Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Raadhuis
Copyright: Ossip van Duivenbode
Raadhuis
Copyright: Ossip van Duivenbode
Raadhuis
Copyright: Klaus Tummers
Raadhuis
Copyright: Klaus Tummers
Raadhuis
Copyright: Klaus Tummers
Raadhuis
Copyright: Philip Driessen
Raadhuis
Copyright: Ossip van Duivenbode
Raadhuis
Copyright: Ossip van Duivenbode
Raadhuis
Copyright: Ossip van Duivenbode
Stadskantoor
Copyright: Ossip van Duivenbode
Stadskantoor
Copyright: Ossip van Duivenbode
Stadskantoor
Copyright: Ossip van Duivenbode
Stadskantoor
Copyright: Ossip van Duivenbode
Stadskantoor
Copyright: Ossip van Duivenbode
Stadskantoor
Copyright: Ossip van Duivenbode
Stadskantoor
Copyright: Ossip van Duivenbode
Stadskantoor
Copyright: Ossip van Duivenbode
Stadskantoor
Copyright: Ossip van Duivenbode
Stadskantoor
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Stadskantoor
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Raadhuis
Copyright: Ossip van Duivenbode
Raadhuis
Copyright: Ossip van Duivenbode
Raadhuis
Copyright: Klaus Tummers
Raadhuis
Copyright: Klaus Tummers
Raadhuis
Copyright: Klaus Tummers
Raadhuis
Copyright: Philip Driessen
Raadhuis
Copyright: Ossip van Duivenbode
Raadhuis
Copyright: Ossip van Duivenbode
Raadhuis
Copyright: Ossip van Duivenbode
Stadskantoor
Copyright: Ossip van Duivenbode
Stadskantoor
Copyright: Ossip van Duivenbode
Stadskantoor
Copyright: Ossip van Duivenbode
Stadskantoor
Copyright: Ossip van Duivenbode
Stadskantoor
Copyright: Ossip van Duivenbode
Stadskantoor
Copyright: Ossip van Duivenbode
Stadskantoor
Copyright: Ossip van Duivenbode
Stadskantoor
Copyright: Ossip van Duivenbode
Stadskantoor
Copyright: Ossip van Duivenbode
Stadskantoor
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Stadskantoor
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode

Stadskantoor Heerlen ontworpen als inversie van het raadhuis

5 december 2023, 10:43
Dit jaar zijn het gerenoveerde raadhuis en nieuwe stadskantoor van Heerlen geopend. Mecanoo ontwierp de nieuwbouw als een inversie van het door Frits Peutz ontworpen raadhuis uit 1942; waar het raadhuis aan de buitenkant is gematerialiseerd in natuursteen en binnen is afgewerkt met gekeimde baksteen, heeft het stadskantoor een wit gekeimde gevel en natuurstenen kernen.

Het nieuwe stadskantoor is gebouwd op de plek van zijn gesloopte voorganger en wordt door een gezamenlijke entree verbonden met het bestaande raadhuis. Deze glazen entree is onderdeel van Mecanoo’s strategie om aanwezige hoogteverschillen op de locatie te benutten en versterken; de entree ligt aan de lagergelegen Geleenstraat. Om het publieke karakter van de route via deze straat te versterken, zijn er groenvoorzieningen met zitranden en bankjes geplaatst.

Vanaf de centrale entree zijn afwisselende routes door beide gebouwen uitgezet, met trappen, een vide, ontmoetingsplekken, gevarieerde materialisatie en aankleding met groen. In het stadskantoor is een dubbelhoge publiekshal gerealiseerd met loketten voor gemeentelijke dienstverlening en een gevarieerd geheel aan wachtplekken en zitjes. Ook is er een speelhoek voor kinderen in deze ‘huiskamer voor de stad’.

Kantoorclusters
Boven de publiekshal ligt een vide met daaromheen kantoorclusters, waardoor zicht ontstaat tussen de verschillende gebruikersgroepen. Rondom de vide liggen op elke laag twee of drie clusters met een groot scala aan werkplekken. Langs de gevel liggen de bureauwerkplekken. Overlegplekken en ontmoetingsplekken zijn dichtbij of aan de vide geplaatst. Deze ‘middenzone’ heeft een informeel karakter met speciaal ontworpen meubels die de identiteit van de verschillende verdiepingen versterken.

De publiekshal van het raadhuis is getransformeerd tot een vergadercentrum. In het hart van deze ruimte bevindt zich het 'ontmoetingsplein', een plek waar ondernemers en lokale bestuurders elkaar formeel en informeel kunnen ontmoeten. De koffiebar op het plein en de meubels zijn ontworpen om diverse soorten gesprekken te faciliteren.

Het vergadercentrum is bereikbaar via de centrale entree aan de verbindende as, maar heeft ook een eigen entree aan de Geleenstraat. Hierdoor is openstelling in de avonduren mogelijk, terwijl de rest van het gebouw afgesloten kan blijven. Daarnaast bieden de faciliteiten ruimte aan onder meer commissievergaderingen en publieke debatten.

Raadszaal
Aanvankelijk zou de raadszaal buiten de verbouwing blijven en zouden alleen de technische installaties worden vernieuwd. Omdat uit onderzoek bleek dat in de wanden asbest aanwezig was, was het efficiënter de raadszaal opnieuw in te delen, meldt Mecanoo. De oude akoestische panelen zijn verwijderd en vervangen door houten latten in combinatie met akoestisch stucwerk.

Door een strategische doorbraak wordt meer ruimte geboden aan zowel grote raadsvergaderingen als intiemere kleinere commissievergaderingen. De AV-apparatuur is vernieuwd en de publiekstribune is aangepast, waardoor deze nu toegankelijk is voor mindervaliden. Ook zijn de faciliteiten voor het publiek uitgebreid met onder meer een garderobe en toilet.

Veiligheid
De kantoren in het raadhuis en stadskantoor hebben een flexibel karakter, maar het creëren van een prettige en comfortabele werkomgeving van was eveneens een belangrijk uitgangspunt. Een andere leidraad in het ontwerp was het waarborgen van veiligheid, zonder de verschillende zoneringen voor al te veel fysieke barrières zouden zorgen.

Er is veelal gekozen voor ‘natuurlijke’ overgangen tussen verschillende gebieden, bijvoorbeeld door middel van niveauverschillen. De wel aanwezige fysieke barrières, zoals de poortjes om naar de kantoorzones te gaan, zijn zoveel mogelijk uit het zicht geplaatst.

Dankzij de compacte gebouwvorm, zonnepanelen op alle daken en energiezuinige installaties zijn het raadhuis en stadskantoor van Heerlen energieneutraal. Het toegevoegde groen veraangenaamt niet alleen de omgeving, maar zorgt ook voor waterbuffering.

Andere nieuwsberichten

Stedelijk Gymnasium Haarlem verbouwd en uitgebreid door Brique architecten

1 uur geleden

Terugkijken: masterclasses architecten in Haarlem

Gisteren, 14:55

Samenwerking corporaties en gemeenten in Zuidoost Brabant krijgt vervolg

Gisteren, 13:50

'Europaboulevard biedt ruimte voor duizend tot tweeduizend woningen'

Gisteren, 13:19

Brancheorganisaties willen kortere bezwaarprocedures woningbouw

2 uur geleden

ING verwacht snellere stabilisatie prijzen commercieel vastgoed

3 uur geleden

Kanshebbers voor de Circular Awards 2024 bekend

Gisteren, 10:25

Europarlement stemt in met Europese natuurherstelwet

Gisteren, 09:58

Wassenaar stemt ondanks protesten voor woningbouw op ANWB-terrein

Gisteren, 09:13

Vesteda beperkt huurverhoging tot maximaal 4%

27 februari, 5:26
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan