Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee
Copyright: Lucas van der Wee

Verbindend interieur binnen de gegeven context van een duurzaam kantoor

5 september 2022, 17:48
In opdracht van HeadFirst Group, een jonge organisatie in de HR-dienstverlening, heeft Fokkema & Partners Architecten een nieuw interieur voor het kantoor in Hoofddorp ontworpen. De uitdaging was om een verbindend en inspirerend ontwerp te creëren binnen de vaste context van het gebouw en de installatie.

De HeadFirst Group omschrijft haar kernactiviteit als ‘het verbinden van mensen’. Toen Fokkema & Partners de opdracht kreeg om een toekomstbestendig interieur voor het kantoor van de HR-dienstverlener te ontwerpen, lag het voor de hand om die activiteit te laten weerspiegelen in het interieurontwerp.

Bekend gebouw
Het kwam daarbij goed uit dat Fokkema & Partners het gebouw al kende; het bureau ontwierp eerder een deel van het interieur voor de vorige huurder, de ANWB. Fokkema & Partners was op de hoogte van de randvoorwaarden die het gebouw, met name door zijn installatieconcept, stelde. Daardoor kon het bureau het proces versnellen.

Dankzij het bestaande installatieconcept is het gebouw duurzaam en bijzonder energiezuinig; de keerzijde daarvan is dat er geen aanpassingen mogen plaatsvinden aan vloer en plafond. Fokkema & Partners heeft slim gebruik moeten maken van de gegeven situatie. Zo heeft het bureau functies en werkplekken slim gepositioneerd in combinatie met luchtinlaten van de vloer.

Ook heeft het bureau de positionering van de pantry’s versterkt en zijn materialen hergebruikt. De aanwezige railsystemen voor verlichting zijn opnieuw gebruikt en de bestaande akoestische plafondpanelen zijn hergebruikt in grotere stille gebieden.

Dynamische relatie
Met het oog op een interieur dat zou ‘verbinden’ en ‘inspireren’ heeft het architectenbureau gestreefd naar een sterkere, dynamische relatie tussen de vloeren. De oplossingen zijn zowel functioneel als visueel; de vides zijn de plekken waarrond alles samenkomt: de kamers en zones voor vergaderingen en informelere ontmoeting, de receptie, de pantry en de aanlandwerkplekken.

In de vides vormen open trappen de fysieke verbinding tussen de drie verdiepingen. Wanden met verticale houten latten en planten versterken visueel de ruimtelijke verbinding door de vide. Licht, lucht en beplanting moeten bij de kantoorgebruiker en -bezoeker bovendien het gevoel van een buitenomgeving oproepen.

Biofilie
Het ontwerp draait niet alleen om verbinden met elkaar, maar ook met de wereld buiten het gebouw. Biofilie speelde een belangrijke rol in de benadering van de opgave, legt Fokkema & Partners uit. “Boven je zie je door het glazen dak de wolken bewegen, alsof je in een kamer zonder dak bent. Het zonlicht veroorzaakt steeds veranderende schaduwen op de vloeren en muren.”

De hoge houten lattenwand biedt een onverwacht effect. Net als in de natuur verandert het beeld continu door het perspectief van de kijker, en de beweging van mensen en het veranderende licht achter de latten. Ook het veranderende ritme van de latten en het dichtere en opener groen dragen bij aan verrassende doorzichten.

In totaal besloeg de opdracht voor het kantoor in Hoofddorp 1.847 m2.

Andere nieuwsberichten

Rotterdam Architectuurprijs 2024 naar Grondstoffenstation Afrikaanderplein en Metrostation Strand

14 juni, 8:00

Eerste Tilburg Architectuurprijs voor transformatie kloostercomplex Oude Dijk

14 juni, 6:58

Amsterdamse wijk Holendrecht ondergaat grote vernieuwing

14 juni, 4:35

Doepel Strijkers ontwerpt restaurant en cocktailbar in top Zalmhaventoren

14 juni, 2:14

Woonbond wil dat Keijzer zich inzet voor lagere huren en meer sociale woningen

14 juni, 3:21

Recyclingindustrie raakt Nederlands hergebruikt plastic niet kwijt

14 juni, 12:20

Amsterdam wil verduurzamen erfgoed makkelijker maken

14 juni, 10:44

Haas en konijn in Utrecht straks beschermd bij slopen en bouwen

13 juni, 10:19

Zuid-Hollandse coalitie na ruzie met De Jonge: eind goed, al goed

13 juni, 9:34

Arcadis: Amsterdam en Rotterdam bovenaan lijst duurzaamste steden

12 juni, 12:17
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan