Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Corné Bastiaansen
Copyright: Rob Acket
Copyright: Rob Acket
Copyright: Rob Acket
Copyright: Rob Acket

Nieuwbouw EMA aan de Zuidas opgeleverd

18 november 2019, 11:48
Afgelopen vrijdag is officieel de nieuwbouw van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) in Amsterdam opgeleverd. Anderhalf jaar na het slaan van de eerste paal staat het 81 meter hoge nieuw onderkomen van de instelling geheel voltooid op zijn plek aan de Zuidas. De snelle bouwtijd was onderdeel van de deal waarmee het EMA van Londen naar Amsterdam is gelokt.

Het EMA besloot uit de Britse hoofdstad te vertrekken vanwege de op handen zijnde Brexit. Toen de Nederlandse overheid de instelling twee jaar geleden naar Amsterdam haalde, luidde de belofte dat er eind 2019 een nieuw pand zou staan. Het consortium dat verantwoordelijk was voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud, kreeg als harde deadline 15 november mee.

Achttien maanden
Het gebouw telt negentien verdiepingen en 39.000 vierkante meter aan vloeroppervlak, met ruimte voor onder meer 1.300 werkplekken en zeven grote vergaderzalen. Waar normaal dubbel zoveel tijd voor dit soort projecten wordt uitgetrokken, moest nu in achttien maanden tijd een gebouw uit de grond worden gestampt. Dat werd dus zoeken naar efficiënte oplossingen.

Allereerst werd het voorlopig ontwerp opgeknipt in verschillende bouwdelen, te weten: kern, gevel en afwerking/inrichting. Op deze manier liepen ontwerpfases van verschillende onderdelen door elkaar. Zo konden de heipalen al de grond in, terwijl op andere onderdelen het definitief ontwerp nog uitgewerkt werd, laat de Bouwcombinatie EMA weten.

Verder is gebruik gemaakt van een aantal tijdbesparende bouwtechnieken, zoals de toepassing van een glijbekisting voor de betonkern. Op deze manier werd in de nazomer van vorig jaar in vijf weken tijd het hoogste punt van 81 meter bereikt.

Bij de afbouw en de installatietechnische en bouwkundige onderdelen is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van prefabricage. Vanaf het moment dat een verdieping dicht was, werd begonnen met de afbouw. Ook kreeg het consortium ontheffing om buiten de reguliere werktijden door te werken.

Fokke van Dijk
Het EMA-gebouw is ontworpen door architect Fokke van Dijk van het Rijksvastgoedbedrijf, in samenwerking met MVSA Architects en Fokkema & Partners. Het landschapsontwerp is verzorgd door OKRA Landschapsarchitecten.

Het EMA bewaakt de kwaliteit en veiligheid van geneesmiddelen voor mens en dier in de EU. In de architectuur wordt het karakter van het controle- en kennisinstituut gerepresenteerd in onder meer een heldere uitstraling en een hoge mate van ritmiek. Omdat het EMA ook een publieke organisatie is, wordt met behulp van veel glas de nodige transparantie betracht.

De gevel is opgebouwd uit een raster van aluminium penanten en liggers, die in combinatie met de (specifiek afgestemde) diepte van de ramen bijdragen aan zonwering. Het aluminium is voorzien van een lichte bronzen kleur, de raamkozijnen worden in een donkerder bruin uitgevoerd. Ter afronding van de gevelcompositie zijn de ‘frames’ op de bovenste verdiepingen groter.

Het gebouw is zowel binnen als buiten van groen voorzien. Zo kunnen medewerkers een luchtje scheppen in een daktuin en is het atrium voorzien van beplanting die onder meer bijdraagt aan luchtzuivering. Het groen biedt bovendien een tegenwicht aan de rationele architectuur en verzacht de overgang van buiten naar binnen, zo luidt het achterliggende idee.

BREEAM Excellent
Voor de duurzaamheid krijgt het gebouw een BREEAM Excellent-certificering. Dat is te danken aan de toepassing van duurzame materialen, , stadswarmte, lichtsensoren die aan- en uitgaan bij beweging, individuele warmte- en kouderegeling voor optimaal energiegebruik, een regenton van tweehonderd kuub en nest- en vleermuiskasten.

De Bouwcombinatie EMA bestaat verder uit de hoofdaannemers Dura Vermeer en Heijmans, DGMR, DWA, SDR Elektrotechniek, Van Dorp en Van Rossum Raadgevende Ingenieurs. Tot de verhuizing naar het nieuwe pand is het EMA tijdelijk gehuisvest in het Spark-gebouw in Sloterdijk.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Documentaire: architect Lyongo Juliana op zoek naar hedendaagse Caribische architectuur

Gisteren, 17:17

Bouw EDGE Coolsingel in Rotterdam officieel gestart

Gisteren, 16:32

Charlotte Dahmen en Marlene Kossmann winnen Euregionale Prijs voor Architectuur

Gisteren, 16:00

Team V maakt ontwerp voor renovatie en uitbreiding Hout- en Meubileringscollege Amsterdam

Gisteren, 15:03

Coalitiepartijen willen nieuw onderzoek naar Lelylijn

Gisteren, 14:31

Onderzoek: overwaarde koopwoning klimt tot gemiddeld 220.000 euro

Gisteren, 09:35

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

22 november, 4:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

22 november, 11:55

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

22 november, 9:35

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

21 november, 4:27
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan