Buiksloterham
Copyright: WAX
Cityplot Buiksloterham
Copyright: Studioninedots, Delva Landscape Architecture | Urbanism
Buiksloterham
Copyright: WAX
Cityplot Buiksloterham
Copyright: Studioninedots, Delva Landscape Architecture | Urbanism

Amsterdam ambieert circulaire stad in 2050

14 april 2020, 17:53
De gemeente Amsterdam heeft zich tot doel gesteld om in 2050 een circulaire stad te zijn. Om dat te bereiken zet ze in op drie kansrijke categorieën, waaronder de gebouwde omgeving. De gemeente heeft een Strategie gepubliceerd.

Amsterdam wil toe naar de situatie dat in de gemeente waardevolle materialen en grondstoffen worden hergebruikt en er geen afval wordt geproduceerd, laat ze weten op haar website. Om dat te bereiken heeft de gemeente de Strategie Amsterdam Circulair ontwikkeld en beschreven.

De gemeente heeft zich tot concreet doel gesteld om in 2030 het gebruik van nieuwe grondstoffen te hebben gehalveerd en in 2050 een volledig circulaire stad te hebben bereikt. Ze ziet bij drie waardeketens mogelijkheden om invloed uit te oefenen en resultaten te bereiken in de stappen naar een circulaire stad. Als de kansrijke categorieën noemt Amsterdam: voedsel en organische reststromen, consumptiegoederen en de gebouwde omgeving.

Circulair ontwikkelen en renoveren
Met betrekking tot de gebouwde omgeving wil de gemeente dat vanaf 2022 alle nieuwe ontwerpen voor gebiedsontwikkelingen en openbare ruimte in Amsterdam zijn gebaseerd op circulaire criteria. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het gebruik van duurzame (zoveel mogelijk hergebruikte en biobased) materialen en de mogelijkheid om wisselende functies aan een gebouw toe te kennen. Verder moet de gebouwde omgeving aansluiten bij de steeds veranderende behoeften van zowel bewoners als bezoekers, stelt de gemeente.

Vanaf 2023 gaat Amsterdam ook circulaire criteria hanteren bij werken aan gebouwen; dat doet de stad onder meer bij inkoop, aanbesteding en tenders voor gronduitgifte. De gemeente zet in op zoveel mogelijk gebruik van bestaande gebouwen. Van gemeentelijke eigendommen wil  ze de waarde benoemd zien.

In 2025 moeten de renovaties en het beheer van de bestaande stad voor 50% volgens circulaire principes worden uitgevoerd. De gemeente wil dit dan voor elkaar hebben bij onder andere bestaande sociale en particuliere woningbouw, maatschappelijk vastgoed en scholen.

Concrete verwachtingen
Amsterdam  verwacht einde 2021 een aantal concrete resultaten te hebben bereikt. Zo brengt de gemeente momenteel in kaart in hoeverre circulaire materialen kunnen worden ingezet in de bouw, zodat vanaf 2021 de eisen aan milieuprestaties van gebouwen (MPG) kunnen worden aangescherpt.

Ook verwacht de gemeente tegen die tijd een instrument te hebben voor het opstellen van waarde-inventarisaties. Dit moet een efficiëntere omgang met grondstoffen en materiaalstromen in gebiedsontwikkeling en transformatieprocessen mogelijk maken.

Vanaf 2021 brengt een gemeentelijk circulair expertise- en meldpunt beschikbare kennis bijeen voor en geeft praktische adviezen aan gemeentelijke partijen. Voorts verwacht de gemeente eind van dat jaar de juiste circulaire uitvraag te kunnen toetsen in de praktijk dankzij diverse gerealiseerde projecten.

In die periode wil Amsterdam een aanbesteding voor betonelementen en drie nieuwe circulaire tenders voor gronduitgifte afronden. Ook verwacht de gemeente eind 2021 de eventuele meerkosten van circulair bouwen in kaart te hebben gebracht.

Proefprojecten
Momenteel lopen al diverse proefprojecten, aldus de gemeente. Zo noemt ze het gebouw Vivaldi op de Zuidas als proef voor de toepassing van hout in hoogbouw, en geldt de transformatie van Buiksloterham als proeftuin met ruime mogelijkheden voor onderzoek, experiment en innovatie. De projecten en initiatieven die nu al starten of in uitvoering zijn – ruim 200, aldus de gemeente – staan beschreven in het Innovatie- en Uitvoeringsprogramma 2010-2021.

Andere nieuwsberichten

Ensemble van ontvangstpaviljoens voor Brabantse natuurbegraafplaats

24 juni, 1:38

Eerste monografie van KAAN Architecten verschenen

24 juni, 11:32

Wethouders Almere opgestapt om slechte resultaten Floriade

24 juni, 9:03

Architectuurprijs Nijmegen 2021 voor Het Rijks en Jorismavo

23 juni, 10:15

Lichtkunstfestival GLOW in teken van thema 'urban skin'

24 juni, 2:26

Onderzoek: woningcorporaties worstelen met oplopende bouwkosten

24 juni, 10:18

Steeds minder vogels in stedelijke gebieden

24 juni, 9:41

Online sessie over ruimte voor lopen in de stad

23 juni, 1:26

'Aantal te versterken woningen aardbevingsgebied stapelt zich op'

23 juni, 9:36

Senaat bouwt noodrem in voor invoering Omgevingswet per 2023

22 juni, 10:05
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan