Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Drents Archief

12 december 2012
In 2010 werd Zecc Architecten via een Europese aanbesteding geselecteerd voor de uitbreiding en renovatie van het Drents Archief te Assen. Twee jaar later levert Zecc haar eerste openbare gebouw op: Het rijksmonument is flink uitgestoft, volledig gereorganiseerd en voorzien van een fonkelnieuwe entree aan de singel.

Het monumentale gebouw had vóór de verbouwing een zeer gesloten karakter en werd ontsloten via een klein torentje aan de Brink van Assen. Met een nieuw entreepaviljoen aan de andere zijde is het gebouw toegankelijk en uitnodigend geworden. Door de complete omkering van de routing en het bijbehorende programma is het oude gebouw letterlijk in deze tijd geplaatst. De parelwitte entree is al vanaf het station aan de singelzijde zichtbaar en is bereikbaar via de nieuwe archieftuin of het naastgelegen Museumlaantje. Een lang meanderend pad brengt je tot de adembenemende entree. Via deze futuristische ‘tijdmachine’ betreedt je het oude archiefgebouw en ontvouwt zich de geschiedenis.

Het monumentale rijksarchief bestaat uit drie bouwdelen uit verschillende perioden en bouwstijlen. Een kloostergang uit de middeleeuwen vormt een van de oudste stukjes van Assen. Rond 1900 bouwde architect Lokhorst het hoofdgebouw in neo-stijl en rond 1980 realiseerde architect Tauber de uitbreiding met studiezaal en ondergrondse archieven. Dit laatste deel is nu dus voorzien van een nieuwe entree, die de meeste recente toevoeging vormt in de reeks.

Met de nieuwe ingang werd het programma vrijwel geheel omgegooid en zijn alle nieuwe functies via een heldere doorlopende ‘tijdslijn’ aan elkaar geregen. Zo reis je als het ware door de tijd van het heden naar de gebouwdelen uit middeleeuwen.

In het gedeelte van Tauber heeft een grootschalige reorganisatie plaatsgevonden: vloeren zijn uitgebroken, waardoor mooie ruimtelijke vides zijn ontstaan. In dit deel bevindt zich nu het auditorium en worden de bezoekers ontvangen. De sculpturale afgeronde hoeken van de receptie komen terug in het gehele plan. Van uitbreiding tot meubilair.

Het gedeelte uit 1900 is geheel opgeschoond, waardoor de oorspronkelijke ruimte-lijke kwaliteit weer zichtbaar is geworden. De ruimte zoals Lokhorst hem ooit bedoeld heeft is weer teruggegeven aan Assen. De kantoren die hier waren ondergebracht zijn naar boven verhuisd en nu vormt dit deel het hart van het publieksvriendelijke archief: ‘De Digilounge’.In deze ruimte kunnen jong en oud elkaar ontmoeten en kunnen verhalen worden uitgewisseld.

De digilounge is voorzien van verschillende maatwerkmeubels met geïntegreerde digitalevoorzieningen. In dit bouwdeel bevinden zich verder een studiezaal en een vergaderruimte, die geheel in oorspronkelijke toestand is gerestaureerd. Hiertoe werd onder andere een oude plafondschildering teruggeplaatst die tijdelijk in het naastgelegen Drents Archief heeft gehangen.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Zecc Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan