Museum Boijmans van Beuningen en het Museumpark
Copyright: Mecanoo
Museum Boijmans van Beuningen en het Museumpark
Copyright: Mecanoo

Rotterdam wil renovatie Boijmans verbinden aan kwaliteitsimpuls Museumpark

27 mei 2021, 10:55
Naar aanleiding van het Structuurontwerp van Mecanoo wil Rotterdam de renovatie van Museum Boijmans van Beuningen verbinden aan de aanpak van het Museumpark. Om de ambities te verwezenlijken is 75 miljoen euro extra nodig. Ondertussen vraagt de renovatie en verbouwing van het museum bijna drie jaar meer tijd.

Het college van B en W van Rotterdam wil de ambitieuze renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen koppelen aan een kwaliteitsimpuls voor het aangrenzende Museumpark. De aanpak van het park zou zijn gericht op de verbetering van de logistiek voor Boijmans Van Beuningen en een betere verbinding van het park met het stadscentrum.

Enthousiast over ontwerp
 Om de haalbaarheid van de aanpak van het Museumpark te onderzoeken wil de gemeente Rotterdam een verkenning starten. Reden voor de voorgenomen verkenning zijn de nieuwe inzichten uit het Structuurontwerp van architectenbureau Mecanoo voor de museumrenovatie.

“Het ontwerp biedt niet alleen een nieuwe kijk op de potentie van Museum Boijmans Van Beuningen, maar ook op het Museumpark”, meldt de gemeente Rotterdam. Naast het college van B en W zijn ook de Raad van Toezicht en de directie van Museum Boijmans Van Beuningen “zeer enthousiast over het ontwerp”. Ook de commissie voor Welstand en Monumenten en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed zijn positief over de hoofdlijnen van het Structuurontwerp.

Toegankelijkheid museum en omgeving
Het ontwerp zorgt, naast de renovatie van het gebouw, ook naar een goed toekomstig functioneren van het museum. Het transportverkeer voor aan- en afvoer van goederen en kunst van het museum verplaatst zich in het Structuurontwerp van de Museumparkstraat naar de Westzeedijk.

Daarmee verdwijnt vrachtverkeer uit de straat die voorlangs Boijmans Van Beuningen loopt. Deze straat wordt volgens plannen autoluw en groener en is zo aantrekkelijker voor bezoekers van het park en de musea in de omgeving.

Verder komt er volgens het Structuurontwerp een nieuwe, extra ingang naar het Museumpark aan de Westersingel. Dit zou het park beter verbinden met de stad. Een aantrekkelijker en toegankelijker Museumpark is ook positief voor de omliggende cultuurinstellingen. Verder omvat het Structuurontwerp een parkpaviljoen met een nieuwe zaal voor hedendaagse kunst en een restaurant.

Hogere kosten
De ambitieuze renovatie van het museumgebouw kost 259 miljoen euro. De gemeente Rotterdam, eigenaar van dit gebouw, draagt met 170,9 miljoen euro het grootste deel van de kosten. Bijdragen van derden voor het ambitiescenario tellen op tot 13 miljoen. Om het Structuurontwerp voor de ambitieuze renovatie te bekostigen is 75 miljoen extra nodig, meldt de gemeente.

Volgens de gemeente is er zicht op, dat de investeerder en beheerder van vastgoed Welgelegen Groep de herontwikkeling van de villa’s aan de Westersingel en een parkpaviljoen op zich wil nemen. De groep zou daarin circa 40 miljoen euro willen investeren. Er blijft dan nog een bedrag over van 35 miljoen euro.

In dit bedrag zijn nog geen kosten meegenomen voor de verbetering van het Museumpark. Dit wordt in de verkenning onderzocht, die zes maanden zal duren.

Niet terug naar basisscenario
De gemeente wil niet terugvallen op het basisscenario, dat alleen het hoognodige onderhoud omvat. Volgens het college is er meer nodig om het museum en de omgeving aantrekkelijk te houden voor bezoekers en de culturele positie van Rotterdam te versterken.

“Teruggaan naar het basisscenario betekent dat het museum straks op achterstand komt en blijft als het gaat om het organiseren van publiekstrekkers waarbij bruiklenen van andere musea onmisbaar zijn”, stelt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen).

Nu er een positief ontvangen Structuurontwerp ligt kan het museum effectief van start met de fondsenwerving. Die bleef tot nu toe achter, vooral omdat er al fondsen werden benaderd zonder dat er een uitgewerkt plan van een architect lag. Dat plan was er nog niet, omdat het museum dicht moest vanwege de slechte technische staat.

Museum langer dicht
De renovatie en verbouwing van het museum kost meer tijd. De opening van het museum schuift – in de ambitievariant – op van februari 2026 naar november 2028. Echter, dit najaar opent het Depot Boijmans Van Beuningen, waarmee de collectie toegankelijk is voor publiek.

Gedurende de verkenning gaat de renovatie van het museumgebouw door.  De asbestsanering ligt op schema en de restauratie van het G.J. Jonghmonument gaat door, aldus de gemeente. Ook wordt het Structuurontwerp verder uitgewerkt.

De gemeenteraad neemt op 17 juni de beslissing of er een verkenning komt. Op 3 juni behandelt gemeenteraadscommissie Majeure Projecten, Organisatie en Financiën (MPOF) het plan.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Cepezed geselecteerd voor nieuw gemeentehuis Buren

59 minuten geleden

Abe Bonnema Architectuurprijs 2023 toegekend aan de Kunstwerf

8 december, 5:15

Veertigjarig oeuvre Mecanoo centraal in monografie

8 december, 2:41

Anterieure overeenkomst BuitenStad Hoorn ondertekend

8 december, 11:30

SWOV: succes 30 km-wegen hangt af van inrichting rijbanen

21 minuten geleden

Bewoners Zuid-Limburg vragen om betere bescherming tegen water

2 uur geleden

Provincie Zuid-Holland: 29.000 woningen erbij door optoppen

8 december, 3:26

Rotterdam onderzoekt mogelijke fraude bij renovatie Boijmans en De Doelen

8 december, 1:12

Overijssel dreigt te stoppen met PPLG als Rijk niet betaalt

8 december, 12:03

World Food Center Experience in Ede verdeelt de Gelderse politiek

7 december, 1:46
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan