Copyright: case study homes
Copyright: case study homes
Copyright: case study homes
Copyright: case study homes
Copyright: case study homes
Copyright: case study homes
Inpassing in de historische context. Wijk Kelbergen (1973) met linksboven het park dat sinds 2014 Nelson Mandelapark heet en rechtsonder de inmiddels gesloopte flat Kralenberg
Copyright: HOH Architecten
Overzicht locatie
Copyright: HOH Architecten
01_INPASSING KELDERGEN 2.0
Copyright: HOH Architecten
02_OPBOUW OPENBARE RUIMTE
Copyright: HOH Architecten
03_STEDENBOUWKUNDIG ENSEMBLE
Copyright: HOH Architecten
04_LAAGBOUW DOORSNEDE_SCHAAL 1-100 OP A3
Copyright: HOH Architecten
05_LAAGBOUW PLATTEGROND_SCHAAL 1-100 OP A3
Copyright: HOH Architecten
06_LAAGBOUW 1E VERDIEPING_SCHAAL 1-100 OP A3
Copyright: HOH Architecten
07_LAAGBOUW 2E VERDIEPING_SCHAAL 1-100 OP A3
Copyright: HOH Architecten
08_TOREN STANDAARD PLATTEGROND_SCHAAL 1-100 OP A3
Copyright: HOH Architecten
09_GEVEL EN CONSTRUCTIE TOREN
Copyright: HOH Architecten
Copyright: case study homes
Copyright: case study homes
Copyright: case study homes
Copyright: case study homes
Copyright: case study homes
Copyright: case study homes
Inpassing in de historische context. Wijk Kelbergen (1973) met linksboven het park dat sinds 2014 Nelson Mandelapark heet en rechtsonder de inmiddels gesloopte flat Kralenberg
Copyright: HOH Architecten
Overzicht locatie
Copyright: HOH Architecten
01_INPASSING KELDERGEN 2.0
Copyright: HOH Architecten
02_OPBOUW OPENBARE RUIMTE
Copyright: HOH Architecten
03_STEDENBOUWKUNDIG ENSEMBLE
Copyright: HOH Architecten
04_LAAGBOUW DOORSNEDE_SCHAAL 1-100 OP A3
Copyright: HOH Architecten
05_LAAGBOUW PLATTEGROND_SCHAAL 1-100 OP A3
Copyright: HOH Architecten
06_LAAGBOUW 1E VERDIEPING_SCHAAL 1-100 OP A3
Copyright: HOH Architecten
07_LAAGBOUW 2E VERDIEPING_SCHAAL 1-100 OP A3
Copyright: HOH Architecten
08_TOREN STANDAARD PLATTEGROND_SCHAAL 1-100 OP A3
Copyright: HOH Architecten
09_GEVEL EN CONSTRUCTIE TOREN
Copyright: HOH Architecten

Met Kelbergen 2.0 geeft HOH Architecten voorbeeld van verbetering door verdichting

27 september, 15:19
Als uitbreiding van de woonwijk Kelbergen in Amsterdam-Zuidoost heeft HOH Architecten een houten woontoren en een strook laagbouw ontworpen. Geïntegreerd in een groene omgeving vormt de uitbereiding een eigentijdse en duurzame voortzetting van het originele ontwerp. “Kelbergen 2.0 laat zien hoen we naoorlogse wijken door verdichting kunnen verbeteren”, zegt Jarrik Ouburg. “Niet alleen ruimtelijk maar ook sociaal.”

Terwijl grote delen van de Bijlmer sinds het begin van deze eeuw onherkenbaar zijn vernieuwd, heeft de buurt Kelbergen nog steeds zijn oorspronkelijke opzet, vertelt HOH Architecten. De door architect Jan Sterenberg ontworpen laagbouwwijk uit 1973 biedt een mix van koop- en sociale huurwoningen en lag altijd strikt gescheiden van de hoogbouw in de Bijlmermeer.

De directe omgeving van de wijk ondergaat momenteel een grote transformatie, waarbij bijvoorbeeld de nieuwe Gaasperdammertunnel het autoverkeer van de A9 grotendeels aan het zicht en gehoor onttrekt. Op het tunneldak komt een park dat het gebied een nieuwe identiteit geeft en een groen verbinding tussen het Nelson Mandelapark en het Gaasperpark gaat vormen.

Het plan Kelbergen 2.0, dat HOH Architecten, in samenwerking met de gemeente Amsterdam en in opdracht van BPD Gebiedsontwikkeling, is een katalysator in deze transformatie.

Voortbouwen op wat is gegeven
Het ontwerp voor de wijk is een voorbeeld van een tabula scripta-benadering, zegt architect en mede-oprichter van HOH Architecten Jarrik Ouburg: het nieuwe ensemble bouwt voort op wat er al is. De laagbouw, bestaande uit 24 woningen met drie woonlagen, volgt de bestaande typologie van verspringende strokenbouw.

Dit zorgt voor een balans tussen een collectieve uitstraling en individuele identiteit, legt het architectenbureau uit. “Daarnaast ontstaat er een interessante en respectvolle stedenbouwkundige dialoog tussen de oude en nieuwe woningen, tussen het origineel en de versie 2.0”, aldus de architecten.

De woontoren, die ruimte biedt aan 45 appartementen, vormt de sluitsteen van de bestaande wijk. Tegelijkertijd vormt de toren een scharnierpunt in de stedelijke context die met het nieuwe park ontstaat.

Als klein maar belangrijk herkenningspunt verbindt de woontoren de twee wijken aan weerszijden van het park op zowel fysieke als visuele wijze. “De barrière, die de A9 was, wordt nog meer opgeheven en het stedelijk weefsel nog meer geheeld”, stelt HOH Architecten.

Houtbouw en eenheid
Wat betreft de constructie, materialisatie en architectuur volgt de nieuwbouw het principe van het modernisme uit 1970: bouwen in de geest van de tijd, legt het architectenbureau uit. De gevels, wanden en vloeren van zowel de toren als de laagbouw, in totaal 80% van al het bouwmateriaal, bestaan uit hout.

De volledige constructie van de toren, inclusief de kern, wordt opgebouwd uit CLT. Voor de gevel wordt gebruik gemaakt van het Duitse Steico-systeem, een technische doorontwikkeling van houtskeletbouw. De gevelbekleding is vervaardigd uit mosobamboe, een type reuzenhoutbamboe. Bamboe is bovendien een snel groeiend gewas.

Voor architectonische eenheid in de nieuwbouw zorgt, naast de gelijke gevelmaterialisatie, het patroon van vierkante raamopeningen en loggia’s. Daarbij speelt het architectenbureau met het principe van ‘regel en uitzondering’. De alzijdig ontworpen toren staat op een kruispunt van een park en een weg; met dit principe kan het bureau eenvoudig inspelen op de verschillende geluid- en ventilatie-eisen, die worden gesteld aan de buitenruimte van de afzonderlijke woningen.

Continuïteit
Kelbergen 2.0 laat zien hoe naoorlogse wijken door verdichting kunnen worden verbeterd, op zowel ruimtelijk als sociaal vlak. De type woningen die HOH Architecten en BPD toevoegen – grote flexibele gezinswoningen en appartementen – zorgen voor de nodige doorstroming in de wijk, zegt Ouburg. “Oudere bewoners kunnen verhuizen en toch in hun vertrouwde wijk blijven wonen, grotere gezinnen die nu huren kunnen gaan kopen en de bestaande eengezinswoningen komen weer vrij voor jonge gezinnen.”

Om deze doorstroming te garanderen en woningen bijvoorbeeld uit handen van beleggers te houden, is een aantal eisen ingebouwd. Bestaande buurtbewoners krijgen voorrang op koopwoningen, gecontroleerd middels een postcodecheck. Daarbij wordt een vaste verkoopprijs gehanteerd, die door de gemeente Amsterdam bepaald is. Ook geldt er voor kopers een woonplicht van minimaal vijf jaar.

Flexibiliteit
Verder hebben zowel de laag- als de hoogbouw een zeer heldere en robuuste plattegrond,  waarbinnen een grote variatie aan gebruik en indelingen mogelijk is, aldus HOH Architecten. Wensen van de kopers van de laagbouwwoningen zijn meegenomen in de realisatie, waardoor er “een gezinswoning met vijf volwaardige slaapkamers zal staan naast een woning voor een stel dat een moeder in huis heeft opgenomen”.

Alle aanpassingen op het generieke plan zijn altijd reversibel, waardoor een toekomstige bewoner de woning weer kan aanpassen aan diens eigen wensen.

Ruimte voor natuur
Het plan vormt een onderdeel van de groene verbinding tussen twee parken. Daarom is in samenwerking met de stedenbouwkundige dienst van de gemeente gekozen voor een die focust op dat waar grote behoefte aan is: meer groen, meer ruimtelijke kwaliteit en meer leefbaarheid voor mens en dier, legt het architectenbureau uit.

De inrichting van de openbare ruimte is standaard waterdoorlatend. Alleen bij bijvoorbeeld loop- of rijpaden is de verharding dichter. De openbare ruimte is verblijfsruimte en staat ten dienste van de voetganger; de auto is te gast.

De openbare ruimte tussen het talud langs de Gooiseweg en de bouwblokken wordt een parkachtig landschap. Een diversiteit in beplanting schept een omgeving voor vogels, vleermuizen en insecten. De combinatie van duurzame architectuur, sociale stedenbouw en een groene benadering van de openbare ruimte sluiten aan bij de uitgangspunten van de gemeente voor ‘Rainproof Amsterdam’ en ‘Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen’.

Andere nieuwsberichten

Atelier Kempe Thill wint competitie opleidingscentrum STEPS van KU Leuven

Gisteren, 10:45

UNStudio krijgt wederom opdracht verbouwing Museum Het Valkhof

Gisteren, 09:36

Eerste woonmodules voor entreegebouw Centrumeiland Amsterdam geplaatst

7 december, 5:13

Een houten huis met ritme en rust door derksen|windt architecten

7 december, 3:57

VORM en Oudendal Groep werken samen aan herontwikkeling Schipholweg Leiden

Gisteren, 12:20

Aedes bezorgd over commerciële bouw sociale huurwoningen

Gisteren, 11:29

Minister: energielabel kan met huidige eisen niet veel goedkoper

Gisteren, 10:18

Herkenbare en 'huiselijke' brandweerpost voor Bennebroek

7 december, 2:35

Deltacommissaris: 820.000 nieuwe huizen riskeren wateroverlast of droogte

7 december, 9:44

Eurobruggen Spijkenisse blijven ook bij aanpassing eurobiljet

6 december, 5:13
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan