Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson

Zonweringslamellen combineren functie & esthetiek

3 november 2023
Het jonge Groningse stadsdeel Meerstad kreeg er met SuperHub een moderne markthal bij. In het opvallende ontwerp van hout en glas door bureau De Zwarte Hond vallen ook de horizontale Icarus zonweringslamellen van Renson op. Geplaatst van boven naar beneden in een steeds sneller opeenvolgend ritme hebben de lamellen zowel een functionele als esthetische functie.

Wijk in ontwikkeling zoekt voorziening
Meerstad is een woonwijk in ontwikkeling, gelegen op een landelijke locatie met groen en water, maar toch op een boogscheut van Groningen. De gemeenschappelijke voorzieningen ontbraken hier echter nog. “De dokter werkte er vanuit zijn auto, er was een tijdelijke school… eneen supermarkt ontbrak, net zoals een restaurant”, weet architect Erik Roerdink (De Zwarte Hond). “In het bestemmingsplan werd daarvoor wel plek voorzien. De projectontwikkelaar en wijzelf waren het er wel over eens dat we daar geen standaardoplossing zouden toepassen. Elders in Nederland zie je dat er vaak een typische grote supermarkt komt, met daarrond dan wat kleinere handelspanden en daarboven overal woongelegenheid. Die oplossing is heel statisch waarbij de supermarkt opzich geen extra waarde biedt; het is dan gewoon een doos met weinig daglicht en 1 functie: boodschappen doen. Waar dat vroeger een sociale aangelegenheid was, is inkopen doen vandaag steeds vaker een klinische, doelgerichte bezigheid. Dat willen wij counteren met SuperHub dat meer is dan alleen maar een supermarkt.”

Meer dan een supermarkt
“Je kan er nog steeds inkopen doen, maar het is ook een ontmoetingsplek, waar je een kop koffie kunt drinken”, gaat de architect verder. “De locatie tegenover het park, met langslopende fietsstromen en zelfs een kade, maakt ook dat SuperHub verbonden is met het recreatieve netwerk. De locatie krijgt in Meerstad betekenis. Ook het ontwerp is daaraan gekoppeld. Het project werd opgevat als een groot paviljoen dat zich naar alle kanten opent en zo een relatie aangaat met de school, het park... De elegante zuilen en houten spanten reiken uit naar de totale groene omgeving. De vroegere stadskernen en de samenleving situeerden zich rond de kerktoren; hier is dat rond deze moderne markthal met de allures van een kathedraal. Die inspiratie merk je ook op in de kruisvormige houten kolommen en balken in het dak.”

Modulair en duurzaam
“Wat de materiaalkeuze betreft, wilden wij aansluiten bij een milieuvriendelijke leefwijze. We letten erop dat de gebruikte materialen zo’n klein mogelijke CO2-voetafdruk hebben. Daarom kozen we voornamelijk voor hout. Het gebouw is ook zoveel mogelijk modulair gebouwd. De kruisvormige kolommen zorgen ervoor dat SuperHub eigenlijk 1 grote open ruimte is die geen aanvullende stabiliteit nodig heeft. De invullingen binnenin kun je dus naar believen invullen en terug leeghalen. Het idee is dat de site eeuwig bestaat, maar dat de buitenstructuur 200 jaar dienst kan doen. De gevel moet 150 jaar kunnen dienen, terwijl installaties (20 à 50 jaar) en interieur (5 à 15 jaar) flexibel zijn en een kortere levensverwachting kunnen hebben. Momenteel zijn de installaties ontworpen als een zelfstandig ‘grid’ binnen de hal en zijn ze dus niet weggewerkt in de plafonds. Zo komt de ingenieuze dakconstructie tot zijn recht en kan het installatienetwerk ook eenvoudig vervangen worden.”

Oververhittingsgevaar!
Superhub is een circulaire uitvoering van de klassieke, grote, transparante markthallen en heeft een volledig in hout uitgevoerde draagconstructie. De kruisvormige houten kolommen en balken in het dak zorgen voor een kathedraal-achtige uitstraling. De grote overspanning en de plafondhoogte van 9 meter zorgen voor een licht en ruimtelijk effect. Een effect dat nog versterkt wordt door het glas rondom. “De grote luifel van ruim 5 meter garandeert al een bepaalde mate van schaduw, maar we hadden wel de reflex om te voorkomen dat door de grote glaspartijen de markthal binnen oververhit geraakt.”, vertelt Erik Roerdink. “Dat doe je het best door de zonnestralen te stoppen voor ze de ramen bereiken. Screens overal zouden hier onpraktisch zijn maar horizontale lamellen klaren de klus perfect. Daarnaast dienen de lamellen ook als kader voor de (reclame)verlichtingen van de supermarkt, die wij heel specifiek gedimensioneerd hebben voor een uniforme toepassing. Het veranderende ritme in plaatsingsfrequentie van de lamellen zorgt bovendien voor een fade-effect. Zo creëerden we een gradiënt die de structurele zonwering ook een esthetische en architectonische meerwaarde geeft aan SuperHub.”

Gebogen alu lamellen
De Zwarte Hond is bekend met de oplossingen van Renson en paste die eerder al vaak toe. Ook hier leek hen dat de evidente keuze. In samenspraak gingen Alraf Aluminium Ramenfabriek en Storax aan de slag. “Wij worden als aluminium en stalen kozijnenfabrikant wel vaker ingeschakeld voor opdrachten vanuit vastgoedontwikkelaar MWPO”, weet Gerwin Poppinga(Alraf). “Minder vaak maken wij gebruik van lamellen als structurele zonwering, zeker als die gebogen moeten worden. Bij de offertefase van het SuperHub-project contacteerden wij darvoor dan ook Storax als expert ter zake. Onze voornaamste vraag was: ‘Kan je de Renson Icarus alu lamellen buigen met een radius van ca. 5,5 m1?’.”

“In dit project verwerkten we de SD014 verticale dragers en Icarus ICA.150-lamellen”, beschrijft Fabian Greveling (Storax). “Deze lensvormige lamellen buigen is geen sinecure, maar uiteindelijk zijn wij daarin goed geslaagd. Wij constateerden eveneens dat ook tot 300 mm brede lamellen zo zouden kunnen gebogen worden. We konden dus nog breder gegaan zijn. De grote luifel op de markthal fungeert echter al in grote mate als zonwering. Voor de iets lagere zonnestanden doen ook de onderste Icarus-lamellen uitstekend dienst. Vooral naar het dak toe is de functie van de Icarus eerder esthetisch. De lamellen volgen daar minder kort op elkaar dan dat lager rondom de gevel het geval is. Dat creëert het mooie ‘fading’ effect dat de architect voor ogen had.”

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Renson

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan