Vooraan twee woongebouwen door Mecanoo, achteraan een van de gebouwen door Boparai Associates Architekten
Copyright: Mecanoo en Boparai Associates Architekten
Links een toren door Mecanoo, rechts de gebouwen door Boparai Associates Architekten
Copyright: Mecanoo en Boparai Associates Architekten
Gezicht op Woodstone vanaf de Westtangent
Copyright: Mecanoo architecten en Boparai Associates Architekten
Links de woongebouwen van Boparai Associates Architekten, rechts de woontorens door Mecanoo
Copyright: Mecanoo en Boparai Associates Architekten
Een van de woongebouwen van Boparai Associates Architekten
Copyright: Boparai Associates Architekten
De houten constructies voor Woodstone
Copyright: Hamlet Design+Build Technology

Heerhugowaard krijgt omvangrijk houten woningbouwproject

4 oktober 2022, 10:52
Heerhugowaard krijgt het grootste houten woningbouwproject van Europa, zo melden Mecanoo en Boparai Associates Architekten. Het project Woodstone bestaat uit vijf woontorens, met 204 appartementen en een oppervlakte van 18.700 m2. De bouw start in het voorjaar van 2023.

Binnen het grootschalige houtbouwproject heeft Boparai Associates de torens A, B en C ontworpen. Mecanoo heeft het ontwerp van de torens D en E gemaakt. De architectenbureaus hebben nauw samengewerkt met Hamlet Design+Build Technology, dat verantwoordelijk is voor het ontwerp en de realisatie van het houten casco. Overige adviseurs zijn Pieters Bouwtechniek, Merosch en Arup.

Afstemming
Het project Woodstone ligt nabij zowel het station als het centrum van Heerhugowaard. Woodstone is ontworpen binnen het stedenbouwkundig plan van rudy uytenhaak + partners architecten. De vijf torens staan als een eenheid maar verspreid in het door Rob van Dijk (Dijk&Co) ontworpen landschap.

Door een vroegtijdige afstemming tussen de ontwerpteams van Mecanoo en Boparai ten aanzien van de materialisatie vertonen de gebouwen, ondanks hun eigenheid in uitstraling, een duidelijke eenheid. Elk gebouw staat op een robuust vormgegeven betonnen basement. Vanaf de eerste verdieping bestaat de draagstructuur volledig uit cross laminated timber (CLT): een houten casco én een houten kern en liftschacht.

“De open houten constructie biedt een hoge kwaliteit van wonen en vormt een mooi contrast met de architectuur, waarin hout glas en baksteen afwisselen”, vertelt Arne Lijbers, partner bij Mecanoo. Als houten gevelbekleding wordt hergebruikt azobé-hout, dat ooit als damwanden heeft gefungeerd, toegepast.

Om vroegtijdig zekerheid te bieden over de constructieve haalbaarheid van een massief houten uitvoering bij de hier gewenste hoogte, heeft Hamlet parallel aan het architectonische ontwerpproces de CLT-casco’s ontworpen. De torens zijn vervolgens van binnen naar buiten ontworpen, vertellen de architecten.

De Drieling
De drie torens die Boparai heeft ontworpen, door het architectenbureau de Drieling genoemd, worden als eerste gerealiseerd. “Voor Boparai was het de eerste keer dat we houten woongebouwen van deze omvang hebben ontworpen”, vertelt directeur Neelu Boparai. De drie nagenoeg identieke gebouwen staan aan de Westtangent en zijn ten opzichte van elkaar licht verdraaid geplaatst; hierdoor trekken ze elk op een eigen manier de aandacht.

De torens bieden een grote diversiteit een woningen, variërend van studio’s tot twee-, drie- en vierkamerwoningen, met oppervlaktes van 40 tot en met 150 m2. De woningen zijn alle voorzien van een buitenruimte in de vorm van een wintertuin, waardoor ze ook op koude dagen goed te gebruiken zijn. Met hun driehoekige vorm bieden de buitenruimten de bewoners een maximaal uitzicht. Omdat de gevels van de Drieling aan een zijde geluid belast zijn, fungeren de wintertuinen ook als geluidswering.

Verbinding
Mecanoo heeft een toren van zes en een toren van twaalf verdiepingen ontworpen, met woningen die variëren van 45 tot ruim 200 m2. Door in de plint houten gevelbekleding en glazen delen af te wisselen, heeft het bureau gestreefd naar een vanzelfsprekende verbinding met het landschap en een activering van het publieke domein. Ook met de ruime entrees openen de gebouwen zich naar het landschap en de routes daarin.

Een speelse aanblik bieden de balkons door het verspringen van laag naar laag, met op de beletage een riant terras, dat rondom de alzijdige torens loopt. De tweelaagse kroon van de hoogste toren ligt getrapt terug, wat de ruimste woningen van het project ook nog eens riante dakterrassen oplevert. De kroon is, evenals de éénlaagse kroon van de lagere toren, grotendeels in hout uitgevoerd.

Grote besparingen
Houten hoogbouw wordt overwegend uitgevoerd met een betonnen kern; bij Woodstone is gekozen voor een volledig houten kern om problemen die de combinatie van hout en beton kan opleveren te vermijden, benadrukken de architecten. Je kunt dan denken aan de verschillen in toleranties, krimp en temperatuureigenschappen.

“Om tot een kostenefficiënt houten gebouw te komen, moet men al vroeg in het ontwerp over de uitvoering nadenken”, zegt Hans Lormans, oprichter van Hamlet. “Aangezien de stabiliteit van het gebouw relatief eenvoudig met een houten kern was te gerealiseerd kon worden, was de keuze voor een volledige uitvoering in CLT snel gemaakt.”

Volgens Hamlet en beide architectenbureau levert de droge houtbouwmethode veel tijd- en kostenbesparing op in de uitvoering. Bovendien is het casco-ontwerp gebaseerd op een steigerloze realisatie, hetgeen eveneens bijdraagt aan verlaging van de bouwkosten.

De maximale toepassing van CLT leidt verder tot een significante CO2-reductie. Het houten casco van de gebouwen staat ook nog eens voor een opslag van ruim 58.000 ton CO2, aldus de betrokken partijen. Naast de besparingen in tijd, kosten en CO2-uitstoot levert het houten casco woonkwaliteit op, bijvoorbeeld in de vorm van de houten plafonds in de woonruimten.

Integraal
Het duurzaamheidsconcept van Merosch en het landschapsontwerp van Dijk&Co vormden een integraal onderdeel van het ontwerpproces. Bij het landschapsontwerp is veel aandacht besteed aan biodiversiteit, melden de architecten. Overige adviseurs zijn Pieters Bouwtechniek, Merosch en Arup. Initiatiefnemer van het project is Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen.

De benodigde 7.300 m3 hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Oostenrijk. Oplevering van Woodstone staat gepland voor 2024, te beginnen in dat voorjaar met de Drieling.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde podcasts

Andere nieuwsberichten

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert ontwerp renovatie Algemene Rekenkamer

23 minuten geleden

Prestigieuze Galerij der Koningen in Museo Egizio na herontwerp door OMA officieel geopend

2 uur geleden

Sereen toevluchtsoord hoog boven de stedelijke drukte

Gisteren, 14:23

Vijf architectenteams kanshebber bij Huis voor Autisme in Elsene

Gisteren, 12:55

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

Gisteren, 16:08

Ruim 3.000 huurwoningen minder op de markt

Gisteren, 09:35

CPB: aantal gebouwde woningen belangrijker dan soort woningen

19 november, 10:07

Kamerlid Van der Burg verhoord in Almere over Floriade-fiasco

18 november, 5:00

Bouw marinierskazerne opnieuw vertraagd

18 november, 3:55

Aantal vergunde nieuwbouwwoningen flink teruggevallen

15 november, 1:23
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan