Impressie van mogelijkheden voor De Caai
Copyright: BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Copyright: Delva Landscape Architecture Urbanism, Studioninedots
Impressie van mogelijkheden voor De Caai
Copyright: BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Copyright: Delva Landscape Architecture Urbanism, Studioninedots

Campina-terrein Eindhoven wordt stadsbuurt met coöperatieve buitenruimte

20 mei 2021, 11:30
BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling begint in 2022 met de transformatie van het voormalige Campina-terrein in Eindhoven tot stadsbuurt De Caai. Aan de basis ligt het stedenbouwkundig plan van Delva Landscape Architecture Urbanism en Studioninedots. Duurzaamheid en collectiviteit moeten een grote rol spelen.

Het oude Campina-terrein maakt deel uit van de zogeheten Kanaalzone. Hier, aan het water en op loopafstand van het centrum van Eindhoven, realiseert BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling De Caai. Het eerste plan voor de transformatie van het terrein tot een groene wijk met gemengd programma, is in 2019 door BPD met Studioninedots en Delva Landscape Architecture Urbanism neergelegd.

In het concept staat de wederzijdse versterking van het industrieel erfgoed en het nieuwe programma centraal. De publieke ruimte, met relatief weinig straten en stoepen ten gunste van veel collectieve ruimten, speelt een belangrijke rol in de identiteit van De Caai. Parkeren gebeurt zoveel mogelijk aan de randen van het gebied en in de bestaande gebouwen.

Architectonische families
De nieuwe stadsbuurt zal met ruim 700 woningen en bijna 18.000 m2 commerciële voorzieningen wonen, werken en recreëren samenbrengen, aldus de gebiedsontwikkelaar. Het is op dit moment nog niet definitief hoe De Caai er uit komt te zien, zegt BPD. De kaders van het stedenbouwkundig plan krijgen volgens de gebiedsontwikkelaar momenteel vorm.

Wel zijn er zijn ‘drie architectonische families’ vastgesteld: erfgoed, lage nieuwbouw en (vijf) torens. BPD heeft inmiddels architectenbureaus voor de uitwerking van een aantal gebouwen geselecteerd. Gesprekken met architecten over twee woontorens zijn momenteel gaande; de ontwikkelaar noemt geen namen. Delva en Studioninedots voeren de supervisie bij de uitwerking van de ontwerpen binnen het opgestelde beeldkwaliteitsplan.

Wat betreft het woonprogramma gaat BPD momenteel uit van ongeveer 260 koopwoningen en 430 huurwoningen, verdeeld over laag- en hoogbouw. Zowel sociale en middeldure huur- als koopwoningen in verschillende prijsklassen moeten straks in de wijk vertegenwoordigd zijn. Met de mix aan verschillende woningbouw moet De Caai een echte stadsbuurt worden.

Rol voor innovatieve ondernemingen
Het overgrote deel van het commercieel programma (16.000 m2 van de totale 17.800 m2 commercieel vastgoed) zal een plek krijgen in de bestaande Campina-gebouwen, die worden gerenoveerd. Ondernemen krijgt nadrukkelijk een plek aan De Caai; BPD wil bijvoorbeeld ruimte creëren voor en gemeenschap van makers en ontwerpers “om te werken aan duurzame innovaties op het gebied van voeding en gezondheid.”

“Toen de  Melkinrichting Campina in 1961 geopend werd, had ze het nieuwste van het nieuwste op technisch gebied”, zegt Mireille Knape, senior locatiemanager bij BPD. “Met De Caai herstellen we die reputatie in ere. Wederom is straks op het terrein het nieuwste van het nieuwste te vinden. Niet alleen op het gebied van voeding en gezondheid, maar ook op dat van duurzaam wonen en samenleven.”

De Caai wordt in de visie van BPD een “inclusieve gemeenschap van bewoners en ondernemers”. De ontwikkelaar beoogt een sociale en duurzame plek, waar men  “bepaalde voorzieningen met elkaar deelt - zoals de groene buitenruimte, het stoere park of een elektrische auto of fiets.” Collectiviteit speelt een belangrijke rol in de inrichting van de openbare ruimte.

Coöperatieve buitenruimte
“We hebben vast kunnen houden aan bijzonder hoge en vernieuwende ambities qua groen en klimaatadaptatie; dit door over te gaan tot het creëren van coöperatieve landschappen”, vertelt Steven Delva. “De gemeente is alleen verantwoordelijk voor het hoofdpad door het gebied met daaronder de nutsleidingen.”

“Dat betekent dat we de openbare ruimte een alternatieve en kwalitatief hoogwaardige inrichting kunnen geven, zonder dat we vastzitten aan gemeentelijke regelgeving qua beheer of materialisatie. De ruimte rond de gebouwen kan collectief worden gebruikt door, of overgaan op coöperaties die door de gebouwgebruikers worden gevormd”, legt Delva uit.

De transformatie van het Campina-terrein vindt gefaseerd plaats. BPD verwacht in 2022 invulling te gaan geven aan de Campina-gebouwen die behouden blijven. Naar verwachting worden de eerste woningen in 2023 opgeleverd.

Andere nieuwsberichten

Jaarboek Architectuur in Nederland 2021/2022 gepresenteerd

Gisteren, 21:00

Powerhouse Company ontwerpt nieuw IBM-kantoor in Think District Amsterdam

Gisteren, 16:12

Solar Visuals, mede opgericht door UNStudio, exposeert op Gevel 2022

Gisteren, 14:04

Mirck Architecture ontwerpt woontoren met modulair bouwsysteem en hybride constructie

Gisteren, 13:15

Amerikaanse milieuprijs voor Urgenda-directeur Marjan Minnesma

1 uur geleden

Unicef: ook Nederland biedt kinderen geen gezonde leefomgeving

Gisteren, 10:32

Belgen trekken stekker uit tramlijn Hasselt-Maastricht

Gisteren, 09:35

META ontwerpt nieuw politiebureau in Torhout

23 mei, 2:14

Rijkswaterstaat schikt geschil Afsluitdijk voor 238 miljoen euro

23 mei, 10:29

Strengere regels moeten zorgen voor meer zonnepanelen op daken

23 mei, 9:37
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan