Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Het tuinpaviljoen van Museum Boijmans van Beuningen
Copyright: BiermanHenket
Het tuinpaviljoen van Museum Boijmans van Beuningen
Copyright: BiermanHenket
Het tuinpaviljoen van Museum Boijmans van Beuningen
Copyright: BiermanHenket
Het tuinpaviljoen van Museum Boijmans van Beuningen
Copyright: BiermanHenket
Het tuinpaviljoen van Museum Boijmans van Beuningen
Copyright: BiermanHenket
Het tuinpaviljoen van Museum Boijmans van Beuningen
Copyright: BiermanHenket

Hubert-Jan Henket komt in actie tegen sloop tuinpaviljoen Boijmans

3 december 2021, 9:35
Architect Hubert-Jan Henket komt in actie tegen de geplande sloop van het door hem ontworpen tuinpaviljoen van Museum Boijmans van Beuningen. Dinsdag spreekt hij de gemeenteraadscommissie toe die de raadsvergadering voorbereidt waarin het definitieve renovatieplan van het Rotterdamse stadsbestuur en het museum wordt besproken.

Volgens dit plan wordt het uit 1991 stammende ‘Henket-paviljoen’ (de officiële naam luidt het Van Beuningen-De Vriese Paviljoen) gesloopt. Met de sloop van het tuinpaviljoen, waarin expositieruimte maar ook het museumrestaurant heeft gezetenn, worden volgens het Rotterdamse college en Boijmans ‘de monumentale kwaliteit en ruimtelijke relatie van de museumtuin en het bouwdeel Van der Steur conform ambitie […] gemaximaliseerd’.

Voor dit argument zegt de 81-jarige Henket geen onderbouwing te hebben ontvangen van Mecanoo (architect van de renovatie) en het museum, evenals voor het argument dat het paviljoen niet ‘bruikbaar te maken’ is. Henket accepteert daarom de voorgenomen sloop van het paviljoen niet en komt voor het eerst publiekelijk in actie tegen dit plan.

In onderstaande brief aan de Rotterdamse gemeenteraad gaat Henket onder meer in op de bruikbaarheid van het paviljoen en diens cultuurhistorische waarde. Dinsdagavond in de commissievergadering zal de architect deze punten nader toelichten, meldt hij.

Robbrecht en Daem
Behalve het Henket-paviljoen wordt volgens het definitieve renovatieplan ook de uitbreiding door Robbrecht en Daem (2003) aan de straatzijde van het Museumpark gesloopt. Dit bureau heeft eerder dit jaar al juridische stappen aangekondigd tegen de geplande sloop van dit bouwdeel. Henket zegt tegen Architectenweb nog niet aan te kunnen geven of hij deze weg ook wil bewandelen.

“Nee, dat kan ik niet, want ik vind dat ik tot het laatst haalbare moment in alle redelijkheid tot een oplossing moet kunnen komen. Ik geloof meer in discussie en argument dan in dreigen. We zien hoe het loopt. Tot nu toe vertrouw ik nog steeds op de rede. Ik ben niet voor niks een rationalist.”

Hubert-Jan Henket spreekt aanstaande dinsdag om 20:00 uur tijdens de vergadering van de gemeenteraadscommissie MPOF. De gemeenteraadsvergadering over het renovatieplan vindt plaats op donderdag 16 december. Onderstaand het grootste deel van de brief die Henket woensdag aan de Rotterdamse raad heeft gestuurd.

Geachte leden van de gemeenteraad,

Van de projectdirecteur Renovatie Museum Boijmans van Beuningen Pieter Dijckmeester, ontvingen wij gisteren het bericht dat het college van B. en W. aan U voorstelt om het van Beuningen-de Vriese Paviljoen (door de gemeente aangeduid als het Henket paviljoen) te slopen. De argumenten die aan U gepresenteerd worden zijn, dat het paviljoen niet bruikbaar te maken is en de wens om het gebouw van de architect van der Steur weer in zijn oorspronkelijke staat te brengen.

Tot nu toe heb ik mij in het publieke domein stilgehouden om het Museum en de architect Mecanoo de gelegenheid te geven een en ander in alle objectiviteit goed te kunnen onderbouwen. Niettegenstaande toezegging van de projectleiding, heb ik geen onderbouwing van beide argumenten mogen ontvangen.  Daarom wil ik U bij deze meedelen dat ik -als architect van het van Beuningen-de Vriese paviljoen– dat ik sloop niet zal accepteren.

Mijn argumenten hiervoor zijn:

1. Bruikbaarheid
In mijn brief aan de heer Dijckmeester d.d. 1 december 2020, heb ik antwoord gegeven op de bezwaren tegen de bruikbaarheid van het paviljoen , zie bijlage.

Het betrof aspecten als daglicht, ongeschikt klimaat e.d.

Het paviljoen is specifiek ontworpen als tentoonstellingsruimte voor de collectie van Hendrik Jan van Beuningen in het souterrain en een daglichtzaal voor wisseltentoonstellingen op de begane grond. De vertegenwoordigers van de opdrachtgever destijds, Hendrik Jan van Beuningen en de toenmalige directeur van het museum Wim Crouwel- een kritische functionalist bij uitstek- waren uitermate te spreken over het gebruik.

Tijdens het directeurschap van Chris Dercon heeft  het paviljoen vervolgens als restaurant naar tevredenheid gefunctioneerd, gebruikmakend van de prachtige kijk op de tuin.

2. Cultuurhistorische waarde van het paviljoen
Het is niet aan mij om te oordelen over de cultuur-historische waarde van ons eigen werk. Wel kan ik verwijzen naar de lovende reacties in de negentiger jaren van de internationale en nationale pers. Het paviljoen stond onder andere op de cover van the Architectural Review (toen het meest gerenomeerde internationale architectuurtijdschrift) en van de Architect.

Het paviljoen werd genomineerd voor de European Mies van der Rohe Architecture Award 1992. Het gold als een van de argumenten voor de toekenning aan mij van de Prins Bernhard Cultuurfonds prijs voor bouwkunst in 1999 en voor de toekenning van Kubus van de Bond van Nederlandse Architecten in 2004.

Ook de cultuurhistorische verkenning d.d. 17-06-2019 van van Meijel en Bouma en het rapport Buitenruimte, Historisch-ruimtelijk analyse en Waardering van van Meijel en Bet uit 2020, spreken van een groot cultuurhistorisch belang en adviseren de ruimtelijke relatie tussen het van der Steur gebouw, het paviljoen en de tuin te respecteren en te behouden.

Ook uit eerdere reacties aan het adres van het college van B en W, van de Commissie Welstand en Monumenten Rotterdam (d.d. 20 april 2021), de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (d.d. 6 mei 2021) en van Het Cuypers Genootschap (d.d.20 juli 2021) , blijkt  gelijksoortige waardering.

3. Duurzaamheid
Gegeven het feit dat hergebruik altijd beter is dan nieuwbouw- i.v.m. de reeds opgeslagen CO₂ in het bestaande- en het gegeven van ruimte behoefte in combinatie met uw budgettaire perikelen is het moeilijk te begrijpen, dat in deze tijd, eertijds goed functionerende bouwdelen zouden worden gesloopt. Koester wat U hebt en denk circulair.

De mogelijkheden voor herbestemming, binnen de context van het vernieuwde museum, zijn legio. Wij zijn ten alle tijden bereid om met de projectleiding te zoeken naar de beste mogelijkheden voor toekomstbestendig gebruik.

Andere nieuwsberichten

Transformatie voormalig warenhuis en bankgebouw in Dordrecht gereed

3 uur geleden

De Zwarte Hond ontwerpt flexibel IKC+ Katwijk

Vandaag, 11:00

BNA: geef de architect de rol van verbinder bij de woningbouwcrisis

Vandaag, 10:00

Stuur nu jullie project in voor de prijs voor Zorggebouw van het Jaar 2024

Vandaag, 09:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

Vandaag, 10:43

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

Vandaag, 09:45

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

Vandaag, 08:30

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan