Copyright: Renson
The Yard Berlijn
Copyright: Renson
The Yard Berlijn
Copyright: Renson

Stormvaste zonwering voor The Yard in Berlijn

1 april 2021
The Yard is de naam van het acht verdiepingen tellende appartementencomplex in Kreuzberg, Berlijn. De bovenste twee penthouseverdiepingen kregen stormbestendige screens van Renson als zonwering. Het grote oppervlak en de strakke en onopvallend slanke uitvoering van de hoogwaardige zonwering geeft de penthouses een buitengewone elegantie.

De sector ervaart de economische ontwikkeling van de Berlijnse wijk Kreuzberg als heel positief. In 2008 kochten investeerders het perceel grond dat in het noordoosten grenst aan het gebouw van het Duitse octrooibureau. Tegen het octrooigebouw werd een hotel met 55 kamers aangebouwd. Daartegenover, langs de hele noordkant van het perceel, staat het acht verdiepingen hoge en ongeveer 70 meter lange appartementencomplex. De 51 wooneenheden van dit bouwproject hebben een eenvoudige gevel op het noorden. In het zuiden laat het afwisselende balkonlandschap zien dat geen enkel appartement hier op het andere lijkt. Vooral de penthouses vallen op. De twee verdiepingen tellende dakappartementen profileren zich met fijn uitgewerkte geometrische vormen.

Windvaste zonwering: De Külby-architecten hebben de eisen op het gebied van zonwering van de penthouses op een doordachte manier vormgegeven. Ze moet niet alleen strak en streepvrij zijn en een passende kleur hebben. De doekzonwering moet vooral ook stormvast zijn. De architecten hebben de specificaties voor de screens aan de raamfabrikanten overhandigd. In hun zoektocht naar technisch geperfectioneerde zonwering met een doordacht design kozen de vaklui uiteindelijk voor de Fixscreens van de Belgische marktleider Renson. Het bedrijf was destijds het eerste in Europa dat stormvaste zonneschermen ontwikkelde. Inmiddels omvat het productassortiment van deze fabrikant bijna alle bekende toepassingen van verticale zonwering voor elk type raam, ook in combinatie met raamroosters voor toevoer van verse buitenlucht, voor zowel nieuwbouw als renovatie.

Voor de penthouses in Berlijn werden screens met rechtlijnige kasten in geëxtrudeerd aluminium met vierkant design en net zo rechtlijnige zijdelingse aluminium profielen besteld. De profielen met geïntegreerde geleiderails bedekken zorgvuldig het 19 cm dikke systeem met isolatie en bepleistering in het kozijn. Hierdoor ontstaan eenvoudige en elegante oplossingen voor grote ramen. De schermen passen bij de bronskleurige aluminium ramen en integreren zich hierdoor naadloos in de gevelfronten.

Geleid en doorzichtig: De Renson Fixscreens waren de eerste verticale zonneschermen ter wereld die daadwerkelijk windvast waren. Dit is te danken aan de hoogwaardige geëxtrudeerde aluminium profielen en vele nieuwe technische oplossingen voor de screens. Deze omvatten onder andere zijgeleiders met ritsprincipe of zware, robuuste onderlatten.

Economisch belangrijk voor het succes van de screens waren verschillende materialen, kleuren en eigenschappen van moderne doeken. Glasvezeldoeken bijvoorbeeld overtuigen met hun reliëf en gekleurde weefselstructuur en hebben een groot decoratief effect. De kleur van de doeken is bepalend voor de warmteoverdracht, de lichtfiltering, de bescherming tegen uv-straling en de lichtkleur in de kamer. Gecoate polyesterdoeken daarentegen kunnen volledig lichtdicht en donker zijn, maar ook doorschijnend en indien gewenst in verschillende mate transparant.

Strak, hoog en overhoeks: De windbestendige Fixscreen doekzonwering van Renson is verkrijgbaar tot een maximale grootte van 22 m² en tot een hoogte van 6 meter. Dit maakt het mogelijk om windbestendige screens uit één stuk over twee verdiepingen te spannen. Een van de exclusieve penthouses, waar een raam zich over twee verdiepingen uitstrekt, kreeg zo’n doekzonwering aangemeten.

In het Berlijnse bouwproject werden ook grote doeken gebruikt die over een glas op glas hoekvenster lopen. Bij Renson, de uitvinder van deze oplossing, heten ze Panovista Max en kunnen ze hoekbeglazing in één stuk beschutten tegen de zon. Daarbij worden twee doeken uit twee afzonderlijke kasten in de hoek door middel van een ritssluiting met elkaar verbonden. Wanneer de doeken uitgerold worden, ontstaat er een volledig gesloten overhoekse zonwering, zonder profiel op de hoek die het panoramische zicht naar buiten zou kunnen belemmeren. Als dergelijke zonneschermen tot op de grond neergelaten zijn, bieden ze ook bescherming tegen muggen. Het overhoekse zonnescherm kan aan weerskanten gebruikt worden voor ramen tot 6 meter breed en tot 3,4 meter hoog. Het maximale totaaloppervlak van Panovista Max bedraagt 30 m².

Renson biedt een breed toepasbaar en veelzijdig gamma Fixscreen doekzonwering aan. Dankzij de grote keuze aan hoogwaardige stoffen, speciaal ontwikkelde geëxtrudeerde aluminium profielen met geïntegreerde railgeleiders in de kozijnen, slanke schermkasten en speciale zware onderlatten zijn talloze oplossingen mogelijk. Zo kon de architect in het brede productassortiment ook voor de verschillende en individuele penthouses van dit wooncomplex met aangepaste oplossingen een uniform en onopvallend totaalbeeld creëren.

BOUWTAFEL: The Yard Penthouses, Berlin-Kreuzberg
Architecten: Külby Architekten, Berlin, www.kuelby.de
Uitvoering: Hans Timm Fensterbau GmbH & Co., Berlijn, www.timm-fensterbau.de
                              Cossmann + Schlüter GmbH, Berlijn, www.cossmann-schlueter.com/
Zonwering: Vast scherm, Panovista Max, Renson, www.renson.eu

INTERVIEW MET ARCHITECT DAVID KÜLBY

Vraag: De appartementen en penthouses The Yard werden gebouwd in Berlin-Kreuzberg. De locatie lijkt nogal druk, althans voor buitenstaanders.
Külby: Door de grote vraag is Kreuzberg een van de populairste en dus duurste woonwijken van Berlijn. En er zijn daar ook rustige plekken. De moedige en vooruitziende investeerders kochten het huidige perceel al in 2008.

Q: Zonwering speelt een grote rol op deze windstille binnenstedelijke zuidzuidwestelijke locatie. De verticale screens  van Renson waren alleen bedoeld voor de bovenste penthouses. Waarom?
Külby: We hebben voor elk raam de optimale zonwering gekozen. Voor de penthouses op de zevende en achtste verdieping zijn zonweringsdoeken de juiste keuze. Daaronder worden de grote balkons beter beschaduwd met buitengordijnen.

Q: De buitenkleur van de schermen komt overeen met de kleur van de onderste buitengordijnen. Hoe kon u precies de kleuren kiezen en bepalen?
Külby: Naast een uniform uiterlijk wilden we een relatief transparant scherm. De technische kenmerken van de schermen moeten echter ook voldoen aan de eisen van EnEV. Daarom hebben we gekozen voor een stof die aan weerskanten verschillend gecoat is.

Q: Hoe belangrijk was een slanke constructie van het scherm voor u?
Külby: De schermconstructie moet bij het gebouw en de ramen passen. In geval van twijfel kies ik de slankere constructie. Bij de penthouses bedraagt de kozijndikte 19 cm. De looprails moesten hierop afgestemd worden.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Renson

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan