Bouw woontoren Elements in Amstelkwartier van start
3 februari 2023, 10:49
Donderdag is het officiële startsein gegeven voor de bouw van woontoren Elements in Amsterdam. Het zeventig meter hoge gebouw in het Amstelkwartier bestaat uit 140 woningen en gemeenschappelijke functies als een huiskamer, zwembad en daktuinen. De toren is ontworpen vanuit de verschillende aspecten of ‘elements’ die van invloed zijn op de opgave.
Dat meldt KondorWessels, de ontwikkelaar die drie jaar geleden de tender voor de toren won. Het winnende samenwerkingsverband bestaat verder onder meer uit Koschuch Architects (architectuur), Arup (parametrisch ontwerp en de duurzaamheid en de draagconstructie), Boom Landscape (landschapsarchitect) en Buildung (conceptontwikkelaar).
De vorm van de woontoren, die ‘Elements’ gedoopt is, is door Koschuch Architects niet op een traditionele manier ontworpen, maar ontwikkeld vanuit de verschillende aspecten die van invloed waren op de opgave, zoals de stedenbouwkundige envelop, de baan van de zon, daglichttoetreding, optimale energieopwekking, opvang van water, invloed van de wind en opname van groen voor meer biodiversiteit.
Al die elementen zijn door Arup in een parametrisch opgezet 3D-model opgenomen. Vervolgens zijn hiermee honderden varianten gegenereerd, waaruit via een serie van analyses uiteindelijk het optimaalste en daarmee ook duurzaamste model geselecteerd is.
In het uiteindelijke ontwerp kennen de woningen, en de PV-panelen die in de balkonranden zijn opgenomen, een optimale bezonning. Ook is het windklimaat op straat, op de daktuin en in de binnentuin met natuurzwembad geoptimaliseerd. Zelf had Koschuch Architects gedacht wellicht uit te komen op een getrapt volume. Het bureau was verrast door de versmalling aan de basis van de toren die uit de gegeneerde modellen kwam, maar waardeerde de sculpturale kwaliteit daarvan. Met zijn subtiele ‘modulaties’ ziet de toren er van iedere zijde anders uit.
Van BENG naar ENG
Koschuch Architects is er trots op dat het gelukt is om een energieleverende woontoren te ontwerpen. Dus van BENG naar ENG. Nog veel innovatiever is de hybride houten-stalen-betonnen draagcontructie. Daarmee moet meer dan 50% bespaard worden op de CO2-last van de toegepaste materialen.
Door in de hoogte om de zes meter een betonnen vloer te maken, met daartussen houten vloeren, is er ruimte gecreëerd voor dubbelhoge woningen waarbij de verbinding tussen de twee lagen daarvan ook nog eens flexibel en aanpasbaar is. Die houten vloer kan immers vrij eenvoudig voorzien worden van sparingen of juist extra vloervlakken.
Door bovendien overal een radicale scheiding te maken tussen drager en inbouw, tussen draagconstructie en installaties plus afwerking, zijn de woningen richting de toekomst ook veel flexibeler.
Levendige en groene onderbouw
Voor de onderbouw van de woontoren heeft Boom Landscape een dakpark ontworpen met veel bomen en een groene binnentuin. Daar bovenop wordt de entree aan de zijde van Bella Vistapark nog voorzien van een wintertuin met subtropische planten. Daarmee moet dat echt een ontmoetingsplek worden voor de bewoners van het gebouw en de buurt.
Aan de parkzijde van het gebouw komt verder ruimte voor commercieel programma, zoals coworking, dat ‘s avonds kan verkleuren naar meer maatschappelijk programma. Op de kop van het gebouw komt ‘Bar Seasons’, waarvan de gevel bij goed weer helemaal opengeschoven kan worden.
Het woonprogramma bestaat voor precies de helft uit koop- en huurwoningen en kent een variatie aan typologieën. De mix van woningen is bijzonder; zo worden studio’s (middensegment huur) tussen de koopwoningen geplaatst. Verder komen op grote hoogte dubbelhoge lofts met kopersopties voor de plattegronden, wat volgens Kochuch Architects uniek is in Nederland.