Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: cepezed
Copyright: Superuse Studios
Copyright: cepezed
Copyright: Superuse Studios

What If Lab resulteert in ideeën over hergebruik windturbine-onderdelen

29 april, 13:21
De ontwerpfase van What if Lab Upcycled Turbines is afgesloten. Op verzoek Vattenfall hebben gedurende een aantal maanden vier bureaus, waaronder cepezed en Superuse Studios, zich gebogen over de mogelijkheden die ontmantelde windturbines bieden. Mogelijkheden rijken van drijflichamen tot tiny houses.

What If Lab, een initiatief van Dutch Design Foundation, is een platform dat de samenwerking tussen opdrachtgevers en ontwerpers activeert en faciliteert. In een dergelijk lab kunnen bedrijven, overheden of instituten ontdekken hoe ontwerpers en hun specifieke creatieve gereedschapskist hen kunnen ondersteunen in het ontwikkelen en onderzoeken van oplossingen voor complexe vraagstukken. Er lopen elk jaar meerdere labs.

In What If Lab Upcycled Turbines wilde Vattenfall onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om onderdelen van afgeschreven windturbines een twee leven te geven. In de afgelopen maanden hebben cepezed, Superuse Studios, Studio Carbon en Interactivist (Chris Kievid) daarover meegedacht.

De architecten en ontwerpers analyseerden de eigenschappen van de verschillende componenten en spraken met onder andere experts uit de industrie en onderzoekers. Onlangs presenteerden de vier deelnemende ontwerpbureaus hun concepten aan Vattenfall en andere belanghebbenden.

Drijvende platforms
Na ontmanteling van een windpark zijn de meeste materialen te recyclen. De wieken van de turbines vormen echter een uitdaging, omdat ze wat betreft materiaal en vorm sterk zijn geoptimaliseerd. Ze bestaan uit een composiet van dicht op elkaar geperste materialen om robuust, groot en tegelijkertijd relatief licht te zijn.

Het voorstel van cepezed is om de bladen zo intact mogelijk te gebruiken als drijflichamen. Mede dankzij de holle vorm van de turbinebladen kunnen ze volgens cepezed drijvende platforms vormen, die geschikt zijn voor tal van functies. Zo stelt het bureau drijvende gebieden voor, waarmee tegelijkertijd oplossingen worden geboden voor de woningnood en de stijgende zeespiegel.

Behuizing wordt huis
Superuse Studios heeft zich gebogen over de behuizing op de top van de mast, waarin de omzetting van de windkracht plaatsvindt, de nacelle. De Vestas V80-windturbine heeft een grotere nacelle uit glasvezelversterkt polyester (GFRP). De ontwerpstudio heeft laten zien dat deze nacelle kan worden getransformeerd naar een kleine accommodatie van ongeveer 35 m2. Het gebouwtje, Nestle genoemd, voldoet geheel aan de Nederlandse bouwregelgeving.

Voor het interieur heeft Superuse Studios verschillende basisconfiguraties ontworpen. Daarmee is Nestle in te zetten als vrijstaand kantoor, expositieruimte, optopping van een woning of als vakantieverblijf. Superuse Studios is al langere tijd bezig met het ontwerpen voor hergebruik van de turbinebladen. De uitvoering daarvan is ondergebracht bij Blade-Made; ook de uitvoering van de Nestle wil de ontwerpstudio bij Blade-Made onderbrengen.

Doorontwikkeling en concretisering
Nu het What If Lab is afgesloten kijken de deelnemers naar mogelijke doorontwikkeling van de diverse concepten. Thomas Hjort, directeur Innovation Offshore Wind Energy bij Vattenfall, zegt graag minimaal twee concepten graag vertaald te zien naar fysieke pilots: een nacelle die is verbouwd tot tiny house, met verschillende functies, en een systematische, stapsgewijze ontwikkeling naar een holistische visie op een duurzame energiesector door middel van backcastingworkshops. Dat laatste vloeit voort uit het onderzoek in samenwerking met Studio Carbon.

Ook wordt er nu onderzocht hoe de geleerde lessen van dit What if Lab geïmplementeerd kunnen worden binnen Vattenfall. Zo is Hjort aan het lobbyen om data over onderdelen en materialen toegankelijker te maken, hetgeen is gerelateerd aan het onderzoek in samenwerking met Interactivist. Tijdens Dutch Design Week 2024 krijgen de concepten in elk geval een fysieke vorm.

Andere nieuwsberichten

Cepezed ontwerpt gebouw voor kwantumonderzoek op campus TU Delft

Gisteren, 12:28

Korteknie Stuhlmacher realiseert nieuw woonhuis binnen ensemble Jan David Zocher

Gisteren, 12:04

Winnaars Architectuurprijs Almere 2024 bekend

19 juni, 4:24

Duurzame en flexibele nieuwbouw voor Dalton-school in Amsterdam-Noord

19 juni, 3:03

Dag van de Ontwerpkracht 2024: van zeespiegelstijging tot woningplattegrond van de toekomst

Gisteren, 14:45

Onderzoek: uitstoot door energieverbruik naar record in 2023

Gisteren, 10:59

Huurwet De Jonge lijkt het ook in senaat te halen

19 juni, 10:15

Duitse woningnood zet door, opnieuw minder bouwvergunningen

18 juni, 3:05

NVM: vakantiehuisjes veel minder gewild, wel weer duurder

18 juni, 12:01

Aspirant-minister Keijzer: stikstof geen probleem voor woningbouw

18 juni, 10:29
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan