Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
gevel aan het landgoed
Copyright: Stijn Poelstra
monument en nieuwbouw
Copyright: Stijn Poelstra
monument en nieuwbouw
Copyright: Stijn Poelstra
entree tussen monument en nieuwbouw in
Copyright: Stijn Poelstra
entree tussen monument en nieuwbouw in
Copyright: Stijn Poelstra
servicepoint en balies
Copyright: Stijn Poelstra
servicepoint
Copyright: Stijn Poelstra
raadzaal
Copyright: Stijn Poelstra
raadzaal
Copyright: Stijn Poelstra
raadzaal
Copyright: Stijn Poelstra
detail houtconstructie
Copyright: Stijn Poelstra
spreekkamer in monument
Copyright: Stijn Poelstra
spreekkamer in monument
Copyright: Stijn Poelstra
monumentale en ceremoniele hal
Copyright: Stijn Poelstra
overlegruimte in kap van het monument
Copyright: Stijn Poelstra
werkplek op de verdieping van de nieuwbouw
Copyright: Stijn Poelstra
werkgebied in de nieuwbouw
Copyright: Stijn Poelstra
trap in de nieuwbouw
Copyright: Stijn Poelstra
werkgebied in de nieuwbouw
Copyright: Stijn Poelstra
werkgebied in de nieuwbouw
Copyright: Stijn Poelstra
geveldetail met keramische geveldelen en luifel
Copyright: Stijn Poelstra
oud en nieuw naast elkaar
Copyright: Stijn Poelstra
overzicht van de locatie
Copyright: Stijn Poelstra
gevel aan het landgoed
Copyright: Stijn Poelstra
monument en nieuwbouw
Copyright: Stijn Poelstra
monument en nieuwbouw
Copyright: Stijn Poelstra
entree tussen monument en nieuwbouw in
Copyright: Stijn Poelstra
entree tussen monument en nieuwbouw in
Copyright: Stijn Poelstra
servicepoint en balies
Copyright: Stijn Poelstra
servicepoint
Copyright: Stijn Poelstra
raadzaal
Copyright: Stijn Poelstra
raadzaal
Copyright: Stijn Poelstra
raadzaal
Copyright: Stijn Poelstra
detail houtconstructie
Copyright: Stijn Poelstra
spreekkamer in monument
Copyright: Stijn Poelstra
spreekkamer in monument
Copyright: Stijn Poelstra
monumentale en ceremoniele hal
Copyright: Stijn Poelstra
overlegruimte in kap van het monument
Copyright: Stijn Poelstra
werkplek op de verdieping van de nieuwbouw
Copyright: Stijn Poelstra
werkgebied in de nieuwbouw
Copyright: Stijn Poelstra
trap in de nieuwbouw
Copyright: Stijn Poelstra
werkgebied in de nieuwbouw
Copyright: Stijn Poelstra
werkgebied in de nieuwbouw
Copyright: Stijn Poelstra
geveldetail met keramische geveldelen en luifel
Copyright: Stijn Poelstra
oud en nieuw naast elkaar
Copyright: Stijn Poelstra
overzicht van de locatie
Copyright: Stijn Poelstra

Gemeentehuis Renswoude

15 juni 2023
Grenzend aan een groot landgoed staat het in 2023 opgeleverde gemeentehuis van Renswoude. In 2020 won Zecc de architectenselectie voor de restauratie en uitbreiding van haar eerste gemeentehuis. Naast het kenmerkende rijksmonumentale front is een nieuw tweelaags volume gerealiseerd, waarin de raadszaal, publieksbalies & werkplekken zijn ondergebracht. De uitbreiding is in CLT geconstrueerd en voorzien van een circulaire keramische gevel van demontabele steenstrips met een groene glazuur uit afvalstromen van de glasindustrie. De nieuwe publieksentree bevindt zich tussen het monument en de uitbreiding. Zo geeft deze toegang tot publieke ruimtes in zowel het monument als in de nieuwbouw.

Een van de belangrijkste ontwerpkeuzes was het verplaatsen van het parkeren naar de achterzijde van het gebouw. Hierdoor ontstond de mogelijkheid om het gemeentehuis ruimtelijk sterk te verbinden met het bos aan de overzijde van de weg. Het groen loopt nu als het ware over van bos, naar landschappelijke terreininrichting, over de met sedum bedekte luifel, het gebouw in. Dit zorgt voor een geweldige beleving vanuit de werkplekken van groen en het verstrijken van de seizoenen. Om dit effect te versterken is ook de gevel van de nieuwbouw uitgevoerd in groen geglazuurd keramiek. Het hout van de bomen wordt buiten en binnen voortgezet door een houten constructie. Door het verplaatsen van het parkeren van de voorzijde naar de achterzijde krijgt het gemeentehuis niet alleen een mooie representatieve uitstraling, maar de verkeersveiligheid is ook sterk verbeterd.

Oud en nieuw
Het gebouw bestaat uit het originele monumentale pand en een nieuw gerealiseerd modern volume. Het bestaande gedeelte was in 1651 een pastorie. In de loop der tijd werden in boerderij-achtige stijl steeds meer aanbouwen toegevoegd en is de functie gewijzigd naar gemeentehuis. Deze aanbouwen voldeden niet meer aan de eisen van nu en deden afbreuk aan het karakter van het oorspronkelijke volume. De aanbouwen zijn verwijderd en het originele pand is met de grootste zorg hersteld. De benodigde extra ruimte is als eigentijds volume met gepaste afstand tot het monument gerealiseerd.

Waste glaze
Behalve CLT zijn in Renswoude circulaire keramische steenstrips toegepast met een glazuur van afvalmaterialen. Het ‘waste glaze’ glazuur bevat componenten uit de afvalverbrandingsovens van huisvuil en bestaat grotendeels uit gerecycled glas. Stukjes glas uit de glasbak op de hoek van de straat worden toegepast in de gevel van het Gemeentehuis. De steenstrips zijn geproduceerd door Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek.

Het interieur
Het monument is visueel los gehouden van de nieuwbouw door hiertussen een transparante gang te leggen. Dit is tevens de plek van de entree. In het interieur is dit doorgevoerd door hier de hergebruikte klinkerbestrating van buiten en buitengevelafwerkingen door te laten lopen.

In het monument zijn de latere toevoegingen van lage kwaliteit verwijderd en is waar mogelijk sterk verduurzaamd d.m.v. isolatie, voorzetramen en een nieuw installatieprincipe. Op de begane grond is er voor de monumentale oorspronkelijke toegangshal (die nog steeds gebruikt wordt voor bruiloften), spreekkamers en burgemeesterskamer voor gekozen om de oorspronkelijke groene kleurstelling van plafonds en balken terug te brengen en dit aan te vullen met lichte tinten en warme accenten. Op de verdieping is een deels originele houten sporenlaag en kapstructuur weer als blank hout in het zicht gebracht, ook weer aangevuld met lichte tinten en warme kleuraccenten.

In de materialen van de nieuwbouw is een losse, moderne vertaling te zien van van wat er in het monument gebeurt. Zo is de houten CLT constructie een verwijzing naar de houten kap, die bij beide gebouwdelen voor de warme, natuurlijke feel zorgen doordat alle houten kolommen, liggers, vloeren, wanden in het zicht zijn gehouden. Dit wordt versterkt door de grote raamopeningen naar het tegenoverliggende groen, die er samen met de transparante, flexibele invulling voor zorgen dat overal in het gebouw de natuurlijke ligging onderdeel wordt van niet alleen het exterieur maar ook van het interieur. De basis wordt daarnaast nog aangevuld met witte wanden en lichtgrijze vloerbedekking die het licht zoveel mogelijk opvangen. Als reflectie op het informele, levendige en persoonlijke karakter van de gemeente en haar dienstverlening zijn nog warme, zachte kleurvlakken toegevoegd die tegelijkertijd voor oriëntatie zorgen binnen het geheel.

CLT
De nieuwbouw is hoofdzakelijk gebouwd met Cross-Laminated Timber aangevuld met houtskeletbouw, een bouwmethode die zeer efficiënt maar vooral ook duurzaam is. Deze ambities zijn al vanaf het begin van het proces belangrijk geweest, vandaar dat de keuze hiervoor al in een vroeg stadium van het ontwerpproces gemaakt kon worden en in het verdere traject goed bewaakt is gebleven.

CLT is circulair toepasbaar, het hout slaat CO² op en heeft bij de productie een lagere CO²-uitstoot dan bijvoorbeeld beton of staal. Ook is voor toepassing van CLT gekozen omdat je er snel en efficiënt mee kunt bouwen. Het geprefabriceerde constructieve houten frame is op de bouwplaats in vrij korte tijd gemonteerd. De massieve houten constructieplaten voor de vloeren en dak, opgebouwd uit meerdere lagen kruislings op elkaar gelijmd hout, zijn ook nog eens constructief zeer sterk.

De noodzaak tot circulair en duurzaam bouwen is evident en ook voor Zecc reden om voor ‘nieuwe toepassingen’ zoals bouwen met CLT te kiezen. Maar niet geheel onbelangrijk was ook dat het uiterlijk van de houten CLT-constructie prachtig past bij de oude spanten die in de kap van het rijksmonument te zien zijn. Oud en nieuw worden op die manier met elkaar verbonden. Voor Renswoude is CLT dus overtuigend de meest geschikte bouwmethode. Dit met oog op een duurzamere toekomst, een efficiënt bouwproces én passend bij de historische waarde van het oude gemeentehuis.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Zecc Architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan