KOW en Rrog ontwerpen blok met woningen in stationsgebied Zwijndrecht
14 februari 2023, 14:24
In het stationsgebied van Zwijndrecht verrijst een blok met woningen naar ontwerp van KOW en RRog Stedenbouw en Landschap. De gemeente koos het plan De Wijck voor de ontwikkeling van het blok, dat zal bestaan uit 55 woningen, een binnentuin en een collectieve huiskamer. Van Wijnen treedt op als ontwikkelaar.
Het blok wordt gerealiseerd op een braakliggend terrein, grenzend aan het Stationsplein Het krijgt een stedelijk karakter, maar er is ook volop ruimte voor groen. In de hoek aan de zijde van het plein komt De Wijckkamer, een collectieve huiskamer voor bewoners en lunchroom voor passanten. Deze functie moet zorgen voor levendigheid en bijdragen aan de sociale cohesie.
De binnentuin biedt ruimte voor natuur, sport, spel en ontmoeting, zegt Sebastiaan Jansen, creatief directeur en architect bij KOW. “Het is een doorwaadbaar bouwblok, met heldere overgangen tussen de private- en openbare ruimte. Deze overgang hebben we gelaagd ontworpen, waardoor er sociale interactie plaatsvindt op verschillende schaalniveaus en aan alle zijden van het plangebied.”
Geluid
Door de ligging aan het spoor en een drukke verkeersweg is geluid een belangrijke uitdaging en een vormende factor in het ontwerp. “In samenwerking met akoestisch experts van Buro Bouwfysica, hebben we parametrisch een gebouwvorm ontworpen die de geluidscontour volgt”, vertelt Sjoerd Broek, architect bij KOW.
“Daaruit ontstond een massa met een getrapt volume als buffer naar het achtergelegen gebied. Door de hofstructuur ontstaat er op het maaiveld een geluidluwe gemeenschappelijke buitenruimte met daaraan de tuinen van de grondgebonden woningen.”
Het blok bestaat uit een appartementengebouw aan de zijde van het Stationsplein en een deel met eengezinswoningen erachter. De gevels worden uitgevoerd in een gedetailleerde baksteenarchitectuur van hergebruikte stenen, gecombineerd met grote gevelopeningen.
Het deel met de eengezinswoningen heeft een geparcelleerde opzet met penanten, die de individuele woningen markeren. Dankzij deze opzet sluit dit deel van het blok bovendien aan bij de schaal van de naastgelegen woonwijk. In aansluiting op het vergroende straatprofiel en de binnentuin krijgen de woningen begroeide gevels en pergola’s.
Biodiversiteit
Door het groene karakter van het plan draagt het project bij aan klimaatadaptatie, de biodiversiteit en de verlaging van de hittestress in het gebied, stelt KOW. Met de mee ontworpen plantenbakken, de geïntegreerde regentonnen in de tuinen en banken en zogenaamde rain gardens wordt regenwater vastgehouden of vertraagd afgevoerd.
Ook is er plek voor dieren binnen het blok, meldt KOW voorts. “Samen met Zoon Ecologie maken we voor elke doelsoort een eigen habitat. Variërend van bloemen, kruiden en koolsoorten voor vlinders en bijen tot takkenrillen voor de egel en nestkasten voor de huismus en de dwergvleermuis”, aldus het bureau.
Aan de kant van het spoor komt een fietsenstalling met 140 fietsparkeerplaatsen en plek voor bakfietsen of (elektrische) scooters. Ook is hier een ‘parkeertuin’ bedacht, die grotendeels aan het zicht wordt onttrokken door begroeide schanskorven.