Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: KOW
Copyright: KOW
Copyright: KOW
Copyright: KOW
Buurtschap Te Veld, Kamer E
Copyright: KOW
Buurtschap Te Veld, Kamer K
Copyright: KOW
Spreiding woningen in Buurtschap Te Veld
Copyright: KOW
Situatie
Copyright: KOW

Oplevering 101 ‘tijdelijke’ woningen in Buurtschap Te Veld in Eindhoven-Noord

27 mei, 11:36
Aan de rand van Eindhoven zijn vorige week ruim honderd ‘tijdelijke’ woningen als onderdeel van het buurtschap Te Veld opgeleverd. Het natuurinclusieve deelproject is ontworpen door KOW in samenwerking met RRog; de woningen zijn een door KOW en Van Wijnen uitgewerkt prefab ontwerp met demontabele en herbruikbare bouwdelen.

Buurtschap Te Veld wordt op initiatief van de gemeente Eindhoven en de woningcorporaties Woonbedrijf en ‘Thuis ontwikkeld als een tijdelijke woonwijk. Een locatie tussen de A50 en de Castiliëlaan in Woensel-Noord is aangewezen om snel een bijdrage te leveren aan het oplossen van het grote woningentekort in de gemeente. In het parkachtige buurtschap komen zo’n 670 woningen, die er 30 jaar kunnen blijven staan.

Daarbij worden in Te Veld tal van innovaties toegepast op het gebied van duurzaam ontwikkelen, bouwen en samenleven en de deeleconomie. De woningen komen in kleine groepjes verspreid in het landschap te staan en kennen een grote diversiteit. Er komen 350 sociale huurwoningen voor de twee corporaties, 100 zelfbouwwoningen via Minitopia, 119 innovatieve en experimentele woningen via Living LAB 40 en de 101 middensegment-huurwoningen van het deelproject Natuurlijk Te Veld.

Natuurlijk Te Veld omvat 46 grondgebonden woningen en 55 appartementen; het project is ontworpen door KOW in samenwerking met RRog. De woningen zijn verdeeld over vier ‘kamers’ in het landschap. Deze deelgebieden hebben een eigen identiteit, maar delen dezelfde kernwaardes: ‘samenleven in je buurt’, ‘natuurlijk wonen’ en ‘onconventioneel’, aldus KOW.

Samenleven in je buurt
De bewoners delen in het project de buitenruimte, een moestuin, de compostbak, (tuin)gereedschap en vervoer. De kamers zijn in principe autovrij, maar bereikbaar voor een verhuisbusje en hulpdiensten. De parkeerplaatsen zijn samengebracht in kleine hubs. Voorts zijn er voorzieningen zoals fiets- en autolaadpalen, pakketkluisjes en gemeenschappelijke bolderkarren. “Dit verkleint het aantal auto’s in het straatbeeld, wat goed is voor milieu en gezondheid”, aldus KOW.

De inrichting van de kavels creëert geborgenheid en faciliteert ontmoetingen, legt het bureau verder uit. Zo bieden de natuurlijke zitelementen in het centrum van ‘Eikberg’ mogelijkheden voor een buurtbarbecue of een kleine vlooienmarkt, geeft KOW als voorbeeld.

Voor de familiewoningen in ‘Overakker’ ontstaat beslotenheid met “vier solide korrels rond een natuurlijke speelplek”. Met naar elkaar toe gerichte entrees, geïntegreerde bankjes bij de voordeur, grote glazen puien en de keuken aan de voorzijde ontstaat op vanzelfsprekende manier sociale interactie en controle.

Natuurlijk wonen
Het ontwerp voor Natuurlijk Te Veld zet in op een maximale buitenbeleving voor de bewoners, ook binnenshuis, legt KOW uit. De woningen kennen daartoe veel lichtinval en uitzicht op groen dankzij grote glazen puien, veranda’s aan de voor- en achterzijde en een doorzon-indeling.

De gevelbekleding met thermisch gemodificeerd vuren geeft de woningen een natuurlijke uitstraling, aansluitend bij de bosrijke omgeving. Bij de appartementen zijn plantenbakken en klimvoorzieningen opgenomen, zodat er een groene gevel ontstaat.

Per kavel hebben de gebouwen een eigen identiteit en beleving, met een thema dat past bij het programma en de stedenbouwkundige situering, vertelt het architectenbureau. Dat heeft KOW gedaan door de woningen per kavel een andere kleur en indeling van de gevel te geven. Het bureau heeft daartoe gevarieerd met de breedte van de planken, horizontale en verticale bevestiging, reliëf en de diepte van de negge.

Remontabel
De woningen zijn digitaal uitgewerkt door TWIN, het zusterbedrijf van KOW voor BIM engineering. Het met Van Wijnen samen uitgewerkte prefab systeem maakt gebruik van demontabele en remontabele bouwdelen.

De betonnen wand- en vloerelementen worden geproduceerd in de ‘woonfabriek’ van Van Wijnen met speciaal ontwikkeld beton. Dit beton stoot, zo meldt KOW, 65% minder CO2 uit. Bovendien is voor de woningen door een optimale engineering tot 15% minder beton en wapening toegepast dan gebruikelijk is in vergelijkbare woningen, stelt het architectenbureau.

De binnenwanden van de woning bevatten nagenoeg geen leidingwerk en koperdraad, omdat gebruik is gemaakt van een slim draadloos schakelsysteem zonder batterijen, maar met natuurlijke impulsenergie. De prefab woningen zijn met zwevende dekvloeren en hangend toilet “heel comfortabel en compleet” en bovendien eenvoudig demonteerbaar.

De indeling is door het architectenbureau zo efficiënt mogelijk uitgewerkt, met zo min mogelijk materiaalverlies. De digitaal uitgewerkte prefab woningen konden bijzonder snel worden gebouwd en zijn na dertig jaar zonder kwaliteitsverlies te demonteren en elders op te bouwen, aldus de ontwerpers. De woningen zijn opgeleverd met een materiaalpaspoort en een demontageplan.

Natuurinclusief en klimaatadaptief
Natuurlijk Te Veld is gerealiseerd met voorzieningen voor flora en fauna in en om de woningen, vertellen de architecten. Zo zijn er begroeide daken en gevels toegepast, en nestvoorzieningen voor vleermuizen, mussen en gierzwaluwen in de gevels.

De begroeide platte daken stimuleren de biodiversiteit, voorkomen hittestress en zorgen voor een geleidelijke afvoer van regenwater naar regentonnen. De groene inrichting rondom de woningen, schelpenpaden, waterpasserende verharding en verdiepte wadi’s zorgen voor buffering, vertraagde afvoer en bodeminfiltratie van het water.

Het afstromend water is via de wadi’s bovendien verbonden met de waterpartijen aan de buitenranden van het plangebied. De waterpartijen krijgen natuurlijke oevers. “Zo wordt buurtschap Te Veld een duurzame en gezonde omgeving voor mens en dier, die na dertig jaar zonder nadelige effecten kan worden teruggegeven aan de natuur”, aldus KOW.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Een Meccano-doos voor de bouw van de Almeerse fiets- en voetgangersbruggen

Gisteren, 17:46

Woontoren door KAAN Architecten in Eindhovense wijk De Caai opgeleverd

Gisteren, 11:23

Nijmegen kiest voor plan Stadgoed DUUX van ZUS en Koschuch Architects

Gisteren, 09:38

Beeldkwaliteitsplan voor grootschalige Flora Campus Westland vastgesteld

27 mei, 3:01

Investeerders kopen duurdere woningen door nieuwe regels

Gisteren, 14:03

DOEN Participaties en Fair Capital Impact Fund investeren in CrowdBuilding

Gisteren, 12:00

Stefan Kolen nieuwe directeur Heembouw Architecten

27 mei, 4:14

Nederlands Expo-paviljoen in Osaka krijgt tweede leven op Japans eiland

27 mei, 12:17

Raad van State ziet risico’s bij verhogen stikstofgrens

26 mei, 4:47

Royal HaskoningDHV heet voortaan Haskoning

26 mei, 11:20
Robert MuisRedacteur
Atag Nederland
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
AXOR + hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
Architectenweb
Over ons
Contact

© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan