Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Brick Visual
Copyright: Brick Visual
Copyright: Brick Visual
Copyright: Brick Visual
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio
Copyright: Brick Visual
Copyright: Brick Visual
Copyright: Brick Visual
Copyright: Brick Visual
Copyright: UNStudio
Copyright: UNStudio

UNStudio maakt winnend masterplan voor Korean National Football Centre

9 juli 2020, 14:34
Bij een besloten internationale competitie is het masterplan van UNStudio voor het Korean National Football Centre in het Zuid-Koreaanse Cheonan-shi aangewezen als winnaar. In het plan staan naast topvoetbal ook wetenschap, technologie, educatie, welbevinden en een gezonde levensstijl centraal.

Het winnende masterplan van UNStudio is in nauwe samenwerking met specialisten van de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam tot stand, benadrukt het architectenbureau. UNStudio bracht een team bijeen van stadionmanagers, sportwetenschappers en experts in dataverzameling om essentiële onderdelen van het masterplan te kunnen baseren op de ervaringen van andere internationale topclubs en trainingscentra, legt het bureau uit.

Het Korean National Football Centre (NFC) wordt gerealiseerd in opdracht van de Zuid-Koreaanse voetbalbond KFA. Het centrum gaat niet alleen fungeren als thuishonk van het nationale elftal en zijn trainers, maar wordt ook de kweekvijver voor toekomstige topspelers. Het NFC komt te liggen op een terrein van meer dan 450 m2 in Cheonan-shi, Chungnam-do.

Faciliteiten
In het nieuwe NFC komen faciliteiten voor het nationale herenelftal, het dameselftal en de jeugdploegen. De nadruk bij het trainen van de jongeren ligt, aldus UNStudio, op de optimale ontwikkeling van hun lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Het complex omvat onder meer twee stadions en meer dan tien verschillende soorten sportvelden, natuurlijke atletiekbanen en overdekte sportzalen. Steeds zijn in de nabijheid faciliteiten van sportartsen en behandelcentra.

Met een luxe hotel – voorzien van onder andere overdekte en openlucht loungeruimten, een spa, sauna en een wellness-centrum – biedt het NFC de spelers mogelijkheden om voor en na de trainingen volledig te onstpannen, meldt UNStudio. Daarnaast moet het complex ook een aantrekkelijke bestemming voor voetbalfans worden.

Publiek gebied
Een van de pijlers van het masterplan is het centraal gesitueerde, publieke plein. Dit voetgangersgebied geeft plek aan verschillende restaurants, winkels en (deels) openbare sportfaciliteiten.

Het plein vormt een terrassenlandschap, waar tevens het hele jaar door evenementen kunnen plaatsvinden. Rond het centrale plein liggen de drie hoofdbestanddelen van het ontwerp: het museum, het overdekte stadion en het openluchtstadion.

Merkhandleiding
Naast het ontwerp voor het masterplan moest er in de internationale competitie ook een sterk merk voor het complex worden ontwikkeld, vertelt UNStudio. Het architectenbureau ontwierp een ‘stedelijke brandmanual’, zodat de samenhang tussen de gebouwen en het omringende landschap gedurende het hele ontwerpproces consistent zou blijven.

Deze handleiding vormt een richtlijn voor de belangrijkste stedelijke en bouwkundige elementen van het masterplan. Er is een overzicht in opgenomen dat de verschillende detailschalen specificeert die aan de basis liggen van het ontwerp, legt het bureau uit.

Gezondheid en welzijn

Het NFC zal sterk focussen op ‘Gezondheid, Wellness, Wetenschap en Technologie’. Dit doet het centrum met het oog op sportinnovatie, wat tevens merkuitstraling en de commerciële positie van het complex versterkt.

De lichamelijke ontwikkeling van jonge sporters verbetert naarmate ze met verschillende sportactiviteiten hun motorische vaardigheden en reflexen versterken, blijkt uit onderzoek. Meervoudige trainingssoorten en conditioneringsmethodes dragen bij aan de prestatie van spelers. Daarom biedt het nieuwe NFC meer dan tien verschillende soorten sportvelden, natuurlijke atletiekbanen en overdekte sportzalen, legt UNStudio uit.

Geestelijke gezondheid is nauw verbonden met de ontwikkeling en ontplooiing van het lichaam. Daarom biedt het terrein faciliteiten waar de spelers kunnen ontspannen. Ook het gekozen materialenpalet levert een bijdrage, aldus de architecten.

Waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van lokale, natuurlijke materialen als ruw natuursteen, hout en textiel. Met een overvloed aan groeiende planten en groene ruimte is het terrein naadloos ingebed in het omliggende landschap van heuvels en akkers.

Wetenschap en technologie
Het NFC is een opleidingsinstituut voor het nationale elftal, maar richt zich ook op vrouwenvoetbal jeugdploegen. Het bijeenbrengen van zoveel sporters van verschillende niveaus zal veel nuttige data opleveren, waarmee artsen en sportwetenschappers de verschillende trainingsprogramma’s kunnen evalueren en personaliseren.

Digitale technologie levert de data over gezondheid, activiteit, tijdsbesteding, schema’s en andere biometrische gegevens; trainers, managers en zorgverleners gebruiken die om de vooruitgang van sporters en de ontwikkeling van trainingsprogramma’s op de voet volgen. Ook hieraan levert UNStudio een bijdrage: het bureau heeft de kennis in huis waarmee digitale technologie op subtiele wijze kan worden geïntegreerd in de bebouwde omgeving, zo meldt UNStudio.

Andere nieuwsberichten

Video's: genomineerde projecten Rietveldprijs 2022

Vandaag, 16:28

Winnaars Heuvelinkprijs 2022 bekendgemaakt

Vandaag, 13:49

Cirkelbrug Almere beleeft officiële opening

Vandaag, 10:38

Plan Nieuwe Oogst wint prijsvraag biobased bouwen Oirschot

Gisteren, 16:32

Tv-programma Pointer belicht 'kanaaldrama' met vierhonderd verzakte huizen

Vandaag, 15:15

NVM voorziet oplopend tekort woningen door stokkende nieuwbouw

Vandaag, 09:29

Huizenprijzen volgens makelaars flink gedaald in zomerkwartaal

Gisteren, 14:47

Verlies Floriade loopt weer verder op voor Almere

Gisteren, 09:55

'Plan voor IJbruggen in de ijskast'

Gisteren, 09:11

Remkes: stel natuur centraal en sta soms uitstel stikstofdoel toe

5 oktober, 3:24
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan