Orange Architects – genomineerd voor prijs Architect van het Jaar 2022

20 september 2022, 9:58
Orange Architects maakt ontwerpen die conceptueel heel sterk zijn. En het bureau weet dat in hun gebouwde werkt ook steeds te bewijzen, stelt de jury. Afgelopen jaar stapelen die bewijzen zich op met woongebouw The Line op Overhoeks / Amsterdam, wooncomplex S-West in Eindhoven, een vakantiewoning op Texel en woongebouw Jonas op IJburg / Amsterdam. Het bureau dient met haar ontwerpen altijd de opgaven, maar heeft ook altijd een eigen perspectief op de opgaven en is iedere keer uitgesproken in de gepresenteerde oplossingen.

https://vimeo.com/747426057

Voor de prijs voor Architect van het Jaar 2022 heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties aangewezen: Architectuur Maken, Bedaux de Brouwer Architecten, Orange Architects, Team V Architectuur en Werkstatt.

Van de genomineerden zijn de afgelopen periode videoportretten gemaakt. Iedere architect en ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij nu op om zijn/haar stem uit te brengen op de genomineerde die deze prijs wat haar/hem betreft het meeste verdient.

De genomineerde architect, of collectief van architecten, dat de meeste stemmen ontvangt, zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 12 oktober van dit jaar de prijs voor Architect van het Jaar 2022 uitgereikt krijgen.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2022 ook ook een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door Reynaers Aluminium en Forster.

Bekijk de vijf nominaties en breng jouw stem

De nominaties zijn gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Marianne Loof (LEVS Architecten), landschapsarchitect Steven Delva (Delva Landscape Architecture & Urbanism), stedenbouwkundige Tess Broekmans (Urhahn) en ontwikkelaar Tobias Verhoeven (Synchroon). 

Orange Architects
Orange Architects maakt ontwerpen die conceptueel heel sterk zijn. En het bureau weet dat in hun gebouwde werkt ook steeds te bewijzen, stelt de jury. Afgelopen jaar stapelen die bewijzen zich op met woongebouw The Line op Overhoeks / Amsterdam, wooncomplex S-West in Eindhoven, een vakantiewoning op Texel en woongebouw Jonas op IJburg / Amsterdam. Orange Architects bouwt aan een stellig oeuvre, maar met een zachte hand, vindt de jury. Het bureau dient met haar ontwerpen altijd de opgaven, zoekt daarbij nooit de confrontatie, maar heeft wel altijd een eigen perspectief op de opgaven en is iedere keer uitgesproken in de gepresenteerde oplossingen. 

Van een handtekening die over verschillende projecten heen herhaald wordt, is bij Orange Architects geen sprake. Iedere opgave beantwoordt het bureau met een ander concept en daaruit volgt steeds een heel eigen materialisering en uitstraling. Met haar eigen logo – dat uit steeds andere vormen wordt samengesteld – wil het bureau dat ook illustreren. Ieder project is anders. Ieder project vertelt zijn eigen verhaal. 

Orange Architects begon als drie vrienden – Jeroen Schipper (JSA), Patrick Meijers (A2Studio) en Michiel Hofman (HofmanDujardin) – die in het buitenland projecten deden, avonturen beleefden en met elkaar creatieve vrijheid vonden. Na projecten in Oekraïne, het Midden-Oosten en China die niet gebouwd werden, werd woontoren The Cube, dat het bureau in Libanon ontwierp, wel gerealiseerd. Het ontwerp met zijn gedraaide betonnen kokerconstructie won een prestigieuze CTBUH Award en ging de wereld over. 

Orange Architects werd vervolgens voor projecten in onder andere Rusland gevraagd en vervolgens ook in Nederland. Voor Michiel Hofman was dat laatste geen optie, de projecten in Nederland wilde hij met zijn eigen bureau blijven doen. In goed overleg is hij er toen uitgestapt. In de loop van dit proces heeft Patrick Meijers afscheid genomen van A2Studio om zich volledig te kunnen richten op Orange Architects. Jeroen Schipper heeft zijn architectenbureau JSA geïntegreerd in Orange Architects. Na de Russische inval in Oekraïne heeft Orange Architects zich teruggetrokken uit Rusland.

Hoe verschillend zijn de ontwerpen die Orange Architects maakt? Aan de Torenallee op Strijp-S in Eindhoven kreeg het bureau de vraag om meer woningen in te passen dan eigenlijk op de locatie paste. Met een kamstructuur en optimale situering van de woningen op de zon lukte het toch om de gevraagde dichtheid te behalen en is zelfs een ontspannen ensemble van woongebouwen ontstaan. Al die woongebouwen knipogen op hun eigen manier naar de industriële context. Het ene woongebouw heeft een soort sheddak, het andere een gevel met boogramen en de woontoren aan de Torenallee doet met zijn stoer uitkraging bovenin denken aan een grote silo.

Woongebouw The Line op Overhoeks in Amsterdam Noord heeft een heel ander concept. Ook hier gaat het om een buurt met een hoge dichtheid. Maar hier liggen gedeelde tuinen tussen de gebouwen in. Om de rug-aan-rug woningen in dit woongebouw daarop te openen, heeft het bureau rondom lopende balkons ontworpen. Een filigrain gevelraster uit hogesterktebeton transformeert de balkons vervolgens tot eigentijdse veranda’s.

Nog weer heel anders is de houten vakantiewoning in De Koog op Texel. Op vakantie doorbreek je als gezin je gebruikelijke routine, breng je meer tijd met elkaar door en doe je dat ook veel meer buiten dan anders. Deze compacte vakantiewoning, van 70 m2, is daarom opgevat als een loft, waarbij overdag alle ruimtes in open verbinding met elkaar staan, maar ‘s nachts een slaapkamer en badkamer met draaibare deuren eenvoudig afgeschermd kan worden. Daarbij opent de woning zich met een brede glazen pui naar de tuin en is onder een riant dakoverstek de favoriete plek van de bewoners gemaakt, met ‘s ochtends eerst de ochtendzon, ‘s middags schaduw en ‘s avonds weer gefilterd de avondzon.

En dan is het ontwerp voor Jonas op IJburg in Amsterdam weer een heel ander verhaal. Hier gaat het om de ordening van relatief veel compacte woningen op een smalle kavel aan de haven van dit eiland. Door de middengang, die de 250 rug-aan-rug woningen ontsluit, tot een ‘canyon’ te vergroten, komt daglicht nu diep het gebouw in. Ook kon zo een route gemaakt worden van de voorzieningen op de begane grond naar de gemeenschappelijke daktuin op het dak. De aantrekkelijke route die nu dwars door het gebouw loopt, nodigt bewoners uit om de voorzieningen ook echt te gaan gebruiken. Op de begane grond zijn, naast kantoren, cafés en restaurants voorzien, plus een filmzaal en huiskamer. De voorzieningen in de plint zijn ook voor de buurt toegankelijk. Voor het gebouw komt een compact plein met tribune, waar in de zomer ook buiten films getoond kunnen worden.

Meer informatie: www.orangearchitects.nl 
Toon alles

Gerelateerde video's

Andere nieuwsberichten

Vakjury en publiek kennen Alliander Westpoort Gouden A.A.P. 2024 toe

3 minuten geleden

Crematorium met rouwhof voor begraafplaats St. Barbara in Den Haag

Vandaag, 15:31

Woningbouwproject The Stack in Amsterdamse wijk Aan het IJ opgeleverd

Vandaag, 14:59

Pauwert Architectuur vestigt zich in historische boerderij aan rondweg Eindhoven

Vandaag, 12:22

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

4 uur geleden

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

Vandaag, 13:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

Vandaag, 09:31

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

Gisteren, 16:09

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

Gisteren, 10:52

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Gisteren, 09:42
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan