Producten
Copyright: Zecc Architecten
Copyright: Zecc Architecten
Copyright: Zecc Architecten
Copyright: Zecc Architecten
Copyright: Zecc Architecten
Copyright: Zecc Architecten
Copyright: Zecc Architecten
Copyright: Zecc Architecten
Copyright: Zecc Architecten
ProducttagsAANUIT

Herbestemming watertoren tot woonhuis

7 januari 2005
De watertoren in Soest, naar ontwerp van de architect Mertens, is in 1984 buiten gebruik gesteld. Het stalen waterreservoir is uit het bovenste deel van de toren verwijderd, met uitzondering van de karakteristieke plaatstalen bodem. In 2002 kreeg Zecc Architecten de opdracht voor de herbestemming en restauratie van dit rijksmonument tot een goed georganiseerd en ruimtelijk interessant woonhuis. De stalen bodem van het vat deelt de watertoren in tweeën: het cilindervormige bovenste gedeelte waar het waterreservoir was ondergebracht en de in 8 verticale segmenten opgedeelde toren onder het vat. De toren bestaat uit een vijf lagen met een inwendige diameter van 6 meter. Het reservoir bestaat uit één ruimte met een diameter van 7,5 meter en een hoogte van 8 meter. De tweedeling is aangegrepen om een ontwerp te maken dat is gebaseerd op het concept van twee op elkaar gestapelde huizen.

Het onderhuis in de toren
Na bestudering van de leefgewoonten van de opdrachtgever is in het onderste deel het ‘traditionele’ woonprogramma ondergebracht: keuken, woonkamer en kinderkamers. Direct onder het waterreservoir is het badkamermeubel geplaatst, om de relatie met de voormalige functie te benadrukken. Het onderste huis zal voornamelijk overdag gebruikt worden en is, zoals in een ‘traditioneel’ woonhuis, georiënteerd op de straat en de tuin. Hiertoe is aan de voorzijde op subtiele wijze een extra raam toegevoegd in de ronding van het metselwerk. Aan de achterzijde is de toren over drie lagen opgesneden en voorzien van een grote pui. Hiermee wordt de relatie met de tuin versterkt en extra daglicht binnengelaten. De pui is naar buiten geplaatst, waardoor er een vide ontstaat die een open verbinding maakt tussen de verschillende programmaonderdelen. De vloeren zijn middels doorlopende wenteltrappen van verschillende materialen met elkaar verbonden. Iedere laag heeft een eigen karakter ten behoeve van de herkenbaarheid van de verdiepingsvloeren. Door de detaillering en de materiaalkeuze wordt het levendige en industriële karakter van de toren versterkt. In het onderhuis volgen de nieuwe vloeren, wanden, trappen en kasten de ronding van de toren.

Het bovenhuis in het voormalig waterreservoir
In het bovenste deel van de watertoren is binnen een cilindervormige ruimte een rechthoekig ‘meubel’ gemaakt. De orthogonale vormgeving zorgt ervoor dat de ruimtelijke ervaring van het reservoir wordt versterkt. Het ‘meubel’ is een exclusieve ruimte en herbergt de functies als slapen, werken, sauna en lezen, waar de ouders zich ’s avonds kunnen terugtrekken. Het sculpturale ‘meubel’ in het reservoir is samengesteld tot één geheel van vloeren, trappen, wanden en kasten. Het materiaal,- en kleurgebruik zorgen voor een ontspannen en zachte sfeer. Via een stalen spiltrap door de oorspronkelijke ventilatieopening in het dak kan het fenomenale dakterras op worden bereikt. De route naar het dakterras loopt via een glazen dakopbouw met een industriële uitstraling.

Om het behoud van de watertoren op lange termijn te garanderen zijn enkele grote ingrepen gedaan en is de toren geheel gerestaureerd. De roestende staalconstructie in de gevels is verwijderd om verdere scheurvorming in de toren te stoppen. Het plan kenmerkt zich door de combinatie van grotere ingrepen met de subtiele veranderingen. De nieuwe trappen zijn zo gemaakt dat het lijkt alsof ze altijd in de toren hebben gezeten. Door het werken met onbehandeld staal en in het werk gestort beton krijgt het gebouw zijn industriële karakter terug.

Marnix van der Meer

oorspronkelijk ontwerp
1931, architect H.F. Mertens

omvang watervat
200.000 liter

hoogte
25 meter

ontwerp torenhuis
2002 - 2004, Zecc Architecten

aantal bouwlagen
9 (incl dakterras)

diameter toren
6 – 7,5 meter

omvang
250 m2

aannemer
Aannemingsbedrijf R. Middelkoop, Utrecht

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen.

Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met Zecc Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Meer projecten van Zecc Architecten

Gerelateerde nieuwsberichten

KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan