Vogelperspectief van Jacob's Pillow
Copyright: Mecanoo
Het nieuwe Doris Duke Theatre
Copyright: Mecanoo
Westelijke lobby
Copyright: Mecanoo
Theaterzaal
Copyright: Mecanoo
Theaterzaal
Copyright: Mecanoo
Vogelperspectief van Jacob's Pillow
Copyright: Mecanoo
Het nieuwe Doris Duke Theatre
Copyright: Mecanoo
Westelijke lobby
Copyright: Mecanoo
Theaterzaal
Copyright: Mecanoo
Theaterzaal
Copyright: Mecanoo

Mecanoo ontwerpt nieuw theatergebouw voor danscentrum in VS

8 mei 2023, 11:48
Mecanoo presenteert het ontwerp voor een nieuw theatergebouw op het terrein van Jacob’s Pillow, een befaamd danscentrum in het Amerikaanse Becket, Massachusetts. De nieuwbouw, ter vervanging van het voormalige theater, biedt flexibiliteit in gebruik en aanpasbaarheid aan toekomstige ontwikkelingen, alsook een nauwe relatie met de natuurlijke en historische omgeving.

Jacob’s Pillow is een danscentrum in Becket, Massachusetts, dat uitvoeringsruimten, uitgebreide archieven en een professionele dansopleiding omvat. Het centrum organiseert het bekende Summer Dance Festival. Jacob’s Pillow , oorspronkelijke een boerderij met erf uit 1790, is bovendien aangemerkt als National Historic Landmark District.

Het danscentrum heeft de bouwplannen aangekondigd van het nieuwe Doris Duke Theatre. Dit vervangt het voormalige gelijknamige theatergebouw, dat in november 2020 door brand werd verwoest. Het nieuwe gebouw biedt enerzijds de intimiteit van het vorige ‘studiotheater’ en is anderzijds met flexibele gebruiksmogelijkheden en digitale en technische voorzieningen gericht op de lange termijn.

Flexibel
Met een vloeroppervlakte van ruim 1.850 m2 biedt de nieuwbouw flink meer ruimte dan het voormalige gebouw, dat ongeveer 800 m2 groot was. Het ontwerp voorziet in een flexibel meervoudig gebruik, met ruimten voor voorstellingen, evenementen, residenties en dergelijke, die ook gelijktijdig kunnen plaatsvinden. De belangrijkste zaal biedt plaats aan maximaal 230 bezoekers, met mogelijkheden voor verschillende stoel- en podiumconfiguraties.

Het gebouw krijgt twee lobby’s, voorzien van schuifwanden, voor verschillende entrees tot het gebouw. De lobby aan de westkant van het gebouw dient als ontvangstruimte voor de bezoekers en  kan tevens worden gebruikt voor inleidingen of gesprekken rond een voorstelling en als tentoonstellingsruimte. De lobby aan de oostkant van het gebouw dient als opwarm- en repetitieruimte voor de artiesten, maar is ook te gebruiken voor recepties of andere bijeenkomsten.

Gebouw en omgeving
Doordat de lobby’s met schuifwanden zijn te openen, worden de ruimten ook een belangrijke overgangszone tussen binnen en buiten. Veel ramen en dakramen (met verduisteringsmogelijkheden) in het hele gebouw verbinden het interieur van het gebouw eveneens met de omliggende campus en het landschap. Dit past in het belang dat Jacob’s Pillow hecht aan de relatie met de natuur. De groene daken zorgen voor opvang van regenwater, dat vervolgens wordt gebruikt voor irrigatie en het spoelen van toiletten.

“We wilden een gebouw ontwerpen dat de inheemse principes belichaamt, die uitgaan van een verbinding met het land en zeven generaties vooruit denken”, zegt Francine Houben, architecte en directeur van Mecanoo. Volgens Houben benadrukken de overgangen tussen buiten en binnen en de sculpturale gelaagdheid van het gebouw het gevoel van beweging in de ruimte, waarbij het ontwerp stevig is geworteld op de bijzondere locatie.

Mecanoo fungeert als hoofdarchitect en werkt samen met architectuurbureau Marvel. Dit in New York gevestigde bureau treedt ook op als landschapsarchitect. Voor theater- en akoestische adviezen is het bureau CharcoalBlue betrokken. Jeffrey Gibson, een lid van de vereniging van Choctaw Indians en afstammeling van de Cherokee, adviseert over de relatie van het gebouw met de locatie en de inheemse ontwerpwaarden. Dit vormt een belangrijk element van het gebouwontwerp, benadrukt Mecanoo.