Strakke woninguitbreiding met Renson Linarte
20 december 2022
Een unieke locatie langs de rivier het Spui in Oud-Beijerland (NL) biedt uitzicht op architecturaal complex De Beerenplaat op de andere oever. Logisch dat de bewoners hun vrijstaande woning daar niet wilden verlaten toen ze nood hadden aan meer ruimte. Een fikse verbouwing bood de oplossing. RoosRos Architecten tekende voor het ontwerp van een verrekijker die tuurt over de rivier en door Storax gehuld werd in Renson Linarte gevelbekleding.
8 woningen met uitzicht
In Oud-Beijerland (NL) werden langs het Spui in de jaren ’90 acht identieke vrijstaande woningen opgetrokken. Over de rivier hebben de woningen een uniek uitzicht op het drinkwaterzuiveringscomplex De Beerenplaat, een architecturaal hoogstandje van de vermaarde Wim Quist. De eigenaars van de hoekwoning beslisten een kleine 30 jaar na de bouw dat het tijd was voor een update én een upgrade. Zij namen architect Chi-Hang Chim in de arm.
Facelift en uitbreiding
“De bewoners wilden een grotere woning, maar waren echt wel verknocht aan de uniek locatie. RoosRos Architecten werd gevraagd om de woning op een eigentijdse manier te moderniseren én uit te breiden met een slaapkamer en atelierruimte”, herinnert Chi-Hang Chim zich. “Door de toevoeging van twee strakke, doosachtige volumes aan de woning ontstaat er een nieuwe spannende compositie tussen het bestaande hoofdvolume en de twee nieuwe volumes. De woning wint aan extra ruimtelijke kwaliteit in de woonbeleving door de toevoeging van een nieuwe vide; er wordt bijna 70 m² extra leefruimte gecreëerd.” De oorspronkelijke woning werd nageïsoleerd en voorzien van een klimaatinstallatie. De gevels werden wit gestuct zodat de alledaagse, ‘saaie’ grijze bakstenen verleden tijd waren.
De verrekijker
Aan de waterzijde steekt het volume op een eigenwijze manier uit de voorgevel. “Als een verrekijker lonkt de nieuwe toevoeging naar de overkant van het Spui, naar de Beerenplaat.”, verklaart de architect. “Vanuit deze master bedroom hebben de bewoners een fenomenaal uitzicht over de rivier en de fraaie architectuur van Quist.” Deze verrekijker wilde de architect anders materialiseren dan de woning zelf. “Wij wilden de uitbreiding zo strak mogelijk, zonder zichtbare naden. Linarte is een stoer materiaal, met mooie, verticale belijningen en je kunt het goed wegdetailleren. De aluminium gevelbekleding van Renson, in een zwarte kleur, vormt bovendien het gewenste contrast met het witte stucwerk dat bijna geen reliëf heeft. Midden ‘de verrekijker’ hebben wij ook een soort verticale snede voorzien, een raam met boven en onder een kleine streep stucwerk. Het raam volledig naadloos integreren in de gevelbekleding was ook technisch mogelijk geweest, maar wij wilden echt die onderbreking erin steken. Dat benadrukt nog eens de verticaliteit.”
“In dit project gebruikten we de Block 30-variant van de Linarte-profielen”, vult Fabian Greveling (Storax) aan. “De groeven van 30 mm diep in de profielen doen de contrasten en schaduwen toch beter uitkomen dan met Block 16, zeker vanop grotere afstand gezien. Het heeft meer impact, creëert reliëf.”
Bijkomend praktisch voordeel van de verticale gevelbekleding is dat deze bij regen als vanzelf wordt schoongemaakt. “Die onderhoudsvriendelijkheid heeft Linarte voor op de horizontale lamellen waarop sneller vuil blijft liggen. Op de locatie van deze woning is dat zeker het geval, door de nabijheid van een aantal hoge bomen langszij.” In het totaal beslaat de aluminium verticale gevelbekleding 120 m². Naast de ‘verrekijker’ steekt ook een stuk van de andere zijkant van het huis – meer bepaald de badkamererker - in Linarte.
Complexe hoek
De engineering verliep in overleg tussen architect, aannemer Kees Ros Bouw en projectpartner Storax. “Het belangrijkste issue daarbij was de aansluiting van de gevelbekleding met de schuine kant op de hoek aan de rivierzijde”, weet Fabian. “De brede omkadering van de ramen die uitzicht geven op de rivier loopt namelijk 145° inwaarts. Het Linarteprofiel kon niet ver genoeg doorsteken omdat de horizontale profieldrager in conflict kwam met het zetwerk dat naar binnen gaat. De extrusiehoek op de tekening hebben wij vertaald naar een Renson oplossing binnen ons programma.”
Vlot overleg
“Voor de rest had de architect al alles mooi uitgewerkt”, vindt Fabian. “Het is aangenaam wanneer het gebouw al wordt (door)ontworpen in het systeem waarin het wordt toegepast. Dan hoef je daaraan niet te veel te engineeren.”
“Over het algemeen verliep de samenwerking en het overleg heel goed”, stemt ook Chi in. “Wij tekenden wel een aantal principedetails, maar de aannemer koopt dan in en werkt samen met Storax. Als de monteur dan nog tegen punten aanloopt, bekijken we in kort overleg hoe we die oplossen.”
Blikvanger
“Tot nog toe hebben wij enkel positieve reacties ontvangen.”, klinkt de architect trots. “Mensen prijzen het ontwerp, maar ook de uitvoering met de strak gedetailleerde verrekijker spreekt aan.”
“Via sociale media krijgen wij alvast signalen van herkenning.”, laat ook Fabian weten. “De woning is natuurlijk een echte eyecatcher aan het water, recht tegenover een ander architecturaal pareltje.”