Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: Oostgevel. Atelier Kempe Thill
Copyright: Doorsnede. Atelier Kempe Thill
Copyright: Doorsnede detail. Atelier Kempe Thill
Copyright: Plattegrond 2e verdieping. Atelier Kempe Thill
Copyright: Situatie. Atelier Kempe Thill
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: Oostgevel. Atelier Kempe Thill
Copyright: Doorsnede. Atelier Kempe Thill
Copyright: Doorsnede detail. Atelier Kempe Thill
Copyright: Plattegrond 2e verdieping. Atelier Kempe Thill
Copyright: Situatie. Atelier Kempe Thill

Wintertuinen bepalen aanzicht woonblok

9 januari 2017, 14:05
Bij de Porte de Montmartre in Parijs is afgelopen december een woonblok met vijftig sociale huurappartementen, ontworpen door Atelier Kempe Thill en Fres architects, opgeleverd. De rondom toegepaste wintertuinen nemen een centrale plek in het ontwerp in.

Het wooncomplex is gerealiseerd in een gebied met voormalige industriële gebouwen en appartementengebouwen uit de jaren zestig van de vorige eeuw, gelegen langs de Périphérique. Parijs transformeert het gebied naar een hedendaagse woonomgeving.

Historisch naar hedendaags
Dat het gebied is gelegen in het centrum van Parijs, met haar belangrijke historie, hebben Atelier Kempe Thill en Fres architects als belangrijke inspiratiebron genomen. Daarbij hebben de architecten met name de negentiende-eeuwse stedenbouw als uitgangspunt genomen.

Met deze context hebben de architecten zich afgevraagd wat hier het geschiktste actuele thema voor stedelijke huisvesting zou zijn. Welke typologie biedt “die substantiële en coherente kwaliteiten, dat het de basis zou kunnen vormen voor een prototype voor de 21ste eeuw”, aldus legt Atelier Kempe Thill de benaderingswijze uit.

Concept
De architecten zijn uitgekomen op een consequent toegepaste wintertuin als conceptuele basis voor het project. Een wintertuin vervult, naast de recreatieve, meerdere functies. Hij vormt een klimaatbuffer in winter en zomer, hij zorgt voor demping van verkeersgeluid, en ruimtelijk biedt de wintertuin zowel een uitbreiding van de leefruimte als een vergroting van de privacy.

“De wintertuin kan tevens worden gezien als een hedendaagse interpretatie van de kenmerkende balkons langs de gevels van veel Hausmann-appartementengebouwen”, voegt Atelier Kempe Thill toe. Het appartementencomplex bij Porte de Montmartre is rondom voorzien van wintertuinen met glazen schuifpuien.

Twee compacte blokken
Om dit – architectonisch en economisch – mogelijk te maken, is het complex uitgevoerd in twee compacte blokken, gescheiden door een gedeelde binnentuin. Over de gehele lengte van het complex is een ondergrondse parkeergarage gerealiseerd.

In de plint van beide gebouwen zijn gezamenlijke en publieke faciliteiten gesitueerd; naast een fietsenstalling en conciërgeruimte bevinden zich op de begane grond een moeder-kindcentrum en een tandartsenpraktijk. Vanuit de binnentuin zijn beide appartementenblokken ontsloten.

De vijftig appartementen liggen op de eerste tot en met de vijfde verdieping van beide blokken, georganiseerd rond een centrale kern. Nagenoeg alle appartementen zijn georiënteerd op de hoeken en hebben uitzicht naar twee zijden. De hoeken zijn vrijgehouden van kolommen, wat – samen met de overhoekse wintertuinen – een ruimtelijk effect geeft, zowel van binnenuit als van buitenaf gezien.

Ulrich Schwarz heeft de foto's voor dit artikel gemaakt

Andere nieuwsberichten

Woontoren Nova in De Binckhorst rondt de transformatie Maanplein af

Gisteren, 16:50

Stadsbestuur Rotterdam stuurt nieuwe plannen Feyenoord City naar gemeenteraad

Gisteren, 16:14

‘Stoere dame op hoge hakken’ model voor gevel pand P.C. Hooftstraat

Gisteren, 14:01

Basisschool in Groningse Engelbert ontworpen als 'dorp voor kinderen'

Gisteren, 13:08

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

Gisteren, 15:27

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

Gisteren, 09:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

16 april, 4:48

Commissie vindt kabinetsplannen voor landelijk gebied onvoldoende

16 april, 3:10

Gasthuiskwartier Den Bosch nadert voltooiing met bouwstart fase vier

16 april, 2:20

Kabinet trekt 11 miljoen euro extra uit voor bibliotheken

15 april, 4:49
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan