Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: Atelier Kempe Thill / Daniel van Doorslaer
Copyright: Atelier Kempe Thill / Daniel van Doorslaer
Noordwestelijke gevel
Copyright: Atelier Kempe Thill / Daniel van Doorslaer
Zuidwestelijke gevel
Copyright: Atelier Kempe Thill / Daniel van Doorslaer
Begane grond
Copyright: Atelier Kempe Thill / Daniel van Doorslaer
Eerste verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill / Daniel van Doorslaer
Tweede verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill / Daniel van Doorslaer
Dak
Copyright: Atelier Kempe Thill / Daniel van Doorslaer
Doorsnede lange zijde
Copyright: Atelier Kempe Thill / Daniel van Doorslaer
Doorsnede korte zijde
Copyright: Atelier Kempe Thill / Daniel van Doorslaer
Detail doorsnede
Copyright: Atelier Kempe Thill / Daniel van Doorslaer
Situatie
Copyright: Atelier Kempe Thill / Daniel van Doorslaer
Situatie
Copyright: Atelier Kempe Thill / Daniel van Doorslaer
Heist-op-den-Berg
Copyright: Atelier Kempe Thill / Daniel van Doorslaer
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: Atelier Kempe Thill / Daniel van Doorslaer
Copyright: Atelier Kempe Thill / Daniel van Doorslaer
Noordwestelijke gevel
Copyright: Atelier Kempe Thill / Daniel van Doorslaer
Zuidwestelijke gevel
Copyright: Atelier Kempe Thill / Daniel van Doorslaer
Begane grond
Copyright: Atelier Kempe Thill / Daniel van Doorslaer
Eerste verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill / Daniel van Doorslaer
Tweede verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill / Daniel van Doorslaer
Dak
Copyright: Atelier Kempe Thill / Daniel van Doorslaer
Doorsnede lange zijde
Copyright: Atelier Kempe Thill / Daniel van Doorslaer
Doorsnede korte zijde
Copyright: Atelier Kempe Thill / Daniel van Doorslaer
Detail doorsnede
Copyright: Atelier Kempe Thill / Daniel van Doorslaer
Situatie
Copyright: Atelier Kempe Thill / Daniel van Doorslaer
Situatie
Copyright: Atelier Kempe Thill / Daniel van Doorslaer
Heist-op-den-Berg
Copyright: Atelier Kempe Thill / Daniel van Doorslaer

Ouderenwoningen in landelijke omgeving van Heist-op-den-Berg

3 december 2020, 17:09
Als deel van een omvangrijker project, dat de uitbreiding van een bestaand woon-zorgcomplex behelst, is in het Belgische Heist-op-den-Berg een eerste gebouw met 36 servicewoningen voor ouderen gerealiseerd. Atelier Kempe Thill en Daniel van Doorslaer hebben in opdracht van de stichting Emmaüs een gebouw ontworpen met een ingetogen uitstraling en voorzieningen als wintertuinen en een licht atrium.

Atelier Kempe Thill en Daniel van Doorslaer wonnen in 2013 een wedstrijd op uitnodiging voor de nieuwbouw van een zorgcampus in het landelijke Vlaamse stadje Heist-op-den-Berg. De opgave bestond uit de substantiële uitbreiding van een bestaand woon-zorgcomplex voor ouderen uit de jaren 70 van de vorige eeuw. Er dienden circa 120 nieuwe wooneenheden te worden toegevoegd.

Tussen de velden
Als concept stelden de architecten een masterplan voor met vier langgerekte stadsvilla's in een open, autovrij parklandschap. Enerzijds speelt het concept in op de kleinschalige en landelijke context van het gebied; daarnaast benadrukt het met zijn twee tot drie verdiepingen tellende gebouwen het horizontale karakter van het lokale landschap.

Anderzijds maakt het masterplan met individuele gebouwen een stapsgewijze implementatie mogelijk, met een redelijke mate van architecturale vrijheid voor elk gebouw. Elk van de stadsvilla's is specifiek ontworpen voor de behoeften van hun respectievelijke doelgroep. Bij het ontwerp volgt elke stadsvilla de mogelijkheden van de projectafhankelijke financiering en bijhorende specifieke ontwerprichtlijnen.

Het resultaat van het masterplan is een gedifferentieerd ‘ouderenzorglandschap’ dat de maatschappelijke complexiteit van de ouderenzorg in de 21e  eeuw zichtbaar maakt en gelijktijdig reflecteert, legt Atelier Kempe Thill uit.

Wonen met atrium en wintertuin
Het eerste gerealiseerde bouwproject betreft een wooncomplex met 36 rolstoeltoegankelijke servicewoningen. Alle appartementen zijn ontworpen met een as-maat van 7,20 meter en uitgevoerd als circa 62 m2 grote tweekamerappartementen met open keuken.

Op de gebouwhoeken zijn grotere driekamerappartementen van circa 90 m2 gerealiseerd. Alle appartementen hebben een individuele wintertuin van 7 meter breed, waardoor de bewoners het gehele jaar door het balkon kunnen gebruiken.

Het gebouw is zeer compact georganiseerd en voorzien van slechts twee trappenhuizen en één lift. Alle appartementen zijn ontsloten via een centraal atrium met galerijen. Dit atrium brengt veel daglicht binnen in het hart van het gebouw en stimuleert sociale interactie tussen de bewoners. In gebruik als royale gemeenschappelijke ruimte met een open toog vormt het atrium het ruimtelijk middelpunt van de ‘assistentievilla’ en representeert het de bewonersgemeenschap.

De gerealiseerde gebouwtypologie is opvallend compact met aan de korte zijde een diepte van ruim 28 meter, vertelt Atelier Kempe Thill. “Hiermee ontstond een ideale conditie voor economisch bouwen, waarbij met een minimum aan middelen een maximum aan kwaliteit aan de bewoners kon worden geboden”, aldus de architecten.

Terughoudende verschijning
De verschijningsvorm van het nieuwe gebouw wordt bepaald door een gevel van hoogwaardige prefab betonelementen. De grote antracietkleurige geveldelen zijn vervaardigd van wit beton met zwarte pigmenttoeslag, en zijn daarnaast gepolijst en waterafstotend gemaakt.

De wintertuingevel bestaat uit 1,80 meter brede, verdiepingshoge glazen schuifelementen in slanke aluminium profielen. De binnengevel van de wintertuinen is uitgevoerd in grijs stucwerk in combinatie met donkergrijs geanodiseerde aluminium kozijnen. De kopgevels van het gebouw zijn van zeer royale, geïsoleerde schuifpuien voorzien.

Het resultaat is een robuuste en onderhoudsarme gevel, die ideaal is voor het vochtige zeeklimaat van Vlaanderen. De donkere kleur is gekozen om het gebouw zo terughoudend mogelijk te laten zijn en daarbij het groen van de omgeving sterker te laten spreken.

Hierdoor heeft de gevel het karakter van een neutrale achtergrond waarbij de activiteiten van de bewoners op de balkons zichtbaar worden; deze worden gelijktijdig onderdeel van de architectonische beleving, aldus Atelier Kempe Thill.

Helder en huiselijk
De binnenzijde kenmerkt zich door een sterk contrast met de verschijningsvorm aan de buitenzijde. Het atrium is zeer helder en wordt overspoeld met zonlicht. De vloer is afgewerkt met zandsteenkleurige tegels, alle balustrades bestaan volledig uit glas en op de tweede verdieping houdt een glazen brandwerende wand rondom het atrium het interieur zo luchtig en open mogelijk.

De voordeuren van de woningen zijn met veel aandacht speciaal voor het project ontworpen en vervaardigd uit massief eiken. Hiermee hebben de architecten gestreefd naar een verwelkomende en huiselijke sfeer.

Kwaliteit bij standaardbudget
Het project werd gerealiseerd binnen het in Vlaanderen gebruikelijke standaardbudget voor ouderenhuisvesting. De compacte, en industrieel vervaardigde, gebouwtypologie heeft een bijzonder beperkt geveloppervlak en een efficiënte ontsluiting. Ook de gebouwentechnieken zijn hierbij dusdanig ontworpen dat verlaagde plafonds grotendeels achterwege konden blijven en het kanaalverloop zo kort mogelijk is.

Dit maakte het mogelijk om extra kwaliteiten aan te bieden zoals de grote wintertuinen, een gemeenschappelijke zitruimte in het atrium en de toepassing van bijzonder hoogwaardige materialen. Die kwaliteiten sluiten vanuit het oogpunt van de architecten zeer nauw aan bij de behoeften van de bewoners.

Andere nieuwsberichten

Nieuw centrumgebouw voor woonzorgpark Noordwijk

3 uur geleden

Eerste twee fases Pontkade op NDSM-werf opgeleverd

Vandaag, 11:49

Speellandschap vormgegeven als een 'Italiaans bergdorp'

Vandaag, 10:27

Bouw woonwijk MVRDV op voormalige legerbasis Mannheim begonnen

Gisteren, 14:05

Stedelingen kopen vaker huis in landelijk gebied

Vandaag, 11:06

Rechter wijst schadeclaim om parkeergarage Eindhoven Airport af

Vandaag, 09:14

Vastgoedavontuur was volgens onderzoek begin einde SNS Reaal

Gisteren, 10:37

Ook Neder-Germaanse limes op werelderfgoedlijst geplaatst

Gisteren, 09:58

Paleis Het Loo pas medio 2022 weer open

27 juli, 1:39

Nieuwe Hollandse Waterlinie en Drentse Kolonieën toegevoegd aan werelderfgoedlijst

26 juli, 3:42
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan