Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson
Copyright: Renson

Dakkoepel Restaurant Pakhuis Gent

22 augustus 2022
Met een glazen dakkoepel centraal boven het opengewerkte interieur, baarde de felle zon op warme zomerdagen de eigenaar van het Gentse restaurant het Pakhuis eerder al zorgen. Om op een duurzame en ecologische manier te voorkomen dat de binnentemperatuur er voortaan te hoog oploopt, koos hij voor Topfix doekzonwering van Renson. ‘Premium Ambassador’ Torck nam de uitdaging aan om deze niet-alledaagse installatie tot een goed einde te brengen.

Dimitri De Cuyper (zaakvoerder Pakhuis): “De dakkoepel is altijd al een issue geweest op warme dagen, zelfs vóór de verschillende hittegolven van de afgelopen zomers. Met de zon vol op het glas werd het binnen vaak te warm. Daarom werd er in 2002 al eens een binnenfolie op het glas gekleefd. Maar toen die 2 jaar terug aan vervanging toe was, besloten we op zoek te gaan naar een efficiëntere oplossing, zeker ook omdat we bij elke investering aan dit pand het ecologische aspect hoog in het vaandel dragen.”

Buitendoekzonwering was tot dan nooit ter sprake gekomen, omdat er geen geschikte oplossing gevonden werd, maar er ook niet de beschikbare middelen voor waren omdat er logischerwijze prioritair geïnvesteerd werd in zaken die een rechtstreekse impact hadden op de omzet. 

“Een reden die ons nu uiteindelijk toch over de streep trok om te investeren in buitenzonwering is het feit dat het klimaat nu eenmaal niet meer is wat het 20 jaar geleden was.,” verklaart Dimitri De Cuyper. “De temperatuur stijgt en er zijn meer uren zon per jaar. Dat valt niet te ontkennen. En dan is er eigenlijk geen andere oplossing dan er met buitenzonwering voor te zorgen dat de zon niet tot bij het glas kan. Enkel zo wordt het binnen minder warm en moet de airco minder uren draaien. Net zoals we eerder al de verlichting vervingen door LEDs is ook dit een bewuste ingreep om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.”

“Het voordeel van buitenzonwering kan eigenlijk niet duidelijker geïllustreerd worden als hier,” vult Tim Isebaert (Renson Premium Ambassador Torck) aan: “Met de zon vol op de glazen koepel, is met binnenzonwering het kwaad al geschied eens de warmte binnen zit. De keuze voor Topfix doekzonwering van Renson was hier de enige logische om tegelijk te voldoen aan de eisen qua windbestendigheid en te volstaan als esthetische oplossing om het historisch karakter van het pand geen oneer aan te doen. Van binnen uit is de doekzonwering amper te zien.”

“Esthetiek was voor ons inderdaad een belangrijk aandachtspunt,” bevestigt Dimitri De Cuyper. “Vandaar dat we vragende partij waren om de doekkasten en zijgeleiders in dezelfde groene kleur als de stalen koepelstructuur te lakken. Bedoeling was dat klanten de zonwering zo weinig mogelijk opmerken … en dat is ook gelukt. Voor ons is het heel belangrijk dat dit soort ingrepen esthetisch zo goed mogelijk geïntegreerd is in de aankleding van het pand. Zo kunnen we gaan voor duurzaamheid zonder aan het historisch karakter van het pand te moeten raken. Dat is het ideale compromis. Tegelijk was de keuze voor Topfix doekzonwering er vooral één die we maakten in functie van het comfort voor de klanten. Voortaan hebben zij (maar ook onze medewerkers) geen last van felle rechtstreeks binnenvallende zon, terwijl de transparantie van de doeken er wel voor zorgt dat er steeds voldoende daglicht binnenkomt, ook met de doekzonwering naar beneden. Zowel Renson als Torck zweren trouwens bij kwaliteit en duurzaamheid en laat dat net ook waarden zijn die wij hoog in het vaandel dragen.”

Ook op de installatie blikt De Cuyper tevreden terug. Al was die niet evident vanwege de bereikbaarheid op het dak en de verschillende hoeken in de koepel. ‘Een huzarenstukje’, noemt Tim Isebaert het. Niet alleen om op het dak te komen, maar ook om alle materiaal ter plaatse te krijgen in de smalle straatjes van het autoloze centrum van Gent. Uiteindelijk werden 4 ‘straten’ van de dakkoepel uitgerust met 13 windbestendige Topfix’en. Maar het resultaat mag gezien worden en ook de samenwerking tussen opdrachtgever, Renson en Torck verliep volgens alle partijen uitstekend.

“Als de zon schijnt, is er altijd wel een medewerker die automatisch naar de bediening grijpt om de schermen neer te laten,” deelt Dimitri De Cuyper de ervaringen met de doekzonwering. “Die zijn zo geprogrammeerd dat ze allemaal tegelijk op of neer gaan. En aangezien het om heel korte screens gaat, is dat in een wip gebeurd, zonder dat klanten daar last van hebben. Automatisch laten aansturen met een zonnesensor was nooit een optie, want dan gaan de screens ook in de winter bij de minste zonne-inval dicht. Terwijl we dan net die gratis zonnewarmte kunnen gebruiken om het binnen mee te laten opwarmen … De zon staat dan trouwens ook schuiner op de koepel zodat klanten geen last hebben van te felle zon. De zonwering op de koepel is intussen net zo goed ingeburgerd als de chauffage op het terras: het is er, dus maken medewerkers er automatisch gebruik van. Meestal laten ze de doeken zelfs op en neer nog voor de klanten toekomen.”

“We zijn blij dat we deze investering sowieso laten doorgaan hebben, ook al kwam de Corona pandemie roet in het eten gooien,” besluit Dimitri De Cuyper. “Want hiermee maken we het Pakhuis niet alleen een stuk duurzamer, maar ook comfortabeler voor klanten.”

www.renson.eu
www.torck.be
www.pakhuis.be

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Renson

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Gerelateerde producten

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan